Életmód

Kitárulkozik a vidék, bemutatkozik a népi kultúra a tájházak napján

Április 27-én és 28-án rendezik meg rendezik meg országszerte a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napját.

Április 27-én és 28-án rendezik meg rendezik meg országszerte a tájházak napját. A Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napja évről évre lehetőséget biztosít arra, hogy a helyi tájházak és szabadtéri múzeumok az érdeklődők figyelmének középpontjába kerüljenek. Izgalmas és színes programokkal, egyedi lehetőségekkel nyílnak meg a kapuk, hogy a látogatók betekintést nyerjenek a paraszti kultúra gazdag hagyományaiba, felfedezzék a magyar népi kultúra színes világát.

Ezen a napon a tavaszt és az újjászületést is ünneplik, a rendezvényhez csatlakozó tájházak ingyenesen vagy kedvezményes belépővel várják a látogatókat.

A helyszíneken megidézik a múltat, és bemutatják a vidéki életmód szépségeit, a vendégek betekintést nyerhetnek a régi idők mindennapjaiba, és megismerhetik a hagyományos gazdálkodás és lakóházak világát. Mindemellett kézműipari portékák között lehet válogatni, és tájjellegű ételek kóstolásával egybekötve élvezhetik a látogatók a múzeumok és tájházak kínálatát.

Képgalériánkban hangulatképek a tájházak életéből

Galéria

Idén Noszvaj a központi helyszín

Az eseménysorozat központi helyszíne az idei évben a Noszvaji Gazdaház és a szomszédos présház lesz, ahol a megnyitó ünnepség különleges élményt ígér. A Gazdaházban tánccal, muzsikával, Noszvaj hagyományait bemutató programokkal, a közeljövőben kialakuló Mátyás-téri skanzen terveit bemutató vezetett sétával – melynek célja különleges épített örökségünk, a riolittufa alapkőzetben 19. században létrejött gádoros pinceházak (barlanglakások) megőrzése – ünnepelnek.

Nemezelők, gyertyaöntők, kosárfonók, mézeskalácsosok tartanak foglalkozásokat, készítenek májuskosarat, lesz helyi termék- és kézműves vásár, befűtik a Gazdaház kemencéit, a vendégek kóstolhatnak finom süteményeket, üstben főtt levest ebédelhetnek.

Bemutatkoznak a szomszédos települések – Bogács és Szomolya – tájházai, hagyományőrző csoportjai, de mindkét település tájházában egész nap díjmentesen fogadják a vendégeket, sőt, aki Noszvajról indulva keresi fel őket, és viszi a kis “útlevelet”, annak ajándékkal is kedveskednek.

További részletek, a tájházak napjához csatlakozott intézmények programjai a Tájházszövetség weboldalán, IDE KATTINTVA találhatók.

Kapcsolódó
Régi idők kincseit őrzik a múltidéző tájházak
1962-ben nyíltak meg az elsők a megyei múzeumok támogatásával.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik