Életmód

Nagy változásokat és új élelmiszereket hozhat a globális felmelegedés

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2016. 05. 01. 16:01

Lehet, hogy a Szahara kizöldül és kiszáradnak az Amazonas esőerdői?

Ha tovább melegszik a Földön az átlaghőmérséklet, tovább olvadnak a jégsapkák, emelkedik a tengervízszint, akkor a tengerparton élőknek el kell hagyniuk az otthonaikat, és újabb migrációs hullám indulhat el.

Ha nem tartják be a párizsi klímacsúcs megállapodását, és nem csökkentik az országok az üvegházhatású gázok kibocsátását, néhány év múlva már drasztikus változások lehetnek az éghajlatban a világon is, és Magyarországon is.

Ezt mondta a Faktornak adott interjújában Ürge-Vorsatz Diána, a Közép-európai Egyetem professzora, a Fenntartható Energiapolitikai és Éghajlatvédelmi Központ igazgatója.

????????????????????????????????????
Trópusi növények – Fotó: Wikimedia Commons

Forróbbak lesznek a nyarak

Több tanulmány jelent meg arról, hogy, hogy a klímaváltozás miatt mire lehet számítani 2030-ban, 2040-ben vagy 2050-ben. A prognózisok szerint nemcsak a hőmérséklet emelkedik majd, hanem több lesz a szélsőséges időjárási jelenség.  Magyarországon egyszerre lesznek forróbbak a nyarak, hevesebbek a zivatarok, erősödnek az aszályos jelenségek, és valószínűleg a téli-tavaszi belvizek is. Manapság a felmelegedés érzékelhető jele, hogy több költöző madár el sem ment, mert már nincs értelme.

A Föld más részein is nagy átalakulások lehetnek

Aki például Velencét akarja látni, gyorsan menjen el, mert a víz hamar tönkreteheti a várost. Bár Velencét megmentik hatalmas gátak építésével, de az már most látható, hogy egyre többször önti el a víz például a Szent Márk teret.  Lehet, hogy például a Szahara kizöldül, de az is megtörténhet, hogy kiszáradnak az Amazonas esőerdői – mondta a Faktornak a professzor.

Velence – Fotó: Wikimedia Commons

A szakember szerint valószínűleg az élelmiszer-termelést teljesen meg kell változtatni. Ahol lehet, más élelmiszerekre kell áttérni. A mezőgazdaságot erősen érinti a klímaváltozás Annak az esélye látszik, hogy más gabonafajták is bekerülnek a termesztésbe. A felmelegedés azonban jót is tehet, mert nőhet a hozam.

A mostani, ijesztően gyors folyamat mindenképpen lassítható vagy megállítható. Az antarktiszi jégsapkát és a grönlandi elolvadt jeget már nem lehet visszaállítani, de azért a hatások jó részét lassítani lehet – vélekedett Ürge-Vorsatz Diána.

Ha a megállapodást aláíró országok valóban betartják az egyezményben foglaltakat, akkor javulhat a helyzet. A mostaninál ugyan nem lesz jobb, valamennyivel rosszabb is lesz. Annyira azonban nem lesz  rossz, hogy milliárdok életét vagy megélhetését tegye tönkre, de több helyen kellemetlenebb lesz az élet.

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Címfotó: Wikimedia Commons

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Embargoed to 0001 Friday October 14
Undated handout photo of an illustration by Mark Burgess of Winnie-the-Pooh and Penguin, a new character who will feature in the Winnie-the-Pooh sequel The Best Bear In All The World. PRESS ASSOCIATION Photo. Issue date: Friday October 14, 2016. The sequel has been inspired by a photograph of AA Milne and his son with a toy penguin, and is being published in October to mark the 90th anniversary of Winnie-the-Pooh. See PA story ARTS POOH. Photo credit should read: Trustees of the Pooh Properties/The Shepard Trust/PA Wire
NOTE TO EDITORS: This handout photo may only be used in for editorial reporting purposes for the contemporaneous illustration of events, things or the people in the image or facts mentioned in the caption. Reuse of the picture may require further permission from the copyright holder.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.