Kertünk-Portánk

Öt növény, ami tökéletes a balkonzöldségesbe

pixabay.com
pixabay.com
Ha nincs kertünk, akkor sem kell lemondanunk a saját zöldségekről.

A kertészkedésnek, és a saját magunk által termelt zöldségeknek különleges értéke van, ezért nem csoda, hogy azok is vágynak egy kis veteményesre, akik nagyvárosban élnek. Ha nincs lehetőség közösségi kert használatára, akkor sem kell teljesen lemondani a kertészkedés öröméről, hiszen egy balkonon is ki lehet alakítani egy mini kertet. A legtöbb zöldségfaj ugyanis cserépben, ládában is nevelhető. Növényeket nevelgetni és szüretelni a balkonon pedig sokkal könnyebb, mint gondolnánk.

Akár kezdőként is gyors sikereket érhetünk el a megfelelő növényválasztással. Érdemes olyan zöldségeket választani, amelyek nem igényelnek túl sok törődést, sem kimondottan nagy helyet, írja a hobbikert.hu.

Ez az öt növény első választásnak tökéletes lehet.

1. Petrezselyem

freepik.com

A petrezselyem az egyik leggyakrabban használt fűszernövény, a levesek zöme elképzelhetetlen nélküle. A teraszon vagy az ablakpárkányon is tökéletesen megtalálja a helyét. Vessük bátran cserépbe, egész évben szüretelhetjük!

A petrezselyem télálló, kétéves növény. A második évben, a virágzás után pusztul el.

2. Spenót

pixabay.com

A spenótból nem csak főzelék készülhet, de kerülhet tésztára, szendvicsbe, salátába is. A bébispenót levelek nagy népszerűségnek örvendenek az egészséges étkezés rajongói körében. A balkonon kis helyen is elfér, hát miért ne nevelhetnénk saját magunk? A nagy meleg ugyan nem kedvez neki, de ősszel újra eljön az ideje. A spenót egyéves, jól viseli a hideget. Fontos, hogy rendszeresen öntözzük, a szárazságot nem tűri.

3. Szamóca

pixabay.com

A szamóca szinte kötelező növény az erkélyre, hiszen szinte mindenki szereti és sokáig szedhetjük róla a zamatos gyümölcsöket. Nem igényel sok helyet, nevelni sem bonyolult.

A szamócának napos, de nem túl forró körülményekre van szüksége. Sokan a csüngő fajtákból választanak és a kisebb teraszokon fellógatott kosarakban nevelik őket.

4. Rukkola

pixabay.com

Egy világos, védett balkonon rukkola is termeszthető akár egész évben. A levelei salátához, szendvicsbe, pizzába téve is finomak, jellegzetesen fűszeresek, enyhén csípősek. Kevés helyet igényel, akár virágládában is elfér. Körülbelül 6 héttel a vetés után a 10 centiméteres leveleket már szüretelhetjük. Ha rendszeresen öntözzük, jól viseli a forróságot. Télálló.

5. Paradicsom

pixabay.com

Természetesen a paradicsom sem maradhat le a listáról, sőt, ez a növény a balkonkert királynője! A saját paradicsom finom, aromás, nincs párja. Számtalan fajtája létezik, kis helyre leginkább a koktél- vagy cseresznyeparadicsom ajánlható.

Napos helyen érzi jól magát, de még félárnyékban is nevelhető. Melegkedvelő, sok vízre és tápanyagra van szüksége.

Kapcsolódó
Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket ne tegyük a hűtőbe
A hagyma és a burgonya például a hűvöset szereti, de a hűtő párás mikroklímája nem kedvez egyiknek sem.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik