Mozaik

Boszorkánykőről fotózták le az év első halójelenségét

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2018. 01. 02. 11:05

A fénytörési jelenségek legizgalmasabb csoportját a halójelenségek alkotják.
Korábban a témában:

Salgó várától néhány perces sétával érhetjük el Boszorkánykőt, azaz a Kis-Salgó szikláit, ahol egy kisebb hasadékvulkán igen változatos kőzetei találhatók. A Boszorkánykő a fotósok egyik kedvenc helye, ahonnan nem csupán a csodálatos környék, hanem az égi jelenségek is jól megörökíthetők. Itt járt 2018 első éjszakáján Feledi Gergely természetfotós, aki éjfél után alig másfél órával gyönyörű halójelenséget kapott lencsevégre, mely alighanem idén az első volt az ország felett.

A halójelenségnek több típusa létezik, azonban mindet a 8–12 km magasban képződő fátyol- és pehelyfelhőkben levő jégkristályok okozzák a felső troposzférában. A kristályok változatos alakja és különös rendeződése, valamint a fénysugarak beesési szöge egyaránt felelős a megfigyelt haló típusáért. A fénysugarak visszaverődhetnek a hatszöges formavilágú jégkristályok belső vagy külső lapjairól vagy megtörhetnek bennük, mint a vízcsepp esetén a szivárvány keletkezésekor. A jelenség lehet rövidke (pár másodperces), vagy tarthat több órán át – írja a Wikipedia.

Közben az idei év első szuperholdjáról is bámulatos fotók készültek a nagyvilágban. Nekünk az alábbi, Spanyolországban készített felvétel tetszik a legjobban.

Alicante, 2018. január 2.
Közeli telihold, úgynevezett szuperhold ragyog a kelet-spanyolországi Alicante felett 2018. január elsején. A szuperhold kifejezés az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján bekövetkezõ telihold fázist jelöli, amikor az égitest a pályájának legtávolabbi pontjához képest nagyjából ötvenezer kilométerrel közelebb van a Földhöz, ezért az átlagosnál mintegy 14 százalékkal nagyobbnak látszik. (MTI/EPA/Manuel Lorenzo)
Közeli telihold, úgynevezett szuperhold ragyog a kelet-spanyolországi Alicante felett 2018. január elsején. Fotó: MTI/EPA/Manuel Lorenzo

Kiemelt kép: Feledi Gergely

Birds fly in front of the supermoon above Marseille, southern France on December 4, 2017. 
A supermoon is a full moon or a new moon that approximately coincides with the closest distance that the Moon reaches to Earth in its elliptic orbit, resulting in a larger-than-usual apparent size of the lunar disk as seen from Earth. / AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
Szuperholddal indul 2018
Annak sem kell aggódnia, aki valamiért lemarad róla.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.