Életmód

10 élelmiszer a cinkhiány okozta betegségek kivédésére

A cink széppé varázsolja a bőrünket és a hajunkat, de elengedhetetlen a sejtjeink megfelelő működéséhez is.

Cink nélkül nem működik maradéktalanul a szervezetünk, a szuper nyomelem az anyagcsere-folyamatok legtöbbjében is részt vesz, segít a kórokozók legyőzésében is, mivel kiváló immunerősítő. Szervezetünkben mintegy 200 enzim működéséhez szükséges, a szövetek, a csontok és az izomzat felépítésében is részt vesz, írja a Bild der Frau.

A szervezetünkben nagyjából 2-3 gramm cink található, főként a csontokban és az izmokban, de emellett ott van a vesékben, a hasnyálmirigyben, a májban, a fogakban, a hajban, a bőrben, sőt még a retinában is. A napi szükséges mennyiség felnőttek számára 15, gyerekeknek pedig 3-10 milligramm. Ha ezt a szervezet nem kapja meg valamilyen forrásból, akkor a következő tünetekkel figyelmeztet:

Ezenkívül a cink az egyik legfontosabb szépészeti nyomelem: a haj, a bőr, a körmök, sőt az ideghártya egészségéhez működéséhez is elengedhetetlen.

Egészséges táplálkozás mellett is sokan szenvednek cinkhiányban, különösen érintettek a csecsemők, a nők és az idősebb korosztály, csakúgy, mint a vegetáriánusok.

A cinkhiány tünetei

A legjellemzőbb tünetek: fáradékonyság, levertség, súlyvesztés, koncentrációs zavar, hajhullás, bőrszárazság, töredező körmök.

Szervezetünk nem raktározza ezt a nyomelemet, bár szinte minden szervünkben megtalálható kis mértékben, ezért már egészen enyhe cinkhiány is súlyos következményekkel járhat. A cinkhiány gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozhat, pajzsmirigy betegséghez is vezethet, de az immunrendszer legyengülésében és a krónikus stressz kialakulásában is szerepet játszhat. Kiemelten fontos, hogy elegendőt juttassunk be a megfelelő táplálékok elfogyasztásával. A foszfortartalmú élelmiszerek túlzott bevitele, mint például a kóla és a készételek, nagyban hozzájárulnak a cinkhiányhoz, ahogy a drasztikus diéták és a vegetáriánus életmód is problémát okozhat.

De milyen élelmiszerekben is van fokozottan jelen úgy ez a nyomelem, hogy hasznosíthatja is belőlük a szervezetünk?

A 10 legjobb cinkforrás

Az állati eredetű élelmiszerek elsődleges cinkforrások, nemcsak azért, mert nagyobb mértékben tartalmazzák ezt a nyomelemet, hanem egyszerűbben is hasznosíthatja belőlük a cinket az emberi szervezet, mint például a növényekből származót.

Az állati belsőségek, mint a máj vagy épp a tenger gyümölcsei, rendkívül gazdag cinkforrások.

1. Osztriga, tengeri herkentyűk

Egy adag osztrigában benne van a napi cinkszükségletünk több mint duplája. Fogyaszthatjuk nyersen, levesként, de sütve is. Bár Magyarországon kissé korlátozottan élvezhetjük ennek az elsődleges cinkforrásnak a pozitív hatásait, hiába tartalmaz 100 g belőle 22 mg cinket. Viszont a tenger gyümölcseiben is sok a cink, különösen a rákfélékben, így ha tehetjük, fogyasszuk őket legalább hetente egy alkalommal.

2. Máj és vörös húsok

A borjúmáj 100 grammja 8,4 mg cinket tartalmaz, a sertésmáj 6,5 mg-t, a marhamáj pedig 4,8 mg-ot, 100 g marhahús 5 mg-ot, a borjúhús pedig 3 mg-ot

3. Brokkoli

Fél pohárnyi brokkoli 25 mg cinknek a forrása, vagyis bőven biztosítja a szükséges napi mennyiséget. A zöldség emellett antibiotikus hatásáról ismert, enyhíti a pajzsmirigy problémákat, csökkenti a stresszt, és még a ráktól is véd.

4. Olajos magvak

Az olajos magvak is koncentráltan tartalmaznak cinket és egyéb hasznos nyomelemeket, igaz, kicsit kalóriadósak. Tökmag 6,1 mg, napraforgómag 5,7 mg-ot, pekándió 5,3 mg, földimogyoró 2,8 mg, dió 2,7 mg, mandula: 2,2 mg, mogyoró 1,9 mg

5. Sajtok

A sajtok cinktartalma attól függ, milyen sajtról is van szó. A legmagasabb cinktartalmú az Emmentáli 5, 8 mg-mal, de a keményebb típusúak közül az Edami és a Gouda is jelentős cinkforrás.

6. Zabpehely

A reggelire fogyasztott zabkása vagy zabpehely magas vas- és fehérjetartalma mellett kiemelkedő cinkforrás is, 100 g 4 mg-ot tartalmaz

7. Lencse, borsó, szójabab, csicseriborsó

A hüvelyesek olyan magas cinktartalmú zöldségek, amelyeket a vegetáriánus táplálkozás hívei is maradéktalanul fogyaszthatnak. Nagyjából 3-4 mg cinket tartalmaznak.

8. Mák és lenmag

Az apró magvak közül a mák a csúcstartó, 100 grammja 8,1 mg cinket tartalmaz, de a lenmag is fontos nyomelemforrás a maga 5,5 mg/100 g cinktartalmával. Nem mellékesen pedig fogyasztása az emésztést is segíti, hasznos lehet székrekedés esetén is

9. Tojássárgája

100 g belőle 3,8 mg cinket tartalmaz, de a fehérje szinte semmit ezzel szemben. Tehát, ha a cink-háztartásunk feltankolása a cél, elsődlegesen a sárgáját fogyasszuk.

10. Kakaó

A kakaó igazi cinkbomba, 100 gramm 8, 9 mg-ot tartalmaz a nyomelemből. A minél magasabb kakaótartalmú étcsokoládé is hasonló pozitív tulajdonságokkal bír, mégsem szabad túlzásba vinni a fogyasztását a cukortartalma miatt.

Láthatjuk hát, hogy kis odafigyeléssel elérhetjük, hogy ez az igen fontos nyomelem megfelelő mértékben jusson a szervezetünkbe a mindennapi ételeink által.

Ennyi műanyagot fogyasztunk el egy étkezés során
Jóval több műanyagrészeske száll körülöttünk a levegőben, mint amennyit megemésztünk a tengeri ételek fogyasztásával.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik