Kertünk-Portánk

10+1 örökzöld tipp sövényekhez, hogy télen is mutatós legyen a kertünk

A tujasövény még ma is elengedhetetlen dísze szinte minden magyar kertnek. Nem véletlenül, hiszen a legolcsóbb növények egyike, elvileg megfelelő öntözés és trágyázás mellett hamar magasra nő, egészséges állapotában pedig átláthatatlan falat képez. A globális klímaváltozás azonban nagyon nem kedvez a tujának – erősen pusztítja ezeket az örökzöldeket is, amik már évtizedekkel ezelőtti elterjedésükkor sem voltak igazán ideálisak a hazai éghaljatra.

Az utóbbi években ráadásul a gombabetegségek is egyre gyakrabban károsítják a tujákat, emellett a nyári, hosszan tartó meleget is rosszul tűrik, ilyenkor egy-egy águk visszaszárad. Legrosszabb esetben az egész növény különösebb előjel nélkül hirtelen elpusztul.  Egy okkal több tehát, ha élő sövényt szeretnénk, miért nem érdemes kizárólag tujában gondolkodni.

Fotó: Wikipédia Commons

Mit ültessünk hát, ha szeretnénk egy mutatós sövényt, vagy csak pár szép örökzöldet a kertünkbe? Hiszen a lombhullás végeztével sok növényen már nincsen zöld, ezért is egy-egy örökzöld nagy kincs lehet a kertben.

1. Sövény, ami szép és gyorsan nő: az arany boróka

Ahogy a neve is sugallja, nem egy klasszikus örökzöld, hanem egy aranyló változat. Kapható sötétzöld és ezüstös színben is. Ezek a borókák azért is praktikusak, mert jól tűrik a szárazabb városi klímát, szeretik a napot, ideálisak azoknak, akik nagyon elfoglaltak, és nem akarnak sokat időzni a kertben.

A képen egy klasszikus boróka, mert ez is szép lehet – Fotó: Wikimedia Commons

2. A legstrapabíróbb örökzöld: a kecskerágó

Egyik legsokoldalúbb növényünk, kisebb foltok befuttatására, fák törzsére felfutva sokfelé látni ezt a kedves, apró levelű örökzöldet. A több száz fajtát számláló dísznövényfaj meghódította a világot, mert nem csak esztétikus, hanem strapabíró is. A vajszínűtől egészen a haragos mohazöldig igen sok színváltozatban kapható, gyönyörűek a tarka, zöld-fehér levélkombinációk is.

Japán kecskerágó. Forrás: Wikimédia Commons

Alkalmas szoliter növénynek, tehát ültethetjük önállóan, hiszen egy gyepes területen önmagában is dísz lehet, illetve az alacsonyabb fajtákból térhatároló sövény is kialakítható.

Forrás: Wikimédia Commons

Általánosságban elmondható, hogy a gyengébb talajokon is szépen fejlődnek, de az üdébb, párásabb klímát sokkal jobban szeretik.

3. A gyorsan növő sövény kedvelőinek: leylandi ciprus

Sötétzöld lombozata gyors növekedéssel hamar teljes zárást ad, szép zöld falat képes alkotni. Mint sok örökzöldnek, ennek is van aranylombú párja. A leylandi ciprus másik fő erénye, hogy viszonylag igénytelen, sokféle talajon megél, víztűrése is széles határok között mozog, bár nedves környezetben gyorsabban fejlődik. Kártevőkkel, betegségekkel szemben ellenálló. Jól tűri a szárazságot is.

Fotó: Wikimédia Commons

Mivel terméketlen, allergén pollent nem szór, termést nem hoz, nem szemetel.Két-három alkalommal érdemes visszametszeni.

Fotó: Wikipedia Commons

4. Gyönyörű sövénynövény: tiszafa

Könnyen nyírható, formázható. A betegségekre nem fogékony, könnyen tartható, nem igényes, hosszú életű örökzöld. A termését madarak, mókusok kedvelik.

Fotó: Wikimedia Commons

5. Nagyon dekoratív: sokoldalú babérmeggy

Az előbbiekhez hasonlóan akár sövényt is ültethetünk babérmeggyből, de szoliterként is szépen mutat. Gyönyörű fényes levelei nagyon esztétikus látványt nyújtanak, viszont minden része mérgező. Illatos virágjai tavasszal nyílnak, majd meggyszerű termést hoz, mely nagyon dekoratív.

Ha kereklevelűt szeretnénk, akkor a Rotundifola a jó választás, ha nagylevelűt keresünk, a Caucaisica-t keressük. Amennyiben magasra növő babérmeggyre vágyunk a Novita-t válasszuk, ha csak térhatárolónak ültetjük, akkor az Otto Luyken-t ültessünk, mivel nem nő magasra.

A közönséges babérmeggy bogyója a madarak számára ehető, ránk nézve viszont a növény minden része mérgező:

Fotó: Wikimedia Commons

6. Méregzöld, mint a tuja, de mégsem az: kínai boróka

A borókák rokonai a tujáknak, de azoknál sokkal szárazságtűrőbbek, bár kicsit lassabban nőnek. A képünkön látható a Keteleeri fajtájú, magyarul kínai borókának hívják. Ugyanolyan méregzöld színe van mint a tujának, ugyanúgy teljesen zárt falat alkot, ha évente legalább kétszer nyírják, de betegségekre szinte egyáltalán nem fogékony, a gombákat nem érdekli, a szárazságot pedig jól tűri.

Fotó: Wikimedia Commons

7. Remekül nyírható és formázható: korallberkenye

A lomblevelű örökzöldek közül a korallberkenye az egyik sztár sövénynövény évek óta, manapság szinte minden új, épített kertbe kerül belőle. Különálló díszcserjeként is nagyon szép, mivel levelei pirosan hajtanak ki, és – fajtától függően – év folyamán többé-kevésbé visszazöldülnek, de a növény maga örökzöld, és még fehér virágai is vannak.

Fotó: Wikimedia Commons

Akár 3 méteres sövényt is nevelhetünk belőle. Nagyon jól nyírható, formázható. Új hajtásai lángvörösen izzanak, minden része mérgező.

8. Ráncoslevelű bangita

10-15 centi hosszú, erősen barázdált, fényes, de mégis “szöszös” leveleit egyből felismerhetjük. Terebélyes, maximum 3 méteres magasságot elérő cserje. Fekete bogyója hasznos madáreleség, gyorsan nő, igénytelen, szoliterként és sövényként is jól mutat.

Fotó: Wikimedia Commons

Ültetéséhez a tápanyagban gazdag talaj a legideálisabb, a meszes talajt is szereti. Világos, félárnyékos helyet egyaránt választhatunk a számára.

9. A télizöld fagyal

Az egyik legkönnyebben kezelhető sövényfajtát fagyalból ültethetjük. Remekül képes alkalmazkodni a természeti viszonyokhoz, és szinte minden földben megél, kivéve talán a mocsaras vidékeket. Ugyanolyan jól érzi magát árnyékban, mint a napon. A fagyal sövény a legkeményebb teleket is kényelmesen átvészeli.

Közönséges fagyal – Fotó: Wikimedia Commons

Gyorsan növekedik, betegségei nem számottevőek, ellenálló, toleráns városi növény.

10. De ha mindenképpen ragaszkodunk a tujához…

Akkor legalább – javasolják a szakemberek – bolondítsuk meg egy kicsit a monoton összképet egyéb örökzöldekkel. Ültessünk közéjük más cserjéket is, így ellenállóbb és sokszínűbb lesz! Így persze nem feltétlenül tudjuk a teljes és a magas zárást kialakítani, de nem is biztos, hogy ennek kell a legfontosabb szempontnak lennie. Megfontolandó szempont például, hogy több fajta növény több rovarnak és madárnak is otthont adhat.

Áthatolhatatlan sövény. Forrás: Pixabay

Végezetül egy fontos kérdés: hogyan ültessünk, hogy a növények tavasszal megéledjen?

Egy biztos, még nem késtünk le semmiről, az elkövetkezendő heteket érdemes lesz kihasználni, hiszen az ősz a legideálisabb az ültetésre! De hogyan?

A konténeres növények ültetésének általában nincs nagy kockázata, de arra figyelni kell, mekkora konténerben vásároljuk meg, mert kétszer olyan széles és mély gödröt érdemes neki ásni. Ez az aranyszabály az összes konténeres növényre igaz: a konténer méretet azért javasolják megduplázni, hogy a gyökereknek legyen hova továbbfejlődni.

Amit mindenképpen ajánlanak még a szakemberek, az a megfelelő trágya. Ezt tegyünk a gyökérzethez földdel keverve, segíti a kezdeti gyökérnövekedést.

Címlapfotó illusztráció: Pixabay

Olvasói sztorik