Kertünk-Portánk

Itt az ideje, hogy a “gyomok” elvaduljanak kertjeinkben  

gardeninetc
gardeninetc
Egy virágkiállítás, ahol egy gyomkert lett a győztes.

Sokak meglepetésére egy gyomokkal teli kert nyert aranyérmet a Royal Society Horticultural  július végén rendezett kiállításán, a Tatton Parkban.

A gyomkertek valószínűleg idősebbek, mint a tervezett kertek. Bár az utóbbi évtizedek mostohán kezelt területei, de az alábbi gondolatsor jól tükrözi a gyomok  felértékelésének létjogosultságát.

A gyom nem szép. Igen. A zöld terek gyönyörűek. A gyomok zöldek. Ergo, a gyom gyönyörű.

A virágkiállításon is ezen eszme győzedelmeskedett. A fődíjat a Weed Thriller csapata vehette át. A gyomkert videója jól prezentálja ezen kert különlegességét.

Nagy meglepetés volt számunkra, hogy a parlagfű és az egyéb “gyomoknak” kikiáltott növények bemutatása ilyen sikeres lesz. Célunk volt, hogy ráébresszük az embereket, hogy az ilyen többrétű, őshonos ültetés a rovarok, a madarak védelmében ma már nagyon fontos.

nyilatkozta a csapat kertésze.

pixabay

A koncepciót pártoló Rachel Evatt a Sunart Fields  működtetője így nyilatkozott:

Ezek vadon élő növényeket, amelyeket helytelenül gyomnak neveztek el,  fel kell ölelni és újra kertjeink részévé kell tenni. Különösen azokat az ellentmondásos fajokat, mint a parlagfű, amelyek a rovarok széles skálájának egyik legfontosabb nedűforrásai. Próbáljuk megváltoztatni a “gyomnövényekhez” fűződő tévhiteket és mint a kiállított kert is jól tükrözi szép látvánnyal ajándékozhatja a kert tulajdonosait.

A Weed Thriller csapata meg szerette volna mutatni, hogy az őshonos növények nemcsak szépek, hanem elengedhetetlenek az élővilág számára. A “gyomkertészek” igyekeznek helyreállítani az a természet egészséges egyensúlyát, ahol vágás nélkül virágozhatnak a vadvirágok, és van helye a bozótnak, fáknak is. Mindent a természet törvényei alá rendelnek.

A “gyomkert” hihetetlen nektárforrás a beporzóknak

Ahol egy modernkori kertész csak egy rendetlen gyomnövényt lát, ott a föld barátai a dicsőséges biodiverzitás melegágyát látják.

Soha nem volt ennyire fontos, hogy vadbarát ligeteket hozzunk létre a környezetünkben. A kertünket méhbarátabbá kell tennünk, mert ha a méhek meghalnak, akkor nehéz idők várnak ránk.

Igen, igen, a civilizáció véget ér. Valójában a Weed Thriller nem új koncepció. A túlgondozott pázsit nem nevezhető természetközelinek, és ma már látható elmozdulás történik a rétet mintázó kertek felé, ahol a füvet hagyják elvadulni, ezáltal is támogatva az ökoszisztémát.

Egyenes vonalak, síkok, egységes szín- és formavilág. Ezek jellemzik a mai kertek nagy részét, és sokan nem értik, hogy a mértani pontossággal beültetett virágos kertben a beporzók nehezebben boldogulnak, mint a vadvirágos, gyomokkal teljes övezetekben.

Pixabay/pexels

A változás úton van. Az újjáépítő mozgalmak népszerűsége gyorsan nőtt az elmúlt évben, sok kertész felkarolta a vadvirágokat, és vadon élő kertekkel kapcsolatos ötleteket vezetett be a szabadtéri terekbe, és arra ösztönzi a kert tulajdonosait, hogy szakadjanak el a fűnyíróktól. Még a Buckingham -palota kertje is “hosszú fű” politikát vezetett be, hogy ösztönözze a biológiai sokféleséget a királyi kertekben.

Méhbarát virágos ajánlás a “gyomkertbe”

Őszi margitvirág, aggófű,közönséges cickafark, vadmurok, katángkóró, vörös rétihere, réti imola, vadrepce, farkas kutyatej, somkóró, gyíkfű, kerek repkény, búzavirág, terjőke kígyószisz, parlagi ligetszépe, orbáncfű.

Nem véletlen, hogy a kormányok egyre több helyen támogatják a “kaszálás nélküli” mozgalmakat. Ugyanígy a gyomkertek is visszahozzák és segítik  a méheket. Mert a kert nem csupán a miénk, hanem apró lények ezreié. Óvjuk őket, adjunk élhető életteret nekik is.

Kapcsolódó
Életre szóló kaland és igazi varázslat egy saját erdőkert
A munka kevesebb, és talán még élvezetesebb is, mint a hagyományos kertben, de a növények itt is figyelmet igényelnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik