Kertünk-Portánk

Kiderült, hogy mennyi sportolással egyenértékű a kertészkedés

Pixabay/Miles
Pixabay/Miles
Eláruljuk, hogy milyen sporthoz hasonlít legjobban az adott kerti tevékenység, és vajon ezzel mennyi kalóriát égetünk el.

A kert szó hallatán rengeteg jelző jut eszünkbe: kikapcsolódás, szépség, finom illatok, élővilág. A kertünk ugyanis nem más, mint egy csipetnyi természet, egy menekülőút a betondzsungelből, a kikapcsolódás egy fárasztó munkanap után. Ráadásul a sajátunk! Éppen ezért pontosan úgy van kialakítva, ahogy az a legjobb számunkra.

Ha azt szeretnénk, akkor lepkéket csalogathatunk bele, madarak ihatnak belőle, méhek zümmöghetnek a virágok között. Amennyiben viszont nem szeretnénk látogatókat, olyan növényeket ültethetünk, amelyek elijesztik a bogarakat és rovarokat, csigákat vagy békákat. A kert zöldje, illatai és hangulata megnyugtatja az agyat, és – a képernyő vibrálásával és kék fényével szemben – mentálisan rendkívül feltölt minket.

Nem csak az elménkre, de a testünkre is jó hatással van, a kertünk ugyanis egyet jelent a sporttal

Ez alatt nem a kertben történő sportolást értjük, mert bár ennek is rendkívül sok pozitív hatása van, gondoljunk csak egy jóleső meditációra vagy jógára a nyári szellőben, de maga a kertészkedés is felér egy komolyabb testmozgással. Ki hinné, hogy egyetlen órányi ásás ugyanannyi kalóriát éget el, mint fél órányi sziklamászás? Vagy azt, hogy amennyiben egy órát zsákoljuk a füvet, azzal lényegében ugyanazt érjük el, mint 20 perc futballal? Az előbb említett 45 perces jóga pedig hasonlóan hat a testünkre, mint egy egész órányi növényültetés.

A kertészkedés tehát nem csak mentálisan, de fizikailag is egészségesebbé, fittebbé és kiegyensúlyozottabbá tesz

Nincs is jobb annál, mint a napsütésben, madárcsicsergést hallgatva kikapcsolódni, és szebbé tenni a környezetünket, ami aztán visszahat ránk, mikor grillpartit, szülinapot vagy medencés bulit rendezünk a családdal, barátokkal.

Sokan csak a feladatot látják az udvarukban és kertjükben, mert a sporttal ellentétben a kertészkedést kevésbé szoktuk összekapcsolni a testmozgással és a fittséggel. Ezt a képet azonban meg kell változtatnunk egyszer s mindörökké, hiszen a kertészkedés rendkívül komoly, fizikailag kimerítő testmozgás, amely ugyanolyan pozitívan hat a szervezetünkre, mint a sport.

Az alábbiakban azt mutatjuk be, hogy milyen sporthoz hasonlít legjobban az adott kerti tevékenység, és vajon ezzel mennyi kalóriát égetünk el. Segítségnek pedig megmutatjuk, hogy az adott kalóriamennyiség milyen ételnek felel meg!

Kapcsolódó
Itt az ideje, hogy a "gyomok" elvaduljanak kertjeinkben  
Egy virágkiállítás, ahol egy gyomkert lett a győztes.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik