Életmód

Öt program hűvösebb időkre, amit a gyerekek is imádni fognak

Györkő Zsombor
Györkő Zsombor
A gyerekeket nem mindig könnyű lenyűgözni, de ezekkel a kirándulóhelyekkel nem lőhetünk bakot.

Hová kiránduljunk a gyerekekkel, ha hűvösebbre fordul az idő? Bizony ez nem mindig egyszerű kérdés. Szerencsére hazánk szebbnél szebb kirándulóhelyekkel rendelkezik, remek tanösvények, csodás lépcsősorok vagy várak várják azokat, akik szeretnének kimozdulni. De gyönyörű tavakban sincs hiány, amik partján szívesen sétálgat mindenki.

A gyerekeket azonban nem mindig érdeklik a tanösvények, és a tóparti séták is csak egy ideig izgalmasak. Nekik mindig kell egy kis plusz élmény, egy kis kaland.

Most olyan látnivalókat szedtünk csokorba, amik a gyerekeknek sem okoznak csalódást, és akár a hűvösebb időszakokban is élvezhetők.

Bory-vár – Székesfehérvár

Országalbum/Vándormadár

A hitvesi szeretet váraként elhíresült épület Székesfehérváron található, és igazi királyi várhoz hasonló kinézetével, zegzugos kanyaraival, csigalépcsőivel és tornyaival nem csak a felnőtteket, de a gyerekeket is elvarázsolja.

A várat 1923-ban Bory Jenő székesfehérvári építész, szobrász- és festőművész kezdte építeni, emléket állítva a hitvesi szeretetnek és művészi álmainak.

A „székesfehérvári Tádzs Mahal” tavasztól őszig látogatható, és igazán élvezetes program kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt. A várlátogatás után a belvárosban található Koronás Parkot is érdemes a gyerekekkel felkeresni.

A csodaszép, nagy területen fekvő fa játékokkal telerakott játszótér igazi kikapcsolódás a kicsiknek. A felnőttek pedig megkóstolhatják Székesfehérvár másik nevezetességét, a Rózsakertben található savanyúvizet.

Fejre fordított ház – Siófok

Györkő Zsombor

Siófokon a széplaki városrészben található egy igen látványos, a gyerekek számára mindenképpen érdekes épület, a Fordított-ház, amiben minden a feje tetején áll. A 2017-ben épült ház nem túl nagy, két szintes, ám az épületbe belépve mindenki beleszédül a látványba.

A teljes berendezés minden részletében fordított képet mutat. Minden szédületes – szó szerint. Igazán ,,durva” élmény, amit nem érdemes tele hassal meglátogatni.

Siófokon található a Bella Állatpark is, ami szintén remek program lehet gyerekkel utazóknak. A barátságos állatkertben tevék, lovak, lámák, alpakák, halastó, és sok más érdekesség várja a családokat.

Bivalyrezervátum – Kápolnapuszta

Országalbum/Sotya

Nem valószínű, hogy van olyan gyermek, aki ne lenne elragadtatva, ha bivalyokat láthat egészen közelről. Pedig pontosan erre van lehetőség Kápolnapusztán, ahol hazánk legnagyobb látogatható bivalycsordája él. Az állatok megfigyelésében távcső segíti a látogatókat, amellyel a szerencsések a dagonyázó, legelésző bivalyok mellett a fürgén futkározó ürgéket is láthatják.

Van kitáblázott sétaút, a gyerekeket pedig, nagy örömükre játszótér és állatsimogató is várja. Aki szeretne, lovaskocsikázáson is részt vehet.

Galéria
Országalbum/Csanka

A rendezett területen futó tanösvény remek információkkal szolgál az itt élő bivalyokról, szürkemarhákról, és egyéb állatokról. A bejáratnál a Kis-Balaton élővilágát is megismerhetjük. Ha már itt járunk, érdemes megnézni a Kányavári -szigetet is.

Medveotthon – Veresegyház

Veresegyház Medveotthon/Facebook

Bivalyok után jöjjenek a medvék. Veresegyházon 1998. november 24-én nyílt meg Közép-Európa egyetlen medvemenhelye. A 3,5 hektáros kifutóban több tucat medve él, de farkasok és oroszlánok is vannak. Itt a látogatók az állatokat teljesen biztonságosan, testközelből, azok zavarása nélkül láthatják.

A medveotthonban élő állatok fajtája és egyedszáma folyamatosan változik, hiszen az ország minden részéről érkeznek ide példányok, magántartásból, más állatkertekből és külföldről is. 2010-ben mosómedvék és ormányos medvék költöztek egy új kifutóba. Jelenleg az otthonban 2 rénszarvas is él.

Veresegyház Medveotthon/Facebook

A számtalan élmény és látnivaló mellett akinek kedve van, kisvonatozhat is, hiszen a szórakozási lehetőségek között megtalálható a játszótér, kismozdony, látványlift is. Aki pedig igazán bátor, macit is etethet fakanállal.

Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület

Wikipedia

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület világhírű őslénytani lelőhely, egy 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa során betemetett „ősvilági Pompeii”. Van itt mindenféle érdekesség, ami a családoknak izgalmas lehet: több millió éves megkövesedett mocsári fenyők, érdekes tárlatok,és izgalmas ősmaradványok – cápafogakkal hintett tengerparti föveny, szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági élőlények lábnyomai, a vulkáni tufa áradatában összesült maradványok – tekinthetők meg.

Galéria
Facebook

A tanösvényeken való séta után játszótér, lomkoronasétány és egy izgalmas 4D mozi várja a kicsiket és nagyokat.

Kapcsolódó
Kaptárkövek, ingókövek, salakkúpok: magyar természeti csodák nyomában
A maguk nemében egyedülállóak, látványra különlegesek és mindenképpen megéri felfedezni őket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik