Mozaik

Olyan fényes meteor húzott el Finnország felett, hogy kivilágosodott éjszaka

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 11. 24. 11:13

Korábban a témában:

Múlt vasárnap este helyi idő szerint 19 óra 40 perc körül a finnországi Lappföldön élő Tony Bateman hangos robbanást hallott és érezte, ahogy a háza megremeg – írja az MNN.

Mivel Finnországban igencsak ritkák a földrengések, a férfi kiment az ajtón, hogy megbizonyosodjon róla, egyetlen fa sem dőlt rá az épületre. Mindent rendben talált, úgyhogy nem is tulajdonított nagy jelentőséget az esetnek.

Fél órával később telefonon hívták őt, és azt kérdezték, jól van-e. Elmondták neki, hogy egy meteor szállt el Lappföld felett és 160 kilométerrel odébb, Inari községben csapódott be.

Bateman egy turisztikai vállalatot irányít, ezért a házára térfigyelő kamerát rögzített, hogy meg tudja örökíteni az arrafelé igen gyakori, világszerte híres sarki fényt. Mikor meghallotta a hírt, visszapergette a videofelvételt, és látta, hogy nem sokkal korábban valóban egy tűzgömb szelte át az eget. A meteor olyan fényt vetett a Földre, hogy néhány másodpercre ki is világosodott a térségben.

Egyes sajtóértesülések szerint a tűzgömböt Norvégiából és az oroszországi Kola-félszigetről is lehetett látni és hallani. Az illetékes norvég hatóságok közlése szerint az elsüvítő meteor százszor olyan erősen fénylett, mint a Hold.

Nem elképzelhetetlen, hogy a tűzgömb az őszi időszak legismertebb meteorraja, a Leonidák egyik tagja volt. A Leonidák maximuma minden évben november közepére esik.

vissza a címlapra

Kommentek

Budapest, 2019. február 21.
Az elsõ nyaralóhajó az Utazás 2019 kiállításon, a Hungexpón 2019. február 21-én. A Nicols Estivale Octo típusú nyaralóhajó 8-10 személy szállítására és egyben szállására alkalmas. A gyártó idén még további 9, 2020 májusáig összesen 20 hajót szállít le a Tisza-tó, Felsõ-Tisza vidékére, ami várhatóan felpezsdíti a régió idegenforgalmát.
MTI/Bruzák Noémi
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.