Virágzó vidékünk

Egyedülálló látványt kínál a Dunakanyarról a prédikálószéki kilátó

Fél év alatt 20 ezren keresték fel.

Fél év alatt húszezer ember kereste fel a Visegrádi-hegység legmagasabb pontján található prédikálószéki kilátót, mely a legközelebbi településtől is két órányi gyalogútra található – közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. hétfőn az MTI-vel.

Egyedülálló panorámát kínál Prédikálószék új kilátója
Csúcsáról teljes panorámában tárul ki a Szent-Mihály hegyet megkerülő Duna.

A társaság tájékoztatása szerint a Dunakanyarra egyedülálló panorámát nyújtó kilátóra fél évvel ezelőtt szereltek látogatottságszámlálót. Azóta legtöbben a létesítmény első születésnapján keresték fel a 12 méteres tornyot. Október 15-én 734 fő kapaszkodott fel a Visegrádi-hegység legmagasabb csúcsára.

A 639 méter magasságban található kilátón napelemek segítségével meteorológiai állomás és webkamera működik. A műszerek képeit és adatait a statisztikák szerint egy-egy látványosabb időjárási helyzetben több százezren követik. A képeken Esztergomtól Visegrád fellegváráig belátható a Dunakanyar.

Az erdőgazdaság a prédikálószéki kilátón kívül a webkamerákat üzemeltet a Pilis-tetőn és a Hármashatár-hegyen. A felvételeken látható a hegyekben uralkodó időjárás, így a kirándulók megalapozottabb döntést hozhatnak indulás előtt. A Pilisi Parkerdő az ország egyetlen parkerdőgazdasága, ahol a kirándulókat csaknem 1000 kilométer jelzett turistaút, mintegy 600 kilométernyi ajánlott erdei kerékpáros útvonal és több kilátó várja.

A Pilisi Parkerdő Zrt. 65 ezer hektárt kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén. A társaság kezelésében lévő erdőket évente mintegy húszmilliónyian látogatják – írta az MTI.

Kiemelt kép: Roxor Helsing

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik