Virágzó vidékünk

Egy csepp mediterráneum a Balaton északnyugati csücskénél

A Szent Mihály Kápolna az ország egyetlen halászkápolnája.

A keszthelyi Balaton partról, a szigetfürdőtől csodás panoráma tárul elénk: balra az északi partot és a Keszthelyi-hegységet látni, jobbra a déli partot. Ha az ember az északi part irányába néz, egy jól látható kiszögellésen tündöklően fehér templomot lát.

– Az ott a tihanyi apátság? – kérdezik sokan a keszthelyiektől, és a betyárabbja szívesen rá is hagyja a lelkes turistákra, hogy igen!

A látvány tényleg csalóka, s bár a templom és a domb is kisebbnek tűnik a tihanyinál, a méretkülönbséget megmagyarázza magának az ember a Tihany-Keszthely távolsággal.

De ha nem a tihanyi apátság látszik Keszthelyről, akkor mégis mi ez a Balaton fölé magasodó, félsziget szerűen a vízbe nyúló magasabb kiszögellésen álló építmény?

Hogy a választ megtudjuk, el kell indulnunk Keszthelyről a 71-es úton toronyiránt, a templom felé. A hófehér templomocska a 71-esről is látszik, ahhoz azonban, hogy megpillantsuk, elhagyva Vonyarcvashegyet jobbra kell tekintenünk, a Balaton felé. A Szent Mihály dombon álló kápolnát aszfaltos úton közelíthetjük meg, a 71-es útról a “kemping” táblánál kell jobbra fordulni (ha Keszthely felől érkezünk).

Szent Mihály domb és Szent Mihály Kápolna

A 136 méteres Szent Mihály domb érdekessége, hogy valaha sziget volt, a rajta álló Szent Mihály kápolna az ország egyetlen halászkápolnája. A 13. században a dombtetőn kis vár épült, amely a történelem viharában a kis kápolnát kivéve szinte teljesen megsemmisült. A néphit szerint a kápolnát 1729-ben építtette az a 40 halász, akik szerencsésen megmenekültek egy pusztító balatoni viharból. A kápolnához fűződő legenda mese és valóság keveredése. Az épület mellett egy régi temetőhely található. A műemlék jellegű épület környékéről gyönyörű kilátás nyílik a Keszthelyi-hegységre és a Balatonra, a keszthelyi öböltől a berényi partokig, de csodálatos a kilátás a „tanúhegyekre” Szigligettől Badacsonyig – olvasható Vonyarcvashegy honlapján.

Autóval a dombocska lábáig hajthatunk, innen meredek kacskaringós szerpentin vezet fel a kápolnáig. A kápolna ma is templomként üzemel, a miserendről egy kifüggesztett táblán tájékozódhatunk.

A templomdombról a szemünk elé táruló látvány valóban mesés. A domb lábánál lévő kempingtől visszatekintve a templom felé a környék határozottan az olasz, vagy francia Riviéra hatását kelti.

A meseszép kápolnát meglepően kevesen ismerik, ám javasoljuk: aki megteheti, mindenképpen látogasson el ide, ha épp erre van dolga.

Kiemelt kép: Facebook/Kovács Ferenc
Galéria képei: MTI, saját fotó

Olvasói sztorik