Életmód

Fejleszti a kreativitást a kertészkedés

A hétköznapok nagy részben leginkább a bal agyféltekénket használjuk, szavakban, számokban gondolkodunk, mindenben keressük a logikát, következtetéseket vonunk le, ahogy mondani szokták, egyfolytában agyalunk.

Itt az ideje, hogy el kezdjük edzeni a jobb agyféltekénket, ami felelős a non-verbális kommunikációért, kreatív, játékos és fantáziadús. Muzikális, felismeri a dallamokat, jó a térlátása, felismeri a színeket, arcokat, alakokat. Van humorérzéke és ami a legfontosabb, hogy a lényegre összpontosít: egészben látja a dolgokat, felelős megérzéseinkért. A hatodik érzékünk.

Ha tesztelni szeretnénk, hogy jelenleg melyik agyféltekénk a domináns, végezzük el ezt a tesztet.

A jobb agyfélteke logikátlan, szeret szárnyalni, ezért ahhoz, hogy edzett maradjon, illetve fejlődjön megannyi módszer javasolt. Miután itt a kert, a kertészkedés ideje, mutatunk néhány trükköt, hogyan fejleszthetjük alkotókészségünket.

Fotó: pixabay.com

Így fejleszti a kert a kreativitásunkat

  1. Ha kimegyünk a kertbe, balkonra, nézzünk a növényeinkre és kezdjünk el álmodozni, hallgassunk a megérzéseidre: például milyen színű virágok harmonizálnak együtt a legjobban? Csak nézzük a színeket, formákat, ne tervezzünk, csak figyeljünk! Élvezzük szépségüket, és ha a gondolatokat kiszűrjük, csodák részesei lehetünk.
  2. A kert a legjobb hely a kikapcsolódásra. Próbáljunk pihenni! A stressz nem jó barátja a kreativitásnak, zaklatott állapotban nem lehetünk semmiben hatékonyak. Tegyünk meg minden szükségest azért, hogy lenyugodjunk: sétáljunk egyet, üljünk le egy fa alá, szedjünk virágokat,  meditáljunk.
  3. Rúgjuk fel a szabályokat! Ha mindig a konvenciókhoz ragaszkodunk, ha keretbe zárjuk életünk minden napját, akkor elválasztjuk magunkat a legszebb dolgoktól. Próbáljuk áthágni a szabályokat, csináljuk máshogyan, mint ahogy az szokás. Próbáljuk ki a függőleges kertet cserepekből, próbáld ki, hogy mi történik a paradicsommal, ha a termés megjelenésénél megritkítjuk a leveleit,  és igen, legyen a vázánkban gyógynövényes csokor. 
  4. Játék az élet, játssz, te is! Sokat, és még többet!  A játék, a szórakozás mindig jó tuning a jobb agyféltekének. Táncoljunk az esőben, saraskodjunk a gyerekeinkkel, ugráljunk nagyokat a medencében, vagy éppen a pocsolyában. Jó móka, és hihetetlen felszabadító! Ez kell a jobb agyféltekénknek!
  5. Alkossunk! Bármit, amit jól esik. Ha eddig sárgabarack lekvárt készítettünk, akkor most bolondítsuk meg egy kis levendulával. Ha eddig szögletes ágyásokban gondolkodtunk, akkor most legyen kör alak, sőt mi több legyen virágos mandala-kertünk. Készítsünk kavicsokból tündérkertet, de ha elszántak vagyunk, akkor miért ne valósíthatnánk meg akár egy kerti tavat? Legyünk újra gyerekek, fűzzünk virágkoszorút, vagy készítsünk belőle ajtódíszt!
  6. Bármit készítünk, tervezünk, ne kritizáljunk! Valljuk meg, nem sikerülhet elsőre, olykor másodjára se minden. A kertészet egy szakma, sok ismeret kell ahhoz, hogy sikereket könyvelhessünk el. Nem baj, ha kicsit hibás a paradicsom vagy foltos a bazsalikomlevél, de a miénk! Kis életeket gondoztunk eredményesen. Szüreteljünk boldogan!
  7. Mozgás a lelke mindennek. Nem csupán fizikai, de szellemi és lelki megújulást ad. A kerti munkára különösen igaz mindez, hiszen a mozgásnak pozitív végeredményét láthatjuk is. Egy-egy öntözés után nincs nagyobb öröm, mint látni azt, hogy látványosan köszönnek vissza a növények.
  8. Zene. Azt rég  tudjuk, hogy Mozart zenéje rövidtávú javulást hoz bizonyos szellemi feladatoknál, mint például a tér és idő érzékelésénél, de bizonyított tény az is, hogy a madarak közelsége nagy mértékben csökkenti a stresszt. A kert a madarak paradicsoma, kár lenne nem észrevenni csalogató és csodaszép dalaikat. Balzsam a léleknek és tuning a kreativitásnak.

Címlapfotó: pixabay.com

Tánccal és kertészkedéssel az Alzheimer kór ellen
A speciális mozgások pozitív hatással vannak agyunk működésére.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik