Kertünk-Portánk

Nem csupán hasznos, de kertünk éke is lehet a fűszerspirál

A kiskertek igen hasznos része lehet a fűszernövényes ágyás, hiszen az itt termő növények díszítenek is, de a konyhában is jó hasznukat vesszük.

Ha szeretnénk, hogy kertünkben legyen egy illatos sziget, amit friss fűszerek és gyógynövények gazdagítanak, akkor a legjobb választás a fűszerspirál.

Előnyei többek közt,hogy kis helyen elfér (2-5 m2), fenntartási igénye csekély és a növények jól megközelíthetőek. Lehet önállóan vagy egy veteményeskert részeként is létesíteni.

Fotó: mooseyscountrygarden.com
Fotó: mooseyscountrygarden.com

Fűszernövényeink változatos talajviszonyok között fejlődnek megfelelően, ennek kialakítására a fűszerspirál megfelelő tájolásával és növények elrendezésével van lehetőség. A nívóskert a következőket tanácsolja:

  • Felső, száraz, mediterrán zóna. Sovány homokos, jó vízelvezetésű talaj, jellemző növényei pl. kakukkfű,  zsálya, oregánó.
  • Középső, átmeneti zóna. Táptalaja tápanyagokban gazdag, napfény és melegkedvelő növényeket ültethetjük ide, pl. metélőhagyma, bazsalikom, ánizs.
  • Alsó, nedves zóna. A spirál legalján helyezkedik el, a talaja humuszban és tápanyagokban gazdag, nyirkos, árnyékot kedvelő növényekkel ültethetjük be pl. menta, turbolya.
  • Kisméretű tó vagy medence melybe vízinövényeket és ehető vízitormát ültethetünk.
  • Vegyük figyelembe az észak-déli irányokat is.  Az árnyékosabb északi oldalon jó helye van a snidlingnek, oregánónak, metélőpetrezselyemnek.
  • A citromfű és más magasabbra növő növényeket ( tárkony, lestyán, levendula, rozmaring, kapor ) méretük miatt inkább a spirál mellett helyezzük el.
  • Fűszerspirálunkat célszerű kiegészíteni egy kisméretű medencével, mely egyrészről gyűjti a csapadékot, továbbá párás nedves levegőt biztosít a spirál alsó részén elhelyezkedő fajoknak.
Galéria
Fotó: outdoorliving.com

Hogyan építsük?

  • Az elhelyezés szempontjából fontos , hogy napos fekvésbe kerüljön mert a  kövek napközben tárolják a meleget és éjszaka továbbítják a talajba, kiváló mikroklímát teremtve ezáltal a növényeknek.
  • Alapvető követelmény továbbá, hogy anyagában harmonizáljon a kert többi építményeivel, itt is érvényesülnek a klasszikus és modern stílusok.
  • A spirált lehetőleg a kert egy napos részére tervezzük, és átmérője legalább 2,5 méter legyen. Lehet kisebb is csak az kevésbé látványos, és kevesebb fűszer fér majd el benne.
  • Tájolása észak-dél irányú legyen.
Fotó: outdourliving.com
Fotó: outdourliving.com

Miután kijelöltük a fűszeresünk helyét a közepére üssünk le egy karót, és kössünk rá egy a spirál körsugarának megfelelő hosszúságú madzagot. Ezt körbe mozgatva egy másik bottal megrajzolhatjuk a szabályos kört. A terepet egyengessük el és kezdjük spirálvonalban rakni a téglákat, soronként fél téglányi eltolással, kötésben. Amikor belül elérjük a 100-130 cm magasságot akkor kész a spirál váza. Ezután jöhet a talajjal való feltöltés.

Fotó: fabartdiy.com
Fotó: fabartdiy.com

A fűszerspirál építésről itt találtok videót, beültetéséről pedig itt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik