Virágzó vidékünk

Egy falu, ahol nyáron kétszer kel fel a Nap

Torockó egy olyan hely,  ami mindig tartogat valami szépet és különlegeset.
Korábban a témában:

Kevés olyan szép látvány van, mikor egy  gyönyörű kisváros vagy hangulatos falu fölé fenséges hegybérc emelkedik. Vitathatatlan, hogy az erdélyi Torockó ilyen hely: a sokak szerint legszebb erdélyi falu gyönyörű, fehérre festett egykori bányászházaival és a feléje tornyosuló Székelykő Erdély egyik legjellegzetesebb hegye.

A valaha híres és gazdag település régen mozgalmas bányászváros volt, de a bányászat megszűnésével elcsendesedett. A magyar falu újraéledését a turizmusnak köszönheti, ami az elmúlt években felpezsdítette az életet.

Torockó főteréről a Székelykő valóban csodálatos láványt nyújt, megmászása valódi sikerélmény a túrázók számára.  Oldalában 850 méter magasságban egy szép természeti képződmény található, a Kőlyuk. Ezen áthaladva egy hatalmas sziklaterembe juthatunk, ahonnan szép kilátás nyílik a völgyre. A Székelykőről jól láthatók a vele szemközt fekvő hegycsúcsok is: a Vidalykő, a Tilalmas, a Kesely és az Ordaskő.

Fotó: Wikipédia

Nyáron kétszer kel fel a Nap

Állítólag Székelykőnek köszönheti Torockó azt az érdekes természeti jelenséget, hogy nyáron kétszer kel fel a Nap. Korán reggel megjelenik az égbolton, majd elbújik a Székelykő mögé és csak később emelkedik oly magasra, hogy bevilágíthassa az egész falut. Ennek a jelenségnek az oka az 1130 m-es észak-dél vonulatú Székelykő sajátos alakja. Reggel a Nap a Székelykő Kiskőnek nevezett oldala mögül kél, de hamarosan el is bújik, a falut a hegy árnyéka takarja. A második, “igazi” napkelte akkor van, amikor a Nap látszólagos útján már a Nagyárok felett jár.

Lenyűgöző, új videó a torockói térségről

Torockó valóban egy olyan hely,  ami mindig tartogat valami szépet és különlegeset, amit sosem lehet megunni.

Kiemelt fotó és videó: Ötvös Sándor

Csodálatos videó született a Gyilkos-tóról és a Békás-szorosról
Három részes drónvideó sorozat készül Erdély, sokunk számára igen kedves természeti csodái előtt. Már az első rész is magával ragadó.

Kommentek

Atyha, 2016. szeptember 19.
Leégett római katolikus templom maradványai a székelyföldi Atyhában 2016. szeptember 19-én. A templomépület villámcsapás következtében gyulladt ki és égett le. A lángok olyan gyorsan elterjedtek, hogy - noha a plébános és a harangozó is a templomban tartózkodott a villámcsapás idején - a templom értékei közül csak a szentségtartót és néhány miseruhát tudtak kimenteni.
MTI Fotó: Haáz Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.