Kertünk-Portánk

Már applikációval is megtervezhető a biokert

pexels.com
pexels.com
Az ingyenesen letölthető applikáció az egymást segítő növények rendszerével képes megtervezni a veteményeskertet.

Sokan vannak, akik szívesen kertészkednének, de tanácstalanul állnak, mikor azt kell eldönteniük, mikor mit kell ültetni, és sokaknak az sem egyértelmű, melyik növény mellé melyiket érdemes ültetni. Nekik lehet örömhír, hogy megszületett egy új applikáció, ami éppen ezekre a kérdésekre ad hatékony választ és segítséget.

A Kertportál Magazin és Tóthné Vincze Boglárka fejlesztő gondoltak egyet és az idei évre előrukkoltak egy olyan applikációval, mely az egymást segítő növények rendszerével képes megtervezni a veteményeskertet.

Kertportál

Azért kerestem meg Erikát, hogy együtt valósítsunk meg egy applikációt hobbikertészeknek

– vallja Boglárka, az app Androidra telepíthető verziójának fejlesztője.

A kezdeti ötletelés után az egymást segítő növények rendszerében kezdtek el gondolkodni, mely jelenleg egyedülálló a Play Store-ban. Az applikáció képes rendszerként kezelni a segítő és nem segítő növényeket, egy gombnyomással tud ültetni, naptárba rendezhető vele a vetési idő és diszkréten figyelmeztet arra is, ha netán öntözni kell.

A legtöbb olvasói kérdésünk a hobbikertész veteményeskerteknél arra vonatkozik, hogy mit mivel lehet összeültetni. Ha valaki az interneten utánanéz, akkor erre sokféle táblázat áll már rendelkezésre, de így is sok idő a valóságban megtervezni ezt és átültetni a gyakorlatba. Az applikáció alapgondolata is innen indult el, hogy megkönnyítse a tervezést, mert ha rábízzuk az ültetési sémát a programra, akkor egy gombnyomással aszerint pakolja be a parcellákba a növényeket, ahogy az a legideálisabb

– mondja a Kertportál tulajdonosa, V. Topor Erika.

Az egész applikációnak a kifejlesztése bő fél év volt a tesztelésekkel, a különféle háttérmunkákkal együtt, és az olvasókból egy igen komoly tesztelőcsapat is összegyűlt a háttérben Már az első verzió fogadtatása is kiemelkedően jó volt, a jövőbeli felhasználók pedig rengeteg plusz ötlettel járultak hozzá a jövőbeli fejlesztési irányok megtervezéséhez.

Az egymást segítő növények rendszere a biokertészek köreiben már ismert. Lényege, hogy bizonyos növények segítik egymást, mások gátolják, mely akár a növekedésben, akár a termésmennyiségben vagy épp növényvédelemben meg is mutatkozik. Az interneten keringő táblázatot a Kertportál Major már saját tapasztalatai alapján kibővítette az idők során, mert belekerültek a rendszerbe a gyógy- és aromanövények és fűszerek is.

Folyamatosan fejlesztik

Az applikáció jelenleg ingyenesen letölthető, és hamarosan sok további bővítmény is készül majd hozzá. Ilyen lesz például, hogy az applikáció képes legyen kezelni a zöldségnövények fajtáit is – hiszen egyelőre a vetési idők és a betakarítási idők is tól-ig határok között adhatóak meg. Ettől függetlenül már ez is nagy előrelépés és hiánypótló, mert nem kell kockásfüzeten tervezni a bioveteményest, hanem időtakarékosan egy gombnyomással elkészülhet.

A közös munka eredménye már letölthető a Google Play áruházból ingyenesen, így már az idei évben digitálisan is megtervezhető vele a bioveteményes.

Kapcsolódó
Kertészkedj okosan! 40 ügyes praktikával segítünk
Ötletek és észszerű megoldások egy csokorban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik