Kertünk-Portánk

Mitől lesz szép zöld a tuja, és mit tegyünk, ha barnul?

Itt a szezon, kezdjük el a tápanyag utánpótlást és a védekezést.

A jó idő beálltával egyre többen panaszkodnak, hogy az évek óta szép tuja- vagy ciprussövényük levele elkezdett  rozsdulni, barnulni és feltűnően sok levelet perget barnulni. Általános probléma ez, melynek a helytelen öntözési gyakorlat a kiváltó oka- írja a kert.tv.

Mi okozza a tuja barnulását?

A kerttulajdonosok többnyire este öntöznek, ráadásul a nagy meleg miatt bőségesen, mert úgy gondoljuk, hogy ezzel frissül a növény. Sajnos pont ezzel a vizes lombpermettel járulunk hozzá a növények megbetegedéséhez.

Éjszaka ugyanis lehűl a levegő, a nedvesség a lomb közt marad, kedvező klímát teremtve a gomba megtelepedésének, elterjedésének. Ehhez hozzájárul a korosabb bokrok ellenállóképességének hiánya is. Tavasz a legszerencsésebb időszak a növényeink erősítésére, így mielőbb kezdjük el.

Legfontosabb tavaszi teendőnk a tápanyag utánpótlása

Amennyiben egészséges, szép tuját szeretnénk kertünkben, akkor erősítsük meg a növényeket. Ez történhet komposzttrágyával, a porított marhatrágyával, biohumusszal vagy műtrágyázással. Ez utóbbi esetén mindenképpen komplex, összetett, több elemet tartalmazó műtrágyát használjunk, de kifejezetten örökzöldekhez valót is használhatunk. Fontos, hogy a műtrágyában legyen vas és magnézium, melyek elengedhetetlenül fontosak a zöld színanyagok képződéséhez. Lazítsuk fel a sövény alatt a talajt, és a tápanyagot közvetlenül a tövéhez juttassuk.

Öntözés és védelem

  • Bármelyik megoldást is választjuk ( kézi vagy automata megoldás) alaposan öntözzük be a növény tövét. Az öntözést napközben végezzük, ne este!
  • Ha már megtörtént a baj, és barnulnak a növényeink, akkor szabadítsuk meg az összes barnult, rozsdás ágrésztől a növényt, használjunk ollót, és hogy egyik növényről a másikra ne vigyük át a szerszámmal a kórokozót, rendszeresen tisztítsuk meg az ollót denaturált szeszbe mártott ronggyal.
  • Kaptán tartalmú növényvédő szerrel ajánlott permetezni, lehetőleg 20 fok alatti hőmérsékleten, olyan napszakban, hogy a permetszer még rá tudjon száradni a hajtásokra az éjszaka előtt.

Szerző:Klementisz Ágnes

Megjelent a kertek nagy ellensége, a selyemfényű puszpángmoly
Kora tavasztól támadja a sövényeket, bokrokat, örökzöldeket.
Olvasói sztorik