Kertünk-Portánk

7 gyümölcs és zöldség, melyeket egyszerűen termeszthetünk cserépben

Pixabay/engin-akyurt
Pixabay/engin-akyurt
Ezek a növények már a kevés gondozást is meghálálják.

Mindig szeretettél volna saját gyümölcsöt és zöldséget termeszteni, de nincs kerted? Van egy jó hírünk. Megannyi növény van, amit könnyen termeszthetünk  cserépben vagy kaspóban egy kis teraszon is.

Kevés olyan dolog van, ami fantasztikusabb élménnyel tölt el, mint mikor reggelihez vagy éppen az ebédhez a saját termésünket tesszük az asztalra vagy azzal ízesítjük az ételeinket.

Ha csak erkélyünk vagy egy kis talpalatnyi kertünk van, azt is kihasználhatjuk és beültethetjük zöldségekkel, gyümölcsökkel, amelyek nemcsak csodálatos ízűek, de szépek is, miközben nőnek.

Helyezzünk el néhány kaspót az első vagy hátsó ajtó mellett vagy a teraszon, ültessük bele kedvenceinket és rövid időn belül megláthatjuk, hogy már a kevés gondozást is meghálálják.

Mángold

A mángold az egyik legvonzóbb zöldség, amelyet termeszthetünk. Méltatlanul elfeledett, a cukorrépa és a cékla közeli rokona.

Kevesen tudják, hogy egyetlen tányérnyi mángoldból készült ételben megtalálható a napi K-vitamin szükségletünk háromszorosa. Keressük színes fajtákat, így növekedés közben is gyönyörködhetünk benne.

Pixabay/mabelamber

Földieper

A kaspóban termesztett eper kifejezetten előnyös, mert a gyümölcsök nem érnek a talajra, és ezért kevésbé valószínű, hogy megrohad, vagy éppen más lények táplálkoznak velük.

Vásároljon kis palántákat, tegyük cserépbe és helyezzük napos helyre, sőt, ha extra dologra vágyunk, akkor építsünk szamócatornyot.

Pixabay/alarmas

Gyógynövények

A gyógynövények, például a bazsalikom, a koriander, a kakukkfű, a kapor, a majoránna, a menta, citromfű és a petrezselyem, mind alkalmasak arra, hogy cserépben termesszük. Ezeket a növényeket akár a konyhánkban is tarthatjuk, így még praktikusabb, hiszen főzésnél mindjárt kézreesik.

Pixabay/congerdesign

Saláták, spenót

Ha cserépben nem is, de egy kis területen nagyon hálás növények lehetnek. Többnyire igénytelenek, különösebb törődést nem igényelnek, mégis összehasonlíthatatlanul jobb ízvilággal ajándékoznak, mint az üzletben vásárolt társaik.

Ehető virágok

Az ehető virágok színes kiegészítői a salátáknakA sarkantyúka a körömvirág és a legtöbb ehető virág szedésével nem csupán színesítjük és gazdagítjuk ételeinket, hanem szedésükkel arra ösztönözzük a növényt, hogy többet virágozzanak.

A metélőhagyma különös kedvenc lehet, hiszen szárastul, virágostul felhasználhatjuk.

Pixabay/pezibar

Paradicsom

A paradicsom tökéletes a konténertermesztéshez, szépen mutat teraszon, erkélyen, és van néhány fajta van, amely egy függő kosárban is szépen nől.

Virágzáskor hetente öntözzük tápoldattal, mindenképp meghálálja. Használjunk jó minőségű tőzegmentes komposztot, és válasszunk jó minőségű paradicsomfajtákat.

Paprika

A paprika napimádó, ezért napsütötte helyre tegyük. Számos fajta közül lehet választani, ha még nincs gyakorlatunk a magról nevelésben, akkor érdemes helyi termelőtől palántát vásárolni.

A kültéri lépcsők is tökéletes módot kínálnak a helytakarékosságra és az ehető növények termesztésére. Ültethetünk konzervdobozokba vagy régi bögrékbe,  legyünk kreatívak.

Kapcsolódó
11 praktikus megoldás, hogy kertünk dísze legyen a paradicsom
A paradicsom nem csupán a kis parcellánkban és csakis sorban ültethető. Íme az egyedi megoldások.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik