Virágzó vidékünk

Hungarikum címre vágyik a szomolyai fekete cseresznye

Egyedi, ősi, és nagyon finom.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei faluban élő emberek többnyire szőlőt termesztenek, ennek ellenére Szomolya ősi cseresznyéjéről lett híres.

Az 1980-as években szinte eltűnt a rövidszárú fekete cseresznye a környékről, de az utóbbi évek telepítéseinek köszönhetően megmenekült Szomolya nevezetessége.

Visszanemesítés

Napjainkban több nemesített változata létezik, melyek mindegyike „szomolyai”, és magukon viselik a gyümölcs eredeti tulajdonságait is. A nagyon rövid, 2-3 cm-es szárat viszont egyik esetben sem sikerült megoldani. A faiskolákban olyan nemesített fajták kaphatók, melyek nem érzékenyek a talajra, és bárhol telepíthetők, ahol a június eleji érésnek megfelelőek az éghajlati feltételek.

Szomolyán az eredeti, ősi faj él, mely június közepéig beérik, és nagy koncentrációban tartalmaz flavonoidokat. Színe gyakorlatilag teljesen fekete, héja közép vastag, szívós. Húsa feketés bordópiros, félkemény, bő levű, leve erősen festő. Édes és jellegzetes zamatú. Egyik legízletesebb cseresznyefajtánk.

Egyre többen telepítik a faluban a világhírű szomolyai cseresznyét, amelyhez más fajták nem hasonlíthatók – mondta érdeklődésünkre Guczi István, a település polgármestere. – Lassan egy évtizede azon vagyunk, hogy Szomolya büszkesége méltó helyre kerüljön. Folyamatban van a fajta uniós oltalom alá helyezése, s szeretnénk, ha a rövidszárú szomolyai fekete cseresznye mielőbb bekerülne a Hungarikumok Gyűjteményébe.

A helyiek mindenféle módon felhasználják: aszalják, rétest sütnek, lekvárt főznek – magas szárazanyag-tartalma miatt cukor sem kell bele –, de pálinka és bor is készül belőle. Mélyhűtésre – mivel felengedés után is megőrzi kitűnő ízét – a legalkalmasabb fajták egyike. A polgármester találmányával, a cseresznyés májas hurkával böllérversenyt is nyertek.

Elindult hódító útjára a cseresznyés hurka
A kuriózummal egyszerűen nem lehet betelni.

A szomolyaiak sokat tettek a rövidszárú fekete cseresznye megmentéséért, mely bekerült a Magyar Értéktárba, a hungarikumok előszobájába.

A fekete cseresznye Szomolya címerében is a fő helyen virít: a gyümölcs a falu címerének a koronája.

A Szomolyán ebben az évben is megrendezik a cseresznye fesztivált, ahol személyesen is meggyőződhetünk a gyümölcs egyediségéről. A június 9-10-11-i, hét végi részletes programot IDE KATTINTVA ismerheted meg.

Fotók: Daragó László

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik