Mozaik

Boszorkánykőről fotózták le az év első halójelenségét

A fénytörési jelenségek legizgalmasabb csoportját a halójelenségek alkotják.

Salgó várától néhány perces sétával érhetjük el Boszorkánykőt, azaz a Kis-Salgó szikláit, ahol egy kisebb hasadékvulkán igen változatos kőzetei találhatók. A Boszorkánykő a fotósok egyik kedvenc helye, ahonnan nem csupán a csodálatos környék, hanem az égi jelenségek is jól megörökíthetők. Itt járt 2018 első éjszakáján Feledi Gergely természetfotós, aki éjfél után alig másfél órával gyönyörű halójelenséget kapott lencsevégre, mely alighanem idén az első volt az ország felett.

A halójelenségnek több típusa létezik, azonban mindet a 8–12 km magasban képződő fátyol- és pehelyfelhőkben levő jégkristályok okozzák a felső troposzférában. A kristályok változatos alakja és különös rendeződése, valamint a fénysugarak beesési szöge egyaránt felelős a megfigyelt haló típusáért. A fénysugarak visszaverődhetnek a hatszöges formavilágú jégkristályok belső vagy külső lapjairól vagy megtörhetnek bennük, mint a vízcsepp esetén a szivárvány keletkezésekor. A jelenség lehet rövidke (pár másodperces), vagy tarthat több órán át – írja a Wikipedia.

Közben az idei év első szuperholdjáról is bámulatos fotók készültek a nagyvilágban. Nekünk az alábbi, Spanyolországban készített felvétel tetszik a legjobban.

Közeli telihold, úgynevezett szuperhold ragyog a kelet-spanyolországi Alicante felett 2018. január elsején. Fotó: MTI/EPA/Manuel Lorenzo

Kiemelt kép: Feledi Gergely

Szuperholddal indul 2018
Annak sem kell aggódnia, aki valamiért lemarad róla.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik