Kertünk-Portánk

6 egészséges táplálék, ami nagy tételben hosszú ideig is tárolható

Sok esetben így olcsóbb is.

A nagy mennyiségben, ömlesztett áruként is ismert élelmiszerek vásárlása kiváló mód arra, hogy feltöltsük a kamrát és a hűtőt, miközben a kiadásainkat is csökkentjük ezáltal, hisz bizonyos élelmiszerek nagy tételben vásárolva jóval olcsóbbak.

Természetesen sok étel nem áll el, ezeket mindig felhasználás előtt kell megvenni, ám vannak olyan termékek is, amelyek hosszú élettartalmuk miatt sokáig eltarthatóak. Íme néhány olyan étel, amelyek nem romlanak meg, így nagy tételben el lehet őket raktározni.

1. Szárított bab és lencse

A szárított bab és a lencse a legjobban tárolható ételek közé tartoznak. Szobahőmérsékleten hosszabb ideig elállnak. Néhány tanulmány kimutatta, hogy egyes babok 10 évig is ehetőek maradnak. A bab és a lencse nagy mennyiségű rostot, antioxidánst, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, ráadásul sokféle ételhez, például levesekhez és salátákhoz is hozzáadhatók.

Fotó: Pixabay

2. Fagyasztott gyümölcsök és zöldségek

Bár a finom és tápláló, a friss gyümölcs gyorsan megromlik, és nem egyszer több terem belőle, mint amennyit elfogyasztunk. Szerencsére a gyümölcs nem veszt tápértékéből fagyasztva sem, akinek pedig nem terem a kertben, a boltban nagyobb tételben olcsóbban megvásárolhatja.

Természetesen ugyanez igaz a zöldségekre is, melyek frissen szintén nem sokáig állnak el, még akkor sem, ha megfelelően tárolják őket. Ezért mindenképp jó ötlet a zöldségeket is lefagyasztani. A gyümölcsök és zöldségek hozzáadása az étrendhez nagyon fontos az egészség szempontjából, hiszen tele vannak tápanyagokkal, melyek fogyasztásával sok betegség kockázatát csökkenthetjük.

A gyümölcsök és zöldségek fagyasztásánál érdemes figyelni: a gyümölcsök 8-12 hónapig, a zöldségek 6-12 hónapig állnak el.

3. Fagyasztott hús és baromfi

A fagyasztás kiváló módja az élelmiszer-pazarlás elkerülésének. Akció esetén, vagy háztájon vágás alkalmával az elfogyasztásra nem kerülő húst érdemes lefagyasztani,  így nem kell minden alkalommal, amikor a recepthez hús vagy baromfi szükséges, a boltba menni.

A húsfélék hosszú ideig fagyaszthatók, de itt is figyelni kell, milyen húsról van szó. A csirkemell például 9 hónapnál tovább nem áll el, míg a vad, az egész baromfi és a sertés akár 1 évig is eláll.

Hamarosan mi is ellenőrizhetjük ételeink tápanyagait és káros összetevőit
Ezentúl megtudhatjuk, hogy élelmiszereink milyen hatóanyagokat vagy kórokozókat tartalmaznak.

4. Méz

Bár a mézről gyakran úgy gondoljuk, végtelen ideig ehető marad, azért néhány tényező befolyásolhatja a minőségét és csökkentheti eltarthatóságát. A tárolási feltételek, beleértve a hőt és a páratartalmat is, befolyásolhatják a méz aromáját, textúráját és ízét, így a tárolási idő nehezen meghatározható. Átlagosan 2 évig ajánlott tárolni, ám ha valódi termelői a méz – amit méhek állítottak elő és nincs felvizezve – akkor a végtelenségig is eláll.

Fotó: Pixabay

5. Szárított gyümölcsök

A szárított gyümölcs nagyon tápláló, és lenyűgöző mennyiségű rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A szárítás, ugyanúgy, mint a fagyasztás, sokkal hosszabb ideig eltarthatóvá teszi a gyümölcsöt. A szárított gyümölcsök jellemzően hat hónapig tárolhatók.

Érdemes szem előtt tartani, hogy a szárított gyümölcsök kalóriában és cukorban magasabbak, mint a friss gyümölcsök, ezért ezeket kis mennyiségben kell fogyasztani. A cukortartalom csökkentése érdekében lehetőség szerint fogyasszunk cukrozatlan aszalt gyümölcsöt.

Fotó: Pixabay

6. Szárított tészta

A friss tésztával ellentétben, amelyet néhány napon belül meg kell főzni, a szárított tésztát  két évig is lehet tárolni. A teljes kiőrlésű tészta jobb választás, mint a finomított fehér tészta, mivel alacsonyabb a kalóriatartalma. A gluténérzékenyek számára a kukoricalisztből készült tészta egészséges alternatíva, amelyek hasonló élettartammal rendelkezik.

Kiemelt kép: pexels.com

Év terméke díjat kapott több bio és vegán élelmiszer
A huszonegy kiosztott díjból tizenkettőt élelmiszerláncok vittek el.
Olvasói sztorik