Virágzó vidékünk

Különleges szivárvánnyal karöltve jelent meg tuba az égen

Somogyi Csaba
Somogyi Csaba
Különleges légköroptikai jelenség ragyogott az égen.

Idén az április igazán szeszélyes arcát mutatja, napok óta évszakok változásának lehetünk szemtanúi.

Április 22-én reggelre fehér hópaplan alá bújt az ország legmagasabb pontja, majd a kora délutáni óráktól újra zivatarok tarkították az időjárást. A zivatarok jégesőt is tartogattak és szépséges égi jelenségeket, hiszen az ország több pontján szivárványok ragyogtak fel az égen.

Somogyi Csaba

Somogyi Csaba – akit már bemutattunk a portálunkon – is jókor volt jó helyen, mert a csapadéksávon létrejött szivárvány mellett egy tuba is kialakult az elvonulóban lévő csapadéksáv hátoldalán.

A fotókat vasárnap délután három óra környékén készítettem az Erzsébet-kilátóból, ami a János-hegyen található. A szivárvány egy fénytöréssel keletkező légköroptikai jelenség. Minél magasabb a Nap állása, a távoli szivárvány annál alacsonyabban jelenik meg a Nappal ellentétes oldalon. A fotó 15:30-kor készült, vagyis a Nap még elég magasan állt ahhoz, hogy horizonthoz közeli szivárvány jöhessen létre a távolban lévő csapadéksávokon

– osztotta meg élményét Somogyi Csaba, aki, ha ideje is úgy engedi, vadássza a légköroptikai jelenségeket.

Somogyi Csaba

Ezen a délutánon nem csak a szivárvány szépsége volt látható a kilátóból, hanem egy hazánkban ritkának mondható meteorológiai jelenség is feltűnt az égen. A tuba felhőtölcsér, légörvény, mely a benne zajló felhőképződés miatt lesz látható.

Abban a szerencsés helyzetben lehettem, hogy szivárvány és tuba egyszerre alakultak ki egy elvonuló zápor hátoldalán

– részletezte Csaba az élményeit, amiket gyönyörű fotókon meg is tudott örökíteni.

A ViharVonal Facebook oldalon és a ViharVonal Viharvadász Csapat oldalán különleges légköroptikai jelenségeket és az ezekről készült felvételeket tekinthet meg minden érdeklődő.

Kapcsolódó
Glória ragyogta körbe a Brocken-hegyi kísértetet Piliscsabán
A glória közepén megjelenő sejtelmes árnyékot nevezi a népnyelv Brocken-hegyi kísértetnek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik