Mozaik

Hatalmas gyémántpor haló jelent meg Szeged felett

Érdekes légköroptikai jelenségeket lehetett ma megfigyelni Szeged felett: haló és melléknapok is feltűntek az égbolton – írja az Időkép.

Van, hogy a szivárványszínű melléknap csak a Nap egyik oldalán látható, most viszont mindkét oldalon megjelent.

A melléknap (parhelion) vagy naphalo (napkutya néven is említik, de ez nem a tudományos elnevezése a jelenségnek) egy a halojelenségek körébe tartozó légköri fénytünemény, amely a napkorongtól két oldalon elhelyezkedő fényes – fehér vagy színes – foltok formájában jelentkezik.

A melléknapokat a horizontálisan álló lapkristályok oldallapjain megtörő fény hozza létre, emiatt mindig a Nap vonalában helyezkednek el, most mellettük egy szabályos kört kirajzoló 22 fokos naphaló is megjelent az égen.

A halót a 8–12 km magasban képződő fátyol- és pehelyfelhőkben levő jégkristályok okozzák a felső troposzférában. A kristályok változatos alakja és különös rendeződése, valamint a fénysugarak beesési szöge egyaránt felelős a megfigyelt haló típusáért. A fénysugarak visszaverődhetnek a hatszöges formavilágú jégkristályok belső vagy külső lapjairól vagy megtörhetnek bennük, mint a vízcsepp esetén a szivárvány keletkezésekor. A jelenség lehet rövidke, pár másodperces, vagy tarthat több órán át.

Kapcsolódó
Szivárványszínben pompázó "álnapok" ragyogtak az égen a Balaton-felvidéken
Páratlanul szép légköri jelenséget örökített meg a Badacsonylábdihegyi Ökoturisztikai Látogatóközpont vezetője.
Kapcsolódó
Boszorkánykőről fotózták le az év első halójelenségét
A fénytörési jelenségek legizgalmasabb csoportját a halójelenségek alkotják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik