Mozaik

A kamilla lett 2016 gyógynövénye

A gyógyászatban virágzatát és az abból nyert illóolajat használják fel.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) Gyógynövény Szakosztálya 2016 gyógynövényének a kamillát választotta.

A kamilla, más néven orvosi székfű (Matricaria recutita) Kelet- és Dél-Európában őshonos, de ma már több földrészen megtalálható növény. Virágzatát és az abból nyert illóolajat használják a gyógyászatban gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatásuknak köszönhetően.

kamilla

Az Alföld meghatározott területeiről kézi erővel begyűjtött, vadon termő kamilla szárított, válogatott virága 2015-óta hungarikumnak minősül.

Az MGYT Gyógynövény Szakosztályának célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a gyógynövények szakszerű alkalmazásának terjedéséhez. Ennek jegyében indította útjára 2013-ban az év gyógynövénye kezdeményezést. Az év gyógynövényének megválasztásával évről évre újabb gyógynövényre irányul a figyelem, és a kiválasztott növénnyel kapcsolatos ismeretek, a hatásával, alkalmazásával összefüggő fontosabb információk az érdeklődők széles köréhez juthatnak el.

kamilla3

A 2016-os év gyógynövénye, a kamillaa hazai népi gyógyászatban leggyakrabban alkalmazott gyógynövények egyike, amelyet napjainkban hagyományos módon teaként és modern készítmények formájában is felhasználnak. A kamillavirág emésztési panaszokat enyhítő hatását a népi tapasztalat és kísérletes eredmények, bőrpanaszokat enyhítő hatását klinikai kutatások is alátámasztják.

A kamilla (Matricaria recutita) Magyarországon nagy hagyományokkal rendelkező gyógynövény. A termesztése és hatóanyagainak kutatása területén elért hazai eredmények nemzetközi szinten is elismertek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik