Életmód

Saját kezével morzsolja gyógyteáit az erdélyi rétek mindentudója

Nem a haszonszerzés, hanem az egészség megőrzése a fő cél.

Macalik Ernő egy esztendő híján 50 éve telepedett le az erdélyi Karcfalván. Nevezték már füvesembernek, kuruzslónak, teakészítőnek, sárkányfű-árusnak, de ez a lényegen nem változtat. A gyógynövények erdélyi mindentudóját sokan keresik személyesen, teakeverékeit pedig még többen ismerik és fogyasztják – írta a noileg.ro.

A nyugdíjas biológiatanár nem a haszonszerzés miatt végzi tevékenységét. Gyakran csöngetnek háza kapujában, és szinte a nap minden órájában érkeznek telefonhívások hozzá. A füvesember minden érdeklődőnek elmondja, hogy a gyógynövények nem mindenhatóak, butaság azt állítani, hogy többet érnek, mint a gyógyszerek. Véleménye szerint a természetgyógyászatnak megvan a jól meghatározott helye a terápiás rendszerben, ehhez mérten kell alkalmazni azt.

Fotó: Mihály László
Fotó: Mihály László

Ugyanakkor sok mindenben segítenek a gyógynövények – mondta a lapnak a szakember. – Elsősorban a krónikus betegségeknél alkalmazzuk őket. Sokszor hónapokig, évekig  kell folytatni a kezelést, a szintetikus gyógyszerek esetében a mellékhatások annyira fokozódhatnak, hogy abba is kell hagyni. Ez a gyógyfüvek használatánál ritkán fordul elő. Azon kívül apróbb problémákat is lehet velük kezelni. A légúti panaszokat, az influenzás tüneteket, felső légúti fertőzéseket teljes mértékben uralni lehet a gyógynövény-készítményekkel.

Macalik Ernő gyógyteáit alapos gondossággal készíti. Az üzleti teákról nincs jó véleménnyel, szerinte mindegyik unalmas, egyen- vagy műízű. Hemzsegnek az aromáktól és a színezékektől, ezért úgy oldódnak a vízben, mintha tintát csepegtetnénk bele. Pedig ha nem lenne lusta az ember, a társasház erkélyén is tudna magának termelni például mentát, kakukkfüvet, zsályát, bazsalikomot, azokból finom teákat készíteni. Ráadásul óriási élmény látni, hogy a kezünk nyomán hogyan cseperednek a növények, és tudni, hogy mivel gondoztuk, permeteztük a palántáinkat. Ezáltal biztosan egészséges ételeket-italokat eszünk-iszunk majd.

Mit kell tudni Macalik Ernőről?

Macalik Ernő 1944-ben született Kolozsváron, ott is végezte elemi és középiskoláit. Egyetemi tanulmányait a Babeş-Bolyai Egyetem biológia szakán fejezte be, 1967-ben került Karcfalvára. A település általános iskolájában a biológián és földrajzon kívül még több tantárgyat tanított. Eleinte ugródeszkaként tekintett ottani munkájára, viszont az évek során a környék és nem utolsósorban a gyógynövények szerelmesévé vált. A füvesember biológia szakon tanult genetikát, élettant, anatómiát, növényrendszertant is, majd elvégezte a fitoterápia szakot, mely a gyógynövények alkalmazását jelenti, és a farmakognóziát, mely gyógynövényismeret takar.

A Felcsíki-medence tiszta környezete, a hétszáz méteres tengerszint feletti magasság – ahol nincs környezetszennyező ipari létesítmény – a gyógynövények jól érzik magukat. Ez a fő gyűjtőhelye az erdélyi rétek mindentudójának, akinek termékeit nem árulják üzletekben, nem kínálják áruházakban. A miértről is őszintén vallott Macalik Ernő.

Fotó: Mihály László
Fotó: Mihály László

Még az hiányozna! Nagy kereskedelmi mennyiséget sose akartam készíteni. Olyan ez, mint a házikenyér. Nem mindegy, hogy megdagasztok hatot, nyolcat, lelkiismeretesen, szeretettel, a tésztáját alaposan kidolgozva, vagy a gép megkutyul valamit, és gyárilag kisütik. Más minőség. Az én gyógyteáim, fűszereim alapanyagait nem géppel és gyorsítva szárítjuk. Természetes módon megszáradnak a napon, én morzsolom össze a kezemmel. Mindegyikben benne van a gyógyfüvek iránti szeretetem, rajongásom.

Nagy sztár a csalán

Régebben még a jószágoknak is adtak gyógyfüveket. A malacnak, csirkének vágták tavasszal és nyáron a csalánt, ami nagy sztár a gyógynövények között, hogy megvédje őket a betegségektől. Antibiotikus hatása van, tele vitaminnal. A csalánt egyébként nemcsak teának lehet elkészíteni, hanem főzeléknek is, úgy, mint a spenótot. Nem kell agyonfőzni, mert elveszti a vitamintartalmát. Épp hogy felrottyantani, tejföl, fokhagyma bele és készen is van. Rendkívül egészséges.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik