Kertünk-Portánk

Veszélyes lehet a beporzó rovarokra a felelőtlen permetezés

A NÉBIH kéri, hogy a tavasszal időszerű növényvédelmi munkálatokat a környezet- és természetvédelmi előírások figyelembevételével végezzék el.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a gazdálkodók figyelmét, hogy a tavasszal időszerű növényvédelmi munkák, mint rovarölő, gombaölő, gyomirtó szerrel végzett állománypermetezések során körültekintően járjanak el.

Kiemelt figyelmet kell fordítani a méhek és az egyéb beporzó rovarok megóvására

Tavaszi időszakban a virágzó szántóföldi és kertészeti növényeket, valamint táblaszegélyeket nagyszámú beporzó rovar (poszméhek, méhek, darazsak, legyek, lepkék) keresi fel. Az időszerű növényvédelmi munkák során kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy ne kerülhessen méhekre kockázatos vagy veszélyes növényvédő szer a virágzó táblaszegélyre, ilyenkor a virágzó növénykultúrákban kizárólag a méhekre nem jelölésköteles, illetve a méhkímélő technológiával kijuttatható szerek használhatók.

Fotó: pixabay.com

Permetezéskor ügyelni kell a növényvédő szerek engedélyokiratában feltüntetett, a nem cél rovarok védelmében meghatározott védőtávolság betartására, hogy a permet ne sodródjon el a kezelt szántóföldi kultúráról.

Kapcsolódó anyag >>> 57 féle rovarirtót találtak a háziméhek szervezetében

A nitrogénmegkötő (pl. somkóró, szarvaskerep, herefélék, bükkönyfélék, baltacím, lencse, szója), valamint az ökológiai jelentőségű másodvetésű növénnyel (pl. hajdina, mézontófű, csillagfürt, somkóró, olajretek, fehérmustár) hasznosított területek ugyancsak számos hasznos és közömbös állatfaj számára biztosítanak élőhelyet. A beporzó rovarokra kockázatos vagy veszélyes növényvédő szerek alkalmazását ezek esetében ugyancsak ajánlott kerülni.

Fotó: pixabay.com

A NÉBIH kéri, hogy a tavasszal időszerű növényvédelmi munkálatokat a környezet- és természetvédelmi előírások figyelembevételével végezzék el! A témára vonatkozó jogszabály ITT található.

Kapcsolódó anyag >>> 16 lenyűgöző tény a méhekről

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik