Kertünk-Portánk

Tervezzünk holdkertet és éjszaka is csodálhatjuk virágainkat

Ilyen virágokkal, hangulatfényekkel olyan lesz a kertünk, mint egy tündérmese.

Ha túlságosan elfoglaltak vagyunk vagy mindig későn érünk haza, akkor egy lehetőségünk van arra, hogy élvezzük a kertünk szépségeit: legyen holdkertünk.

A holdkert éjszaka fehér virágzó, édes illatú növényekből áll,  a tájépítészek egyenesen esküsznek rá, hogy jobban fogjuk szeretni, mint a nappali fényben úszó kertünket.

Egy jól megtervezett holdkert végtelenül elbűvölő,  ahol csakis jól érezhetjük magunkat

– mondja Jack Carman, a Spiezle Architecture  tájigazgatója és a terápiás kertek szakembere.

Ezek a kertek nem olyan módon vonják be az érzékeinket, mint a nappali kertek. Egyrészt csendesebb és hűvösebb esti órákban  csak a levelek suhogását halljuk, így rövid idő alatt lelkinyugalmat érzünk, az illatozó szépségek pedig további élményt nyújtanak.

Egy holdkertben nagyon kevés kell a hangulat fokozásához, egy szélcsengő és néhány gyertya, hangulatvilágítás. Ez varázslat, függetlenül attól, hogy egyedül szeretnénk-e hűsölni vagy együtt beszélgetni a barátokkal.

pixabay

A holdkert kialakításához külön terület kellhet, de egy-két ötlettel beilleszthetjük az esti elemeket a már meglévő tájba is. Azt viszont ne felejtsük, hogy  nyitott területnek kell lennie, amelyet holdfény át tud világítani,  távol a fáktól és építményektől.

További ok arra, hogy jól érezzük magunkat

A természet úgy tervezte az éjszaka virágzó növényeket, hogy különösen édes illatúak legyenek, így  az éjszakai beporzók, a lepkék és denevérek vonzására kiváló. Mindenképpen segítsünk a denevéreknek, hiszen fantasztikus munkát végeznek értünk, rengeteg szúnyogot megesznek.

Mit ültessünk egy holdkertbe?

A nappali fényben olyan lenyűgözőnek tűnő élénk virágszínek – különösen a vörös és a lila – a nap eltűnésekor a elmosott színűvé  válnak, ezért az éjszakai kerthez világos színű virágokra van szükség, amelyek a holdfényben világítanak. Válasszunk fehér, sárga, rózsaszín vagy halvány lila színűt.

A kertészeti központokban könnyen elérhető fehér virágú növények közé tartozik az nebáncsvirág, a margaréta, a peónia és a hortenzia, de az illat itt most fontos tényező, ezért mindenképpen ültessünk virágzó dohányt, a gardéniát,  jezsáment,  éjjeli jázmint, tubarózsát, kerti pálmaliliomot vagy illatos bangitát.

pixabay

A holdvirág (Ipomoea alba) nagy, tiszta fehér virágaival, édeskés illatával és szívalakú leveleivel hódít. Ahogy már a neve is sugallja, a bimbói valóban holdszerűek – ez köszönhető halvány színüknek, illetve gömbölyded formájuknak, mégis, ezek a növények este a legszebbek, hiszen csak éjszaka, illetve a felhősebb napokon nyílnak ki. Éppen ezért tökéletes egy-egy olyan helyre betelepíteni, ahol este is látjuk őket. Különlegessége mellett ezt a növényt egyáltalán nem nehéz termeszteni, csak a számára megfelelő helyet kell jól kiválasztani.

Az egzotikus illatokhoz pedig az éjszaka virágzó jázmin is tökéletes, de vigyázzunk, mert erőteljes illatú, így akár egy növénnyel is megelégedhetünk.

A lombozat varázslatát az éjszakai kertben is felhasználhatja. A holdfényben ragyogó ezüstös és tarka lombozatért próbáljuk ki az egynyári ürmöt, a nyuszifület, hamvaskát, az orosz zsályát, a cickafarkat, a kakukkfüvet és a hamvas ciprust.

Hogyan világítsuk meg a holdkertet?

Mi a helyzet az udvar megvilágításának más módjaival, amikor a hold fogyóban van? Az erős mesterséges fényeket ilyenkor is kerüljük. Lágy világítással, például apró, fehér húrlámpákkal, gyertyákkal és világítótestekkel teremtsünk hangulatot. A világos színű tereprendezési elemek, például a járólapok, a kerítések, a pavilonok, a padok és a kerti díszek is működnek. Jó, ha van fényvisszaverő felület, például üvegtárgy vagy víz, akár egy madárfürdőben, szökőkútban vagy kerti tóban. Ezek felerősítik a környezeti fényeket és csillogóvá teszik kertet.

pixabay

Kapcsolódó
Színesbe öltöztetik a kertet a virágzó futónövények
Íme öt virágos futónövény, ami biztosan színpompát varázsol a kertbe és a mindennapokba.
Olvasói sztorik