Mozaik

Íme a világ legszebb kertjei, melyekben több tízezer növény pompázik

Pixabay/ anncapictures
Pixabay/ anncapictures
A legtöbb kert egyedi és rendkívül értékes,  némelyik az UNESCO világörökség része, míg mások Guinness-rekordot nyertek különleges megoldásaikkal.

A több, mint 1 évig tartó megpróbáltatások után úgy tűnik, hogy végre ismét szabadon utazhatunk! Ha valamire megtanított bennünket ez az időszak, akkor az a természet tisztelete, szükségessége és szeretete. Érdemes lehet tehát egybekötni a nyaralást és a természethez való kötődésünket, és meglátogatni a világ legszebb kertjeit!

Némelyik virágoskert a listában olyan egzotikus és messzi helyen van, ahova nem sokan járnak nyaralni – ám a legtöbb itt van a közelünkben, gondoljunk csak Ausztria egyik büszkeségére, a Mirabell kertekre, az Olaszországban található csodára, a Giardini Botanici Villa Taranto-ra, vagy a Hollandiában található Keukenhof-ra, amit “Európa kertje”-ként emlegetnek.

Aki pedig akár messzebb is utazna, annak bátran ajánljuk az USA, Kanada vagy Dubai népszerű botanikus kertjeit, ahol a hazai növények mellett az itthon egyáltalán nem ismert fajokat, illetve kihaló félben lévőket is láthatunk, amelyek természetes élőhelyükön már egyáltalán nem lelhetőek fel – ám a parkok és botanikus kertek odaadó munkájának hála, megőrizték a növény néhány darabját.

Kapcsolódó
Nyírt hársfákkal, sövényekkel hódít a háromszintes kastélykert
A páratlan hely az UNESCO Világörökség listájára is felkerült.

A legtöbb listában található kert egyedi és rendkívül értékes,  némely az UNESCO világörökség része, míg mások Guinness-rekordot nyertek különleges megoldásaikkal.

A felsorolt virágos kertekben sok esetben több tízezer faj látható, amelyeknek a gondozása rendkívül sok erőforrást igényel, gondoljunk csak például a Dubai-ban található Csodák kertjére, amely gyakorlatilag az egész városhoz hasonlóan egy sivatagra épült, így több, mint 750.000 liter vízre van szükség naponta ahhoz, hogy fenntartsák a kert egészségét és ökoszisztémáját.

Ez több kérdést is felvet, például azt, hogy nem ártunk-e többet a természetnek ezekkel a kertekkel, mint amennyit segítünk? Bár a legtöbb botanikus kert rengeteg erőforrást emészt fel, de lakhelyet nyújt ezernyi ritka növénynek és állatnak – az előbb említett Csodák kertje például 15.000 pillangónak nyújt állandó menedéket.

Az itt található botanikus kerteket — amelyeket a Targeter és az Út a Kerthez csapata válogatott nekünk össze — évről évre több százezer, sokszor akár több millió természetkedvelő turista látogatja. Nem véletlenül.

A szavak helyett most jöjjenek a beszédes képek, következzenek tehát a világ legszebb kertjei!

Kapcsolódó
Nyírt hársfákkal, sövényekkel hódít a háromszintes kastélykert
A páratlan hely az UNESCO Világörökség listájára is felkerült.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik