Kertünk-Portánk

Így alapozhatjuk meg a kert egész évi szépségét

pixabay
pixabay
Mikor a házigazda márciusban először kimegy a kertbe, fel kell mérnie a teendőket.

A kora tavaszi jó idő megérkeztével a hobbikertészek lelkesedése is feltámad, és a legtöbben örömmel vetik bele magukat a munkálatokba.

Kapcsolódó
A jó komposzt titka
A komposztálás hosszadalmas, de több szempontból roppant előnyös eljárás.

Márciusban a legjellemzőbb feladatok még a nem az ültetéssel, vetéssel, hanem az előkészületekkel, felkészüléssel kapcsolatosak. Ezek a munkák azonban nem másodrendűek, hiszen az alapos és szakszerű alapozás biztosítja a birtok későbbi szépségét, és a dísznövények, zöldségek gyors fejlődését.

Mikor a házigazda márciusban először kimegy a kertbe, fel kell mérnie a teendőket. A tél gyakran lehullott leveleket, vihar törte ágakat, lombos növényi részeket hagy a talajon, ezeket maradéktalanul össze kell gereblyézni, és a komposztra kell dobni. A megtisztított felületeket ezek után funkciójuk alapján kell kezelni.

Gyommentesítés, talajkezelés

A veteményeskertek talaját elsőként gyommentesíteni kell, szerencsére kora tavasszal még jó eséllyel csak kevés gazfélét találni, ám ezeket is minél alaposabban el kell tüntetni. A télen tömörödött, kötötté vált talajt ásással kell lazítani, hogy a később ültetendő növények gyökerei majd könnyen növekedhessenek, ráadásul az ásás levegőssé is teszi a közeget, ez szintén a gyors növekedés záloga.

Kapcsolódó
Tényleg ,,olyan" a trágya szaga, de nem cserélnék el a birtokot másra
Az életet mindenki máshonnan kezdi, de ha vannak álmok, tervek, azokért érdemes dolgozni.

Amennyiben az őszi talajkezelés során a tápanyagok kihelyezése elmaradt, érdemes most pótolni, sok dísz, és haszonnövény ugyanis nem kedveli a közvetlenül az ültetés előtt végzett trágyázást. A tápanyag lehet érett komposzt vagy marhatrágya, melyet félarasznyi vastagon terítsünk szét a területen, majd mélyre ható ásással juttassunk a földbe.

Díszágyások, gyümölcsfák

A díszágyásoknál hasonló módon kell eljárni, ám itt gyakran nem üres a terület, mert az évelő növények, örökzöldek a helyükön vannak. Az ásás helyett ilyenkor óvatos kapálással javítsuk a talaj állagát, ügyelve arra, hogy a szárakat, gyökereket ne sértsük meg. A tápanyagokat 5-10 centiméter vastagon adagoljuk a növények köré, majd gereblyézéssel és/vagy alapos öntözéssel juttassuk azokat a talajba. A gyommentesítés itt se maradjon el.

A gyümölcsfák ápolása is lényeges, első lépésben a törzset kell kezelésbe venni. A laza, félig levált kéregdarabok alatt rovarkártevők, gombák telelhettek át, ezért ezeket el kell távolítani. Ehhez drótkefét vagy olcsón kapható kéziszerszámot kell használni, amivel a törzset erősen át kell dörzsölni. A lehulló darabkákat maradék nélkül össze kell gyűjteni, és lehetőség szerint elégetni, a komposzton ugyanis a károkozók tovább élnek, és elterjedhetnek onnan.

Permetezés, metszés, gyepszellőztetés

Időszerű a tavaszi ápoló-megelőző lemosás, melyhez paraffin olaj, réz, vagy kén alapú szereket ajánlott használni. A kezdőknek a szaküzletekben, gazdaboltokban mindig szívesen segítenek az eladók a megfelelő szer kiválasztásában, és tanácsot is lehet kérni a használatukhoz. A permetlét bőségesen, az ágakat teljesen befedő módon szükséges kijuttatni. Vigyázat, a permetszerek többsége méreg, ezért az előírások, szabályok betartása kiemelten fontos!

A cserjék metszését is érdemes most megejteni. A visszavágás során alakítható ki a növény formája és mérete, de a túlburjánzott, megcsúnyult cserjék is kezelésbe vehetők, hogy ritkítással, ágválogatással újra szellőssé és tetszetőssé váljanak. A cserjefélék többsége már márciusban is telepíthető, elsősorban a konténeres kiszerelésű példányok, melyek az év bármely, fagymentes időszakában a földbe kerülhetnek. Az ültetésre inkább a hónap végén, a tartósabb jó idő beálltakor ajánlott sort keríteni.

Kapcsolódó
Itt az ideje a metszésnek és lemosó permetezésnek
Itt a jó idő - éledeznek az áttelelt kártevők és a kórokozók a kertekben, most kell cselekednünk, hogy idén jó termésünk legyen.

A gyeppel kapcsolatban egyelőre kevés a tennivaló, a felülvetés, vetés, vagy éppen a gyepszőnyegezés csak az évszak közepén, második felében lesz aktuális, és a gyepszellőztetést is inkább áprilisban kell elvégezni. A barnás-fehéres foltokat okozó hópenész nevű gombabetegséggel érintett gyepet speciális permetszerrel kell kezelni, az egészséges pázsitot pedig mohagátló gyeptrágyával lehet kezelni.

Törődni kell a kerti szerszámokkal

A talaj javítása és a növények ápolása mellett a kertészeti eszközökre is kell figyelmet fordítani. Jó eredményt csak könnyen használható, jó állapotú eszközökkel lehet elérni, ezért kulcskérdés, hogy a szerszámok is kapjanak törődést.

A rozsdás fém részeket drótkefés tisztítással kell megújítani, a kapa, ásó csorba éleit kalapálással, csiszolással kell renoválni. A fa nyeleket csiszolással tegyük szálkamentessé. Különösen fontos a metszőolló jó kondíciója, a roncsoló, rágó olló utat nyit a betegségeknek, fertőzéseknek a növényeken. Kiemelt szempont a biztonság, ezért a lötyögő fejeket rögzítsük a nyélhez, a korhadt, repedt nyeleket cseréljük újra.

Ne habozzunk kidobni a régi, már használhatatlan szerszámokat, a modern, sokszor műanyag nyéllel, szilárdan rögzülő fejjel, ergonomikus fogantyúval rendelkező eszközök sokáig bírják, és könnyű velük a munka!

Köszönjük az írást Megyeri Szabolcsnak, akinek további cikkei a blogjában olvashatók.

Kapcsolódó
Így lehet a kert a nyugalom szigete
Hasznos tippek, hogyan fogjunk hozzá a kerttervezéshez, kertrendezéshez, hogy egész nyáron élvezhessük a napsütést.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik