Virágzó vidékünk

Három kevésbé ismert Balaton-parti település: Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök

„Megláttam, mintha lábom gyökeret vert volna. Valami önkénytelen kiáltás jött ajkamra. Azután néztem, néztem, mereven néztem. Lelkemet bámulás, gyönyör, ihlet, kimondhatatlan érzés ragadta el. Sose álmodtam ilyen szépséget." - Eötvös Károly

Pesti embernek a Balaton az Siófok, vagy Füred. A kicsit elszántabbaknak Balatonföldvár, de azért már sokat kell autózni. Az északi parton ott van még Tihany. Szigligetre Tihanyból kirándulunk el, és rendszerint nem is jövünk tovább nyugatnak az északi parton. Így fordulhat elő, hogy talán még soha nem is hallottunk a Balaton északnyugati csücskében található három településről: Gyenesdiásról, Vonyarcvashegyről, vagy Balatongyörökről.

A Balaton az mindenhol Balaton, milyen látnivalókat tartogat ez a három település a nagy vízen kívül?

Látnivalók Gyenesdiáson

A falu melletti Nagymező kirándulóközpont pihenőhely és erdei tornapálya van.

Nagymező fotó: facebook.com/ Gyenesdiás

A Nagymezőről könnyű sétával megközelíthető a Festetics Kilátó (230,5m), és a Keszthelyi-hegység turistaútvonali kínálnak kikapcsolódási lehetőséget a pihenni vágyóknak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén.

Festetics kilátó fotó: facebook.com/ Gyenesdiás

A kilátóról tiszta időben belátni az egész Keszthelyi-öblöt.

Kilátás a gyenesdiási Festetics kilátóból fotó: Facebook.com / Gyenesdiás

A Nagymező tőszomszédságában található egy felhagyott kőbánya, ami mély vízmosásaival, hófehér, meredek sziklafalival szemet gyönyörködtető látvány nyújt.

fotó: facebook.com/ Gyenesdiás

A vízmosásokkal teli kőbánya, és környéke a környékbeliek egyik kedvenc kirándulóhelye.

fotó: facebook.com/ Gyenesdiás

Gyenesdiáson járva ki ne hagyjuk a világbajnok fagylaltot készítő Bringatanya fagyizót – tavasztól őszig tartanak nyitva.

Vonyarcvashegy

Vonyarcvashegy határában található az a meseszép kápolna, amiről már írtunk korábban.

Egy csepp mediterráneum a Balaton északnyugati csücskénél
A Szent Mihály Kápolna az ország egyetlen halászkápolnája.

A Szent Mihály kápolnát, ami a Balaton egyetlen halászkápolnája a legenda szerint az a 40 halász építtette, aki csodával határos módon megmenekült egy balatoni viharból.

Fotó: MTI/Varga György

Ez a szemet gyönyörködtető imázs-videó készült Vonyarcvashegyről.

Közzétette: TourinformIroda Vonyarcvashegy – 2018. január 10., szerda

Balatongyörök

Ilyen megejtően írt Eötvös Károly a balatongyöröki Szépkilátóról:
„Megláttam, mintha lábom gyökeret vert volna. Valami önkénytelen kiáltás jött ajkamra. Azután néztem, néztem, mereven néztem. Lelkemet bámulás, gyönyör, ihlet, kimondhatatlan érzés ragadta el. Sose álmodtam ilyen szépséget. Sose láttam, sose hallottam, sohase olvastam ehhez hasonló tüneményt.”

Szépkilátó fotó: facebook.com /Balatongyörök

Nomen est omen, a 71-es út mentén emelkedő Szépkilátó dombjáról az ország egyik legszebb kilátása tárul elénk. Alattunk a Balaton vize hullámzik, keleten Szigliget, és mögötte a Badacsony, tiszta időben a déli parton felsejlik Boglár és Fonyód kettős kúpja.

Szépkilátó fotó: Sokszínű Vidék

A balatongyöröki az ország egyik legszebb, és legtisztább vizű strandja, itt a vízből csodálhatjuk Szigligetet, és Badacsonyt. A györöki strandot 2018-ban beválasztott az ország legjobb 12 strandja közé.

Balatongyöröki strand fotó: facebook.com/ Tourinform Balatongyörök

Még mindig Balatongyörökön, a Balaton parthoz közel található A Festetics (II.) Tasziló-Kastély, mely a hadügyminiszter és diplomata Festetics Sándor nyaralókastélya volt. 1931-ben eklektikus-neobarokk stílusban épült, egészen a közelmúltig kastélyszállóként üzemelt, jelenleg eladás alatt van – erről a 24.hu. írt tavaly nyáron.

fotó: facebook.com/ Kastély Hotel Balatongyörök
Téli sirálylesen a Balatonnál
A tóparti séták állandó látványelemei ezek a madarak.

Kiemelt kép: facebook.com /Balatongyörök

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik