Virágzó vidékünk

Veszprém megye 3 gyöngyszeme, amit mindenképpen látni kell

Tudtad, hogy Veszprém megyében van hazánk egyik legrégebbi temploma? És azt tudod-e, hol találsz a Bakonyban szélmalmot? Most mindet megmutatjuk.

Ha Veszprém megyére és az ott található látnivalókra gondolunk, akkor először mindenkinek a Balaton, a Tihanyi Bencés Apátság, a Tapolcai-tavasbarlang vagy a Zirci Arborétum jut eszébe.

Valóban csodálatos valamennyi, páratlan szépségüket mindenkinek látni kell, azonban vannak a megyének olyan gyöngyszemei is, amelyek kevésbé szerepelnek a fókuszban. Ezek közül a kincsek közül válogattunk néhányat.

Ösküi kerektemplom

Fotó: Farkas Krisztina

A Bakony lábánál elterülő karsztos fennsík egyik sziklás dombján áll büszkén a csodaszép kupolás tetejű kerek templom, amelynek eredetéről régebben sok kalandos elméletet megfogalmaztak. Sokan azt gondolták, a formájából kiindulva, hogy eredetileg török mecsetnek készült, más elméletek szerint vártorony maradványa, sőt római eredetre is gyanakodtak.

Az mindenesetre bizonyos, hogy egyik legrégebbi hazai templomunk, az Árpád-kori körtemplomok egyikeként a 11. században épülhetett, és bizony sok mindent túlélt. A magaslaton emelkedett már Székesfehérvár elestekor, mikor 1543-ban Ösküt porig rombolták a törökök, és büszkén állt akkor is, mikor az enyészet mardosta, hisz csak 1725-ben épült katolikus templomként újjá, amikor a  XVIII. század elején a Zichyek felvidéki szlovákokkal népesítették be az elnéptelenedett Ösküt. Ekkor kapott eredeti, csúcsos teteje helyett kupolát.

Az sem rendítette meg a Kerektemplom délceg tartását, mikor a Székesfehérvár-Veszprém vasútvonal 1872-ben félbevágta a dombot, amelyen áll.

Fotó: Farkas Krisztina

Szentélye félköríves, ablakai kicsik és leginkább lőrésre hasonlítanak, teteje félgömb formájú zsindelytető. 1999-ben kívül-belül felújították. 2001-ben a lépcsőfeljáró és korlát is elkészült.

A csodaszép, fehér falú büszke templom mindenképpen érdemes arra, hogy ha a 8-as főúton Veszprém felé autózunk, megálljunk egy pillanatra és elgyönyörködjünk benne.

Tési szélmalmok

Fotó: Vitovszki Szilárd

A Dunántúlon ritkaságnak számít a szélmalom, ám Tésen mégis találkozhat az arra járó kettővel is.

1840-ben épült a Helt-féle malom, 1924-ben pedig az Ozi-féle. A két látványosság a Táncsics utca 16. és 32. számú porták kertjeinek végében áll. Régen többféle gabonát is őröltek bennük, ha kedvezőek voltak a szélviszonyok, akár napi 4 mázsát is. Tés nevezetességei közül a  Helt-malom jelenleg is működőképes.

A két felújított szélmalom ipartörténeti emlék. Helt József bognármester szélmalmát 1840-ben  Pircher János malomács építette. Az enyhén karcsúsodó malomépületnek kúp alakú zsindelytetőzete van, mely  körsínen forgatható, így a hat vitorla mindig szélirányba állítható.

Fotó: Vitovszki Szilárd

Ozi János asztalos 1924-ben építtette meg saját szélmalmát a másik malomtól 200 méterre. Kisebb méretű de ugyanolyan szerkezetű, mint a Helt-malom. A Helt-malomban két pár kő, az Ozi-malomban egy pár kő őröl. Mindkét malom népi műemlék.

S ha már valaki megcsodálja a kicsit és a nagyot, az udvarban ne hagyja ki az uradalmi kovácsmester eredeti állapotában megőrzött kovácsműhelyét sem, mely méltón őrzi a tési iparosok emlékét.

Eplényi-libegő és Ámos-hegyi kilátó

Fotó: Sokszínű Vidék

Ha valaki szereti a csodálatos kilátást, és azt szívesen összekapcsolja egy felejthetetlen élménnyel is, akkor az Eplényi-libegőt, és a tetején található Ámos-hegyi kilátót mindenképpen érdemes felírni a meglátogandó úti célok közé.

A libegő nem korhatáros, a tágas ülésekbe pici babával is könnyedén bele lehet ülni, de a nehezen mozgóknak sem kell kihagyniuk az élményt. A táj bámulatos, a nagyjából 15 perces út alatt egyáltalán nem lehet betelni a szépségével. A tetőre felérve pedig mindenkit vár a kilátó, amelyről csodás látvány tárul elénk, a páratlan szépségű Bakony vadregényes tájában gyönyörködhetünk, jó időben pedig még a Balatont is lehet látni.

A kilátó alján a vállalkozó kedvűek végigsétálhatnak a mezítlábas ösvényen, taposva homokon, köveken, nagyobb sziklákon, fenyőtobozokon.

Galéria
Fotó: Sokszínű Vidék

A libegő aljánál gyereksziget várja a gyerekeket, aki pedig még ezek után is mozgásra vágyik, az talál két tanösvényt, amely kilométereken keresztül bemutatja a természetet az érdeklődőknek, valamint  tornára csábít egy 10 állomásos erdei tornapálya is.

Mindenki megtalálja a számítását, aki Eplénybe kirándul, azonban szúnyogriasztó mindenképp kerüljön be a kulacs mellé a kis vérszívók ellen, akik megkeseríthetik az élményt, ha nem védekezünk ellenük.

Kiemelt kép: Farkas Krisztina

6 lélegzetelállító templom, amiről korábban sosem hallottál
Függetlenül attól, hogy valaki vallásos vagy sem, utazásaink során szinte biztosan felkerülnek a látnivalók közé a templomok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik