Mozaik

6 lélegzetelállító templom, amiről korábban sosem hallottál

Függetlenül attól, hogy valaki vallásos vagy sem, utazásaink során szinte biztosan felkerülnek a látnivalók közé a templomok az építészeti bravúrok, a művészeti alkotások és az adott város kulturális életében betöltött szerepük miatt.

Egyes templomok világhírűek, elég csak a Sagrada Familiára vagy a Hagia Szophiára gondolni, miközben más imaházakra kevesebben figyelnek fel, mégis megéri őket megtekinteni.

Alább hat olyan templomot gyűjtöttünk össze, amiről valószínűleg a legtöbben még nem is hallottak, mégis megéri felírni azokat a bakancslistánkra.

Zarándoktemplom – Wies, Németország

A templom kívülről átlagosnak tűnhet, nincs túldíszítve színe pedig szokatlan tört fehér. Ráadásul mivel vidéki, alpesi környezetben található, mellette tehenek és lovak legelésznek, sosem találnánk ki, hogy mi vár a falakon belül.

Thinkstock

Ahogy belépünk az ajtón, egy hatalmas, ovális alakú terembe csöppenünk, tele falfestményekkel. Napjainkban az ilyen dekorációt talán csicsásnak neveznénk, de a 18. század közepén a bőséget jelképezte. A színezett és aprólékosan kifaragott freskók egyedülálló hangulatot kölcsönöznek a 260 éves templomnak.

Thinkstock

A szentélyt nyáron reggel 8 órától este 8-ig, télen reggel 8-tól délután 5-ig lehet megtekinteni. Tilos a belépés, ha éppen karbantartás zajlik, ezért a túra előtt mindenképp érdemes előre tájékozódni a programról.

Thinkstock

Szentháromság-templom – Antarktisz

Ez a világ legdélebben fekvő orosz ortodox temploma, amely az Antarktiszon, a  King George szigeten található. Ugyanakkor nemcsak a földrajzi elhelyezkedése miatt különleges.

Wikimedia Commons

Az apró épületet szibériai fenyőből építették az Kínával, Kazahsztánnal és Mongóliával határos Altaj-hegyvidéken. A templomot előbb összeszerelték, az elemeit számozták, szétszerelték, és 2004-ben a végleges helyére szállították, ahol újból felállították.

Bár a Szentháromság-templom kívülről sötét képet fest, belül aranyozott szentélyfal díszíti, amely igazi kuriózumnak számít a világ legelszigeteltebb kontinensén.

Wikimedia Commons

A templomot eredetileg egy helyi orosz kutatóállomás munkatársainak tervezték, de bárkit beengednek, aki a helyszínre látogat. Sőt, az imaházat fenntartó két szerzetes közreműködésével házasságot is lehet kötni az oltár előtt.

7 templommal büszkélkedhet a 250 lakosú Balaton-felvidéki falu
Dörgicsét nyugodtan nevezhetjük templomfalunak.

Szent György temploma  – Etiópia

Az ortodox keresztény templom egy páratlan látványosság Lalibela városában. A X. és a XIII. század között vörös vulkáni kőzetből faragták ki, és bár a környéken 11 hasonló templom is üzemel, ez a leghíresebb és legszebb mind közül.

Europress/AFP

A templom maga egy keresztet formál és egy 11 méter mély gödörben van elhelyezve, ahová lépcsőkön lehet leereszkedni. Különálló szerkezet a többitől, ugyanis nincs földalatti folyosón összekötve a másik tíz szentéllyel.

Europress/AFP

Lalibela egyébként az etióp Jeruzsálem, az etióp ortodox karácsony idején – többnyire januárban – sok ezer zarándok látogat el ide. A nevét sem véletlenül kapta Szent Györgytől, ő ugyanis az ország védőszentje.

Borgundi fatemplom – Norvégia

A borgundi fatemplom Norvégiában található, Lærdal közigazgatási területén. A több mint ezer középkori keresztény norvég fatemplomból mára már csak 28 maradt ránk eredeti középkori állapotában. A borgundi templom az egyik legrégebbi ilyen templom.

Thinkstock

A fatemplomot először 1342-ben említették írásos forrásokban, valószínűleg azonban a 12. század végén épülhetett. Dendrokronológiai vizsgálatok arra az eredményre jutottak, hogy a templom faanyagát 1180 telén vágták ki.

Thinkstock

A szentély közelében kialakítottak egy látogatói központot is, ahol az érdeklődők mindent megtudhatnak a fatemplomokról úgy általában és a szóban forgó templomról is.

Turisták ezrei látogatják az élő fákból épített kápolnát
A természet ihlette templom sokak szívét megdobogtatta már.

Saksun temploma – Feröer-szigetek

Ez a templom a bizonyíték rá, hogy a kevesebb néha több. Nem a bravúros építészeti megoldások, hanem egyszerűsége és a környezete teszi egyedülállóvá a világon.

Thinkstock

Az imaház a Feröer-szigeteken, Streymoy északnyugati partjainál található egy aprócska falu határán. A település egy völgyben fekszik, amelynél nehéz békésebb és istenibb helyszín találni a földkerekségen.

A templom maga egy kicsi, fehér épület zöld tetővel, ezáltal tökéletesen beleolvad a természetbe.

A legenda szerint Saksun lakói belefáradtak, hogy 27 kilométert kellett gyalogolniuk a legközelebbi templomig Tjørnuvík városához, ezért 1858-ban úgy döntöttek, hogy lebontják, majd újra felépítik közvetlenül a lakhelyük mellett, de ezúttal már nem fából, hanem téglából.

Thinkstock

A miséket minden vasárnap délelőtt 11 órakor tartják. Többnyire egy helyi pap vezényli, de ha ő nincs, akkor az emberek csoportosan imádkoznak.

Bárki számára lehetőség nyílik egyébként, hogy ebben a minicsodában házasodjon meg, de természetesen még a kiutazás előtt mindent egyeztetni kell az illetékesekkel.

Temppeliaukio templom – Finnország

A finnországi sziklatemplomként ismert épület leginkább egy amfiteátrumra hasonlít kívülről, hiszen alacsony, kör alakú, a tetején pedig dóm van, szemben az európai templomok zömével, amelyek csúcsa már-már az égig ér.

Europress/AFP

A szentélyt rézkupola borítja, amit betongerendák tartanak meg. Ezeket ablakok választják el, és az egyházi orgonák csöveire emlékeztetnek. Reggel bámulatos árnyékot vetnek a templom falára, így ez lehet a legjobb időpont a meglátogatására.

Thinkstock

Bár rendkívül modernnek tűnik, a templomot még 1969-ben húzták fel. Ebből is látszik, hogy a finnek avantgárdok, ha az építészetről van szó.

A belépő mindössze három euróba kerül, ennyiért nézhetjük meg kontinensünk egyik legapróbb de legegyedibb templomát.

A Szentlélek hét ajándékát jelképezik a hévízi kék templom tornyai
A toronyegyüttes felülnézetből egy kitárt szárnyú galambra emlékeztet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik