Mozaik

Vasárnap lesz 2017 első és utolsó Szuperholdja

Mi az a Szuperhold?

Szuperholdnak nevezi a köznyelv, amikor a telihold fázisa az ellipszis alakú holdpálya Földhöz legközelebbi pontján következik be, ilyenkor lesz a Hold Földről látható látszólagos mérete a legnagyobb.

A kifejezést Richard Nolle asztrológus találta ki 1979-ben, de a csillagászok nem használják, mert nincs csillagászati jelentősége a holdtölte és a földközelség egybeesésének.

A jelenség létrejöttéhez két feltételnek egyszerre kell teljesülnie:

  1. Legyen telihold.
  2. A Hold a keringési pályáján éppen a legközelebb legyen a Földhöz.

Idén most vasárnap lesz az egyetlen látható Szuperhold.

Egy falu, ahol nyáron kétszer kel fel a Nap
Torockó egy olyan hely, ami mindig tartogat valami szépet és különlegeset.

Mit tesz a Szuperhold a bolygónkkal?

A tudósok szerint gyakorlatilag semmit. Teliholdkor – amikor a Nap, a Hold és a Föld egy vonalban helyezkedik el az űrben – megnő az óceáni gravitációs hatás. Ha Szuperhold van, akkor ez a hatás még inkább felerősödik, de még így is túl gyenge, hogy bármilyen következménnyel járjon.

John Vidale, a University of Washington szeizmológusa szerint tulajdonképpen semmi esélye nincs, hogy hatását érezzük a Szuperholdnak. Vagy nincs is hatása, vagy olyan enyhe, hogy nem érezzük.

Egyedül azokat töltheti el aggodalommal a jelenség, akik tengerparton élnek. Ha Szuperholdkor vihar alakul ki a tengeren, akkor az áradást okozhat a már korábban említett gravitációs erők miatt. Ehhez azonban még így is több összetevőnek kell egyszerre érvényesülnie.

Fotó: MTI/EPA/Szerhíj Dolzsenko

Valaha jön még közelebb a Hold a bolygónkhoz?

Igen is és nem is. Egyes Szuperholdak erősebbek a többinél. A tavaly novemberi például a legközelebbi Szuperhold volt 1948 óta és csak 2034-ben fog megismétlődni.

Ugyanakkor a kutatók szerint a Hold éves szinten néhány centimétert távolodik a Földtől. Ezért az űrkutatók úgy becsülik, hogy évmilliárdok múlva már 47 nap alatt kerüli meg a bolygót a Hold a mostani 27.3 helyett.

Mikor érdemes az égre pillantani?

December 3-án Magyarországon 16 óra 14 perckor kel majd a Hold és hétfő reggel 6 óra 25 perckor nyugszik majd le. Érdemes ezekhez közeli időpontot választani a jelenség megfigyelésére.

Kiemelt kép: MTI/Komka Péter

Olyan fényes meteor húzott el Finnország felett, hogy kivilágosodott éjszaka
Videó is készült a nem mindennapi jelenségről.
Olvasói sztorik