Virágzó vidékünk

Egy falu, ahol nyáron kétszer kel fel a Nap

Torockó egy olyan hely,  ami mindig tartogat valami szépet és különlegeset.
Korábban a témában:

Kevés olyan szép látvány van, mikor egy  gyönyörű kisváros vagy hangulatos falu fölé fenséges hegybérc emelkedik. Vitathatatlan, hogy az erdélyi Torockó ilyen hely: a sokak szerint legszebb erdélyi falu gyönyörű, fehérre festett egykori bányászházaival és a feléje tornyosuló Székelykő Erdély egyik legjellegzetesebb hegye.

A valaha híres és gazdag település régen mozgalmas bányászváros volt, de a bányászat megszűnésével elcsendesedett. A magyar falu újraéledését a turizmusnak köszönheti, ami az elmúlt években felpezsdítette az életet.

Torockó főteréről a Székelykő valóban csodálatos láványt nyújt, megmászása valódi sikerélmény a túrázók számára.  Oldalában 850 méter magasságban egy szép természeti képződmény található, a Kőlyuk. Ezen áthaladva egy hatalmas sziklaterembe juthatunk, ahonnan szép kilátás nyílik a völgyre. A Székelykőről jól láthatók a vele szemközt fekvő hegycsúcsok is: a Vidalykő, a Tilalmas, a Kesely és az Ordaskő.

Fotó: Wikipédia

Nyáron kétszer kel fel a Nap

Állítólag Székelykőnek köszönheti Torockó azt az érdekes természeti jelenséget, hogy nyáron kétszer kel fel a Nap. Korán reggel megjelenik az égbolton, majd elbújik a Székelykő mögé és csak később emelkedik oly magasra, hogy bevilágíthassa az egész falut. Ennek a jelenségnek az oka az 1130 m-es észak-dél vonulatú Székelykő sajátos alakja. Reggel a Nap a Székelykő Kiskőnek nevezett oldala mögül kél, de hamarosan el is bújik, a falut a hegy árnyéka takarja. A második, “igazi” napkelte akkor van, amikor a Nap látszólagos útján már a Nagyárok felett jár.

Lenyűgöző, új videó a torockói térségről

Torockó valóban egy olyan hely,  ami mindig tartogat valami szépet és különlegeset, amit sosem lehet megunni.

Kiemelt fotó és videó: Ötvös Sándor

Csodálatos videó született a Gyilkos-tóról és a Békás-szorosról
Három részes drónvideó sorozat készül Erdély, sokunk számára igen kedves természeti csodái előtt. Már az első rész is magával ragadó.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.