Életmód

10 élelmiszer a cinkhiány okozta betegségek kivédésére

A cink széppé varázsolja a bőrünket és a hajunkat, de elengedhetetlen a sejtjeink megfelelő működéséhez is.
Korábban a témában:

Cink nélkül nem működik maradéktalanul a szervezetünk, a szuper nyomelem az anyagcsere-folyamatok legtöbbjében is részt vesz, segít a kórokozók legyőzésében is, mivel kiváló immunerősítő. Szervezetünkben mintegy 200 enzim működéséhez szükséges, a szövetek, a csontok és az izomzat felépítésében is részt vesz, írja a Bild der Frau.

A szervezetünkben nagyjából 2-3 gramm cink található, főként a csontokban és az izmokban, de emellett ott van a vesékben, a hasnyálmirigyben, a májban, a fogakban, a hajban, a bőrben, sőt még a retinában is. A napi szükséges mennyiség felnőttek számára 15, gyerekeknek pedig 3-10 milligramm. Ha ezt a szervezet nem kapja meg valamilyen forrásból, akkor a következő tünetekkel figyelmeztet:

Ezenkívül a cink az egyik legfontosabb szépészeti nyomelem: a haj, a bőr, a körmök, sőt az ideghártya egészségéhez működéséhez is elengedhetetlen.

Egészséges táplálkozás mellett is sokan szenvednek cinkhiányban, különösen érintettek a csecsemők, a nők és az idősebb korosztály, csakúgy, mint a vegetáriánusok.

A cinkhiány tünetei

A legjellemzőbb tünetek: fáradékonyság, levertség, súlyvesztés, koncentrációs zavar, hajhullás, bőrszárazság, töredező körmök.

Szervezetünk nem raktározza ezt a nyomelemet, bár szinte minden szervünkben megtalálható kis mértékben, ezért már egészen enyhe cinkhiány is súlyos következményekkel járhat. A cinkhiány gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozhat, pajzsmirigy betegséghez is vezethet, de az immunrendszer legyengülésében és a krónikus stressz kialakulásában is szerepet játszhat. Kiemelten fontos, hogy elegendőt juttassunk be a megfelelő táplálékok elfogyasztásával. A foszfortartalmú élelmiszerek túlzott bevitele, mint például a kóla és a készételek, nagyban hozzájárulnak a cinkhiányhoz, ahogy a drasztikus diéták és a vegetáriánus életmód is problémát okozhat.

De milyen élelmiszerekben is van fokozottan jelen úgy ez a nyomelem, hogy hasznosíthatja is belőlük a szervezetünk?

A 10 legjobb cinkforrás

Az állati eredetű élelmiszerek elsődleges cinkforrások, nemcsak azért, mert nagyobb mértékben tartalmazzák ezt a nyomelemet, hanem egyszerűbben is hasznosíthatja belőlük a cinket az emberi szervezet, mint például a növényekből származót.

Az állati belsőségek, mint a máj vagy épp a tenger gyümölcsei, rendkívül gazdag cinkforrások.

1. Osztriga, tengeri herkentyűk

Egy adag osztrigában benne van a napi cinkszükségletünk több mint duplája. Fogyaszthatjuk nyersen, levesként, de sütve is. Bár Magyarországon kissé korlátozottan élvezhetjük ennek az elsődleges cinkforrásnak a pozitív hatásait, hiába tartalmaz 100 g belőle 22 mg cinket. Viszont a tenger gyümölcseiben is sok a cink, különösen a rákfélékben, így ha tehetjük, fogyasszuk őket legalább hetente egy alkalommal.

2. Máj és vörös húsok

A borjúmáj 100 grammja 8,4 mg cinket tartalmaz, a sertésmáj 6,5 mg-t, a marhamáj pedig 4,8 mg-ot, 100 g marhahús 5 mg-ot, a borjúhús pedig 3 mg-ot

3. Brokkoli

Fél pohárnyi brokkoli 25 mg cinknek a forrása, vagyis bőven biztosítja a szükséges napi mennyiséget. A zöldség emellett antibiotikus hatásáról ismert, enyhíti a pajzsmirigy problémákat, csökkenti a stresszt, és még a ráktól is véd.

4. Olajos magvak

Az olajos magvak is koncentráltan tartalmaznak cinket és egyéb hasznos nyomelemeket, igaz, kicsit kalóriadósak. Tökmag 6,1 mg, napraforgómag 5,7 mg-ot, pekándió 5,3 mg, földimogyoró 2,8 mg, dió 2,7 mg, mandula: 2,2 mg, mogyoró 1,9 mg

5. Sajtok

A sajtok cinktartalma attól függ, milyen sajtról is van szó. A legmagasabb cinktartalmú az Emmentáli 5, 8 mg-mal, de a keményebb típusúak közül az Edami és a Gouda is jelentős cinkforrás.

6. Zabpehely

A reggelire fogyasztott zabkása vagy zabpehely magas vas- és fehérjetartalma mellett kiemelkedő cinkforrás is, 100 g 4 mg-ot tartalmaz

7. Lencse, borsó, szójabab, csicseriborsó

A hüvelyesek olyan magas cinktartalmú zöldségek, amelyeket a vegetáriánus táplálkozás hívei is maradéktalanul fogyaszthatnak. Nagyjából 3-4 mg cinket tartalmaznak.

8. Mák és lenmag

Az apró magvak közül a mák a csúcstartó, 100 grammja 8,1 mg cinket tartalmaz, de a lenmag is fontos nyomelemforrás a maga 5,5 mg/100 g cinktartalmával. Nem mellékesen pedig fogyasztása az emésztést is segíti, hasznos lehet székrekedés esetén is

9. Tojássárgája

100 g belőle 3,8 mg cinket tartalmaz, de a fehérje szinte semmit ezzel szemben. Tehát, ha a cink-háztartásunk feltankolása a cél, elsődlegesen a sárgáját fogyasszuk.

10. Kakaó

A kakaó igazi cinkbomba, 100 gramm 8, 9 mg-ot tartalmaz a nyomelemből. A minél magasabb kakaótartalmú étcsokoládé is hasonló pozitív tulajdonságokkal bír, mégsem szabad túlzásba vinni a fogyasztását a cukortartalma miatt.

Láthatjuk hát, hogy kis odafigyeléssel elérhetjük, hogy ez az igen fontos nyomelem megfelelő mértékben jusson a szervezetünkbe a mindennapi ételeink által.

Seafood. Shellfish mussels. Baked mussels with cheese, cilantro and lemon in shells on cast iron black plate. Plate of mussels, cold white wine, lemon and cilantro on black stone background. Top view
Ennyi műanyagot fogyasztunk el egy étkezés során
Jóval több műanyagrészeske száll körülöttünk a levegőben, mint amennyit megemésztünk a tengeri ételek fogyasztásával.

Kiemelt kép: Pixabay

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.