Életmód

Szuperholddal indul 2018

2018 első teliholdja egyben Szuperhold is lesz, az égi jelenséget a Földi keleti féltekén január másodikára virradóan csodálhatjuk majd meg. A nyugati féltekén, így Amerikában már szilveszterkor láthatták a „kikerekedett“ Holdat az ott élők, írja a CNN.

Szuperholdnak nevezi a köznyelv, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor lesz a Hold Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb.A kifejezést Richard Nolle asztrológus találta ki 1979-ben, de a csillagászok nem használják, mert nincs csillagászati jelentősége a holdtölte és a földközelség egybeesésének.

A jelenség létrejöttéhez két feltételnek egyszerre kell teljesülnie:

  • Legyen telihold.
  • A Hold a keringési pályáján éppen a legközelebb legyen a Földhöz.
Fotó: Europress/AFP/ Giuseppe Cacace

Ilyenkor a Hold az átlagosnál 14 százalékkal nagyobbnak és 30 százalékkal fényesebbnek látszik.

Bár a NASA szerint általában 13 havonta következik be csak Szuperhold, a decemberi után ez gyors egymásutánban már a második lesz, és annak sem kell aggódnia, aki valamilyen oknál fogva lemarad róla, hiszen január 31-én jön a következő, ami egyben az utolsó is lesz 2018-ban.

Utóbbi egyébként kékhold is, mert egy naptári hónapon belül ez lesz a második telihold. Ilyesmi két és fél évente történik meg. És ha még ez sem lenne elég, január 31-én holdfogyatkozást is szemügyre vehetünk majd.

Hogy mit tesz a Szuperhold a bolygónkkal és hogy valaha közelebb jön-e még a Hold a bolygónkhoz, arról itt írtunk korábban.

Kiemelt kép: Europress/AFP/ Anne-Christine Poujoulat

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik