Kertünk-Portánk

Mesés varázslat, avagy így hódítanak a tündérkertek

Kicsi a kertünk, teraszunk? Sebaj, annál nagyobb örömöt és látványt varázsolhatunk. Csupán néhány, apró ötlet és valódi tündérkertünk lehet.

A kert környezetünk gyöngyszeme, ami inspirál és kiragad a szürke hétköznapokból.  Egy szép kerttel nemcsak gyönyörű környezetet teremthetünk magunknak, hanem itt töltődhetünk fel egy-egy stresszes munkanap vagy hét után, aktívan tölthetjük a szabadidőnket a családunkkal, akár focizás vagy tekézés közben. A kertnek kapcsolatteremtő képessége is van: vonzza a baráti társaságokat sütögetésre, egy kellemes vacsorára.

Minikertek

Akiknek nagyon kicsi a kertjük, esetleg csak egy erkély áll rendelkezésükre, ők akár egy kis tálban varázsolhatják oda a természetet.

A minikert legegyszerűbb kialakítása, ha kertünkben található egy nagyobb kő, melynek réseibe kövirózsát vagy varjúhájakat ültetünk. Ezeknek a növényeknek nincs szükségük túl sok földre az ültetéshez. A pici résekben növesztik gyökereiket. A legfontosabb, hogy napos helyen legyen, illetve, hogy a kő réseiben túl sok víz ne tudjon megállni, mert a pangó vizet nem szeretik.  Egy picivel bonyolultabb csak a minikert létrehozása, ha nincs ilyen szép, természetes kő a kertünkben, illetve csak erkély vagy az ablak párkánya áll rendelkezésünkre a minikert elhelyezésére.

miniaature-fairy-garden

Fotó: sortra.com
Fotó: sortra.com

Válasszunk ki egy laposabb kaspót, vagy bármilyen edényt, ami megtartja a vizet. Az alsó harmadába öntsünk apró szemű kavicsot, ez lesz a vízelvezető réteg és erre a rétegre érdemes egy kis faszenet tenni, majd egy méretre vágott, kilyuggatott műanyag fóliát ráhelyezni, mely csak a vizet engedi át, a földkeveréket nem. A felső részt töltsük meg a növények igényeinek megfelelő virágfölddel. Ültessük be a növényeket (pl. varjúhájak, kövirózsa), majd tetszés szerint borítsuk be egy réteg fehér kaviccsal  vagy akár színes dekorkövekkel.

Tündérkertek

Azok a minikertek, melyek nemcsak növényeket tartalmaznak, hanem egy kis jelenetet is ábrázolnak, esetleg egy tündér segítségével tündérkertnek is lehet nevezni.

A tündérkert egy tájkép, mely apró növényekből és egyéb elemekből áll. A kelta legendák alapján a tündérek egy másik világba költöztek, azonban néhány tündér velünk, a mi világunkban maradt. A csodás történetekben nagyon sokféle tündér szerepel. Jóságos, embereket segítő vagy gonosz, incselkedő lények a mindennapok természetes részei voltak. A tündérek virágokat viselnek ruhaként, ezért nehéz őket megtalálni.

Azt mondják, mágikus erejük van.

Szeretnek a kertben máshova elpakolni vagy elrejteni dolgokat, csak a szórakozás kedvéért. Imádnak játszani és táncolni.

Galéria
Fotó: pinterest.com

Így készíts tündérkertet

  • Válassz először egy edényt. Ez lehet műanyagból, cserépből, fémből vagy akár üvegből is.
  • Ha az edénynek nincs vízelvező nyílás az alján, akkor először rakj bele vízelvezető réteget kavicsból. Utána következhet egy réteg faszén, hogy frissen tartsa a talajt. Erre rakj egy fóliát, ami néhány helyen ki van lyukasztva. Így a vizet átengedi, a virágföldet nem. Ezután következhet a növények igényeinek megfelelő virágföld.
  • Válassz egy témát… ez teljesen a képzeletedre van bízva. Lehet például: falusi vagy hobbit jellegű. Kiindulhatsz kedvenc könyveidből is (Gyűrűk ura, M.A.G.U.S. könyvek, stb) vagy a gyerekek kedvenceiből (dinoszauruszok, mesehősök…)  A tündérkertedet ennek megfelelően rendezd be.
  • Növények beültetése. Fontos, hogy a beültetett növények ugyanazokat a körülményeket (földkeverék, fényviszonyok, hőmérséklet, vízigény) kedveljék. Válassz miniatűr növényeket, hogy ne kelljen állandóan visszavágni őket és könnyen gondozhatóak legyenek.
  • Adjuk hozzá a tündért és az egyéb kiegészítőket. Használhatsz székeket, padokat, rácsokat, kerti szerszámokat, vagy a lenti képeken található tündér házikókat is.
Fotó: countryliving.com
Fotó: countryliving.com

Ez is érdekelhet: Nem csupán hasznos, kertünk éke is lehet a fűszerspirál

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik