Kertünk-Portánk

Itt az ideje a metszésnek és lemosó permetezésnek

Itt a jó idő - éledeznek az áttelelt kártevők és a kórokozók a kertekben, most kell cselekednünk, hogy idén jó termésünk legyen.

Ha pompázatos gyümölcstermésre vágyunk, most van itt az ideje a tél utáni munkálatok megkezdésének a kiskertekben. A permetezéshez és metszéshez szakszerű útbaigazítást a Kert TV oldalán találtunk.

Miért kell permeteznünk?

 • A téli nyugalmi időszak után a rügyek megduzzadnak és felkészülnek a kihajtásra.
 • Ezzel egy időben megkezdődik a fán telelő kórokozó gombák (moníla, tafrina, lisztharmat) szaporodása is és támadásra készen várják az első levélkék, hajtások kibontakozását.
 • A téli időjárás hatására a fákon sebek keletkezhetnek, amelyeken keresztül a gombák és baktériumok könnyen behatolnak, ezzel a fertőzés helyén háncs- és faszövetpusztulást okoznak, aminek következtében rákos, mézgás sebek keletkeznek.

Az őszi és a téli hónapokban történt fertőzések okozta elhalás azonban csak a kora nyári hónapokban, a fokozott vízigény idején észlelhető. A törzs fertőződése esetén a fa elpusztul, az ágak fertőződésekor azok elszáradását figyelhetjük meg.

Fotó: unsplash.com

Nemcsak a kórokozók, de a kéregrepedésekben megbújó kártevők, atkák, tetvek ellen is védekeznünk kell. Ha szakszerűen végezzük a lemosó permetezést, a tenyészidőszak folyamán időt és pénzt takarítunk meg a permetezéseken, ráadásul így csökkenthetjük az elfogyasztásra kerülő gyümölcsben felhalmozódó szermaradvány mennyiségét.

Permetezés előtti fontos teendők

 • Ha az ősszel, vagy télen nem tettük meg, akkor most mindenképpen távolítsuk el a csonthéjasokról, illetve a manduláról az összeaszalódott, kiszáradt termésmaradványokat, amelyek a monília első számú fertőzési forrásai.
 • A metszést is a permetezés előtt végezzük el, mert a megritkított koronát sokkal hatékonyabban vonja be a permetszer.
 • A metszés során az elhalt, beteg ágrészeket is távolítsuk el!
 • Fontos szabály, hogy a 2 centiméternél nagyobb átmérőjű sebzéseket sebkezelővel kell lezárni.
 • Metszés során többször fertőtlenítsük a metszőollót, mellyel megakadályozhatjuk egyes betegségek átvitelét egyik növényről a másikra.
Hívogat a kert, februárban sokasodnak a tennivalók
Kezdődhet a metszés, a tisztogatás és a dugványozás is.

Ezután jöhet a lemosó permetezés

 • A lemosó permetezéshez használható szerek kontakt készítmények, azaz felszíni hatáskifejtéssel, 8-10 napos hatástartammal rendelkeznek. Néhány szernél vigyázni kell a rügypattanás utáni növényt károsító hatásra, de a legtöbb készítményt ilyenkor is lehet használni.
 • A lemosó permetezést igen nagy lémennyiséggel kell elvégezni, úgy, hogy a törzseken és ágakon biztosítva legyen az egyenletes fedés; áztatásszerűen végezzük. A kijuttatott permetlé mennyisége a fakorona átmérőjétől függ.
 • Egy 3 méter átmérőjű fa esetében 5-6 liter, ugyanekkora, de sűrűbb ágrendszerű fánál 8-9 liter permetlevet juttassunk ki.
 • A lemosó permetezést mindig száraz, szélcsendes időben végezzük, így növeljük a szer megtapadásának esélyét.
 • A lemosó permetszerek mindegyike méreg, ezért a szer keverése illetve kijuttatása során indokolt a védőfelszerelés használata (fejfedő, maszk, permetező overall). A felszerelést csak egyszer kell beszerezni, utána tisztán tartva évekig használható.
 • Növényvédő szert szakboltban vásároljunk, manapság már kötelező, hogy a növényvédő szert forgalmazó üzletek végzett növényvédős szakembert alkalmazzanak. Ne sajnáljuk ráfordítani az időt a tájékozódásra, nagy árkülönbség lehet két üzlet árai közt is!
 • Az almatermésűeknél, ha áttelelő rovarkártevőket találunk, feltétlenül szükséges a lemosó permetezés. Az áttelelő atkák, tetvek csapatai ugyanis a melegedő idő hatására már harcra készek arra, hogy gyümölcsfáinkat károsítsák. Ezek ellen olajos alapú permetszerrel védekezhetünk (pl: Vektafid-A)
 • A csonthéjasoknál a már említett, olajos szerhez célszerű réz tartalmú lemosó permetszert is keverni, ugyanis ezeket a gombák, baktériumos fertőzések is már támadhatják. Ilyen például a tafrina gomba, ami a rügyeket deformálja, a cytospora gomba, vagy a pseudomonas baktérium.
 • A szeder és málna is jó, ha ilyenkor megkapja a rezes lemosó permetezést a vesszőfoltosodás nevű gombás megbetegedés ellen. Mindkettő bő terméssel reagál a kora tavaszi odafigyelésre.

Végezetül, amire nem is gondolunk: nemcsak a díszalma, díszkörte, díszszilva, de valamennyi lombhullató díszfánk is megérdemli a tavaszi lemosó permetezést!

11 gyógynövényes oldat az egészséges és bő termésért
Ezek a - méreganyagot nem tartalmazó - levek sok esetben megoldást jelentenek a növényvédelemben.

Kiemelt kép: pixabay.com

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik