Kertünk-Portánk

Így gondozd helyesen a kerted

freepik.com
freepik.com
Mutatunk néhány hibát, amit kerülni kell.

Ma már sokan, és egyre többen kertészkednek otthon. Ennek oka nemcsak az, hogy jobban megéri anyagilag a saját termés, de az is, hogy így biztosan lehet tudni, honnan származik az, amit megeszünk.

Bár az alapok a legtöbb embernél ismertek, a növények gondozása és nevelése során még a gyakorlottabb kertészek is beleszaladhatnak hibákba. Pedig ahhoz, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű zöldségünk legyen, nem árt néhány szabályt betartani.

Kapcsolódó
Kertészkedéssel tanítják a nagybetűs életre a kisiskolásokat
Ezúttal két megyéből várják a jelentkezőket.

A balconygardenweb.com összeszedte, melyek azok a hibák, amiket a legtöbben és a leggyakrabban elkövetnek a zöldséges kertben. 

Szorosan ültetett növények

A legtöbb zöldség esetében az az ideális, akkor terem a legtöbbet, ha távolabb ültetjük a töveket egymástól. Túl szoros ültetésnél könnyebben megtámadhatják őket a különböző kártevők és fertőzések.

A paradicsom esetében fontos, hogy megfelelő legyen a légmozgás a tövek között, ezért jobban oda kell figyelni a megfelelő távolság kialakítására. Érdemes ezt a szabályt alkalmazni a karfiolnál, a brokkolinál, a padlizsánnál, a burgonyánál, a csemegkukoricánál és a paprikánál is.

Túl korai ültetés

Az első melegebb napsugarak ültetésre csábítanak ugyan, de az ültetési időt javasolt mindig betartani. Érdemes kerülni a még várható fagyok előtt a zsenge növények, például uborka, paradicsom, padlizsán ültetését. Ha mégis korán ültetünk, gondoskodni kell a növények takarásáról, hogy megvédjük őket a fagytól.

Alul- vagy túlöntözés

Egy kertben elengedhetetlen az öntözés, a talajnak nedvesnek kell lennie. A legjobb megoldás a csepegtető öntözőrendszer használata, mert azzal a túlöntözéssel járó tocsogó talaj és a kiszáradás is elkerülhető. A rosszul öntözött növények levelei sárgulni és hervadni kezdenek, a gyümölcsök pedig deformálódnak.

Túl sok gyom

Ha nem figyelünk, a gaz hamar teret hódíthat magának. A gyomnövények terjedése megfojthatja a zöldségeket, amik versenyre kényszerülnek a tápanyagokért és a nedvességért. A talajtakarás nagyszerű módja annak, hogy megakadályozzuk a gyomok megjelenését, ha pedig mégis felütné a fejét egy-egy szál, gyomírtó helyett kézzel távolítsuk el.

pixabay.com

Túl kevés fény

Ha valaki bő termést szeretne, gondoskodnia kell arról, hogy elegendő fényt kapjanak a növényei. A zöldségeknek legalább 4-6 órányi közvetlen napfényre van szükségük ahhoz, hogy jól fejlődjenek. Ha tehát sötét, árnyékos helyre ültetjük a növényeket, biztosak lehetünk benne, kevés termésre számíthatunk, és az ízük sem lesz az igazi. Akinek nincs megfelelő területe, jobb, ha olyan cserépbe ültet, amit könnyedén tud mozgatni.

Kevés a tápanyag, nincs támogatás

A zöldségnövényeket időben és megfelelően kell táplálni ahhoz, hogy bőséges termést hozzanak. Ehhez plusz trágya, komposzt is szükséges. Vetés előtt és 4-5 hetente juttathatunk plusz tápanyagot a növényeknek, hogy ideálisan növekedjenek.

Fizikai támogatásra is szükség lehet. Az olyan zöldségek, mint az uborka, paradicsom, dinnye és bab jól teljesítenek, ha támaszt vagy karót kapnak, ami segít abban, hogy ne feküdjenek el a talajon. A karó segít megőrizni a termény egészségét azáltal, hogy biztosítja a levegő keringését, ezen kívül megkönnyíti a betakarítást is.

A kártevőkkel is foglalkozni kell

Az egyik leggyakoribb hiba, amit a kertészek elkövetnek, hogy nem foglalkoznak a kártevőkkel, pedig csak néhány percet vesz igénybe, hogy megvizsgáljuk a leveleket mindkét oldalon. Ezt érdemes 5-7 naponta megtenni. Ne feledjük, ha egy fajon kártevőt észleltünk, nézzük meg a többi zöldséget is, sok kártevő ugyanis nem válogat a fajták és fajok között.

Kapcsolódó
Így alapozhatjuk meg a kert egész évi szépségét
Mikor a házigazda márciusban először kimegy a kertbe, fel kell mérnie a teendőket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik