Kertünk-Portánk

Váratlan vendégek költöztek egy miskolci lakás ablakába

Ritkán adódik olyan lehetőség nekünk, városlakóknak, hogy bepillantást nyerjünk a madarak életének legféltettebb titkaiba, de ez a csoda mégis megesett a miskolci Avas városrészben élő Tahy Tamással.

A Borsod24 beszámolója szerint a férfi egy átlagos márciusi reggelen arra lett figyelmes, hogy a keleti fekvésű ablakában, közvetlenül a balkonláda mellett szépen lassan épül egy apró madárfészek. Mint később kiderült, egy fekete rigó család szemelte ki az ideálisnak tűnő helyszínt.

Miután elkészült a takaros fészek, március 16-án megjelent négy tojás.

Egyszerre egy tojást rak a tojó, egy-két naponta egyet. A fészek megtöltése után kezdi meg a költést, addig a tojások felügyelet nélkül maradnak. Ez azért történik, hogy egyszerre keljenek ki a fiókák, holott akár egy hét is eltelik az első és az utolsó tojás között

– mesélte a lapnak Tamás.

A szerencsés miskolci férfi azt is elmondta, hogy a rigók évente kétszer raknak fészket. Ez volt a tavaszi fészekalj, tehát ősszel visszavárják őket. De nemcsak azzal segíti őket, hogy türelemmel kivárja a fiókák nevelését, hanem egy kisebb tálkát is kihelyezett a párlányra, amiben szívesen megfürdenek a rigó szülők.

Végül április 15-én, tehát éppen egy hónappal az első tojások megjelenése után a család elhagyta a fészket, de Tahy Tamás szerencsére megörökítette, hogyan költözött be hozzá a természet.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik