Mozaik

6 lélegzetelállító templom, amiről korábban sosem hallottál

Korábban a témában:

Függetlenül attól, hogy valaki vallásos vagy sem, utazásaink során szinte biztosan felkerülnek a látnivalók közé a templomok az építészeti bravúrok, a művészeti alkotások és az adott város kulturális életében betöltött szerepük miatt.

Egyes templomok világhírűek, elég csak a Sagrada Familiára vagy a Hagia Szophiára gondolni, miközben más imaházakra kevesebben figyelnek fel, mégis megéri őket megtekinteni.

Alább hat olyan templomot gyűjtöttünk össze, amiről valószínűleg a legtöbben még nem is hallottak, mégis megéri felírni azokat a bakancslistánkra.

Zarándoktemplom – Wies, Németország

A templom kívülről átlagosnak tűnhet, nincs túldíszítve színe pedig szokatlan tört fehér. Ráadásul mivel vidéki, alpesi környezetben található, mellette tehenek és lovak legelésznek, sosem találnánk ki, hogy mi vár a falakon belül.

Thinkstock

Ahogy belépünk az ajtón, egy hatalmas, ovális alakú terembe csöppenünk, tele falfestményekkel. Napjainkban az ilyen dekorációt talán csicsásnak neveznénk, de a 18. század közepén a bőséget jelképezte. A színezett és aprólékosan kifaragott freskók egyedülálló hangulatot kölcsönöznek a 260 éves templomnak.

Thinkstock

A szentélyt nyáron reggel 8 órától este 8-ig, télen reggel 8-tól délután 5-ig lehet megtekinteni. Tilos a belépés, ha éppen karbantartás zajlik, ezért a túra előtt mindenképp érdemes előre tájékozódni a programról.

Thinkstock

Szentháromság-templom – Antarktisz

Ez a világ legdélebben fekvő orosz ortodox temploma, amely az Antarktiszon, a  King George szigeten található. Ugyanakkor nemcsak a földrajzi elhelyezkedése miatt különleges.

Wikimedia Commons

Az apró épületet szibériai fenyőből építették az Kínával, Kazahsztánnal és Mongóliával határos Altaj-hegyvidéken. A templomot előbb összeszerelték, az elemeit számozták, szétszerelték, és 2004-ben a végleges helyére szállították, ahol újból felállították.

Bár a Szentháromság-templom kívülről sötét képet fest, belül aranyozott szentélyfal díszíti, amely igazi kuriózumnak számít a világ legelszigeteltebb kontinensén.

Wikimedia Commons

A templomot eredetileg egy helyi orosz kutatóállomás munkatársainak tervezték, de bárkit beengednek, aki a helyszínre látogat. Sőt, az imaházat fenntartó két szerzetes közreműködésével házasságot is lehet kötni az oltár előtt.

7 templommal büszkélkedhet a 250 lakosú Balaton-felvidéki falu
Dörgicsét nyugodtan nevezhetjük templomfalunak.

Szent György temploma  – Etiópia

Az ortodox keresztény templom egy páratlan látványosság Lalibela városában. A X. és a XIII. század között vörös vulkáni kőzetből faragták ki, és bár a környéken 11 hasonló templom is üzemel, ez a leghíresebb és legszebb mind közül.

Europress/AFP

A templom maga egy keresztet formál és egy 11 méter mély gödörben van elhelyezve, ahová lépcsőkön lehet leereszkedni. Különálló szerkezet a többitől, ugyanis nincs földalatti folyosón összekötve a másik tíz szentéllyel.

Europress/AFP

Lalibela egyébként az etióp Jeruzsálem, az etióp ortodox karácsony idején – többnyire januárban – sok ezer zarándok látogat el ide. A nevét sem véletlenül kapta Szent Györgytől, ő ugyanis az ország védőszentje.

Borgundi fatemplom – Norvégia

A borgundi fatemplom Norvégiában található, Lærdal közigazgatási területén. A több mint ezer középkori keresztény norvég fatemplomból mára már csak 28 maradt ránk eredeti középkori állapotában. A borgundi templom az egyik legrégebbi ilyen templom.

Thinkstock

A fatemplomot először 1342-ben említették írásos forrásokban, valószínűleg azonban a 12. század végén épülhetett. Dendrokronológiai vizsgálatok arra az eredményre jutottak, hogy a templom faanyagát 1180 telén vágták ki.

Thinkstock

A szentély közelében kialakítottak egy látogatói központot is, ahol az érdeklődők mindent megtudhatnak a fatemplomokról úgy általában és a szóban forgó templomról is.

Turisták ezrei látogatják az élő fákból épített kápolnát
A természet ihlette templom sokak szívét megdobogtatta már.

Saksun temploma – Feröer-szigetek

Ez a templom a bizonyíték rá, hogy a kevesebb néha több. Nem a bravúros építészeti megoldások, hanem egyszerűsége és a környezete teszi egyedülállóvá a világon.

Thinkstock

Az imaház a Feröer-szigeteken, Streymoy északnyugati partjainál található egy aprócska falu határán. A település egy völgyben fekszik, amelynél nehéz békésebb és istenibb helyszín találni a földkerekségen.

A templom maga egy kicsi, fehér épület zöld tetővel, ezáltal tökéletesen beleolvad a természetbe.

A legenda szerint Saksun lakói belefáradtak, hogy 27 kilométert kellett gyalogolniuk a legközelebbi templomig Tjørnuvík városához, ezért 1858-ban úgy döntöttek, hogy lebontják, majd újra felépítik közvetlenül a lakhelyük mellett, de ezúttal már nem fából, hanem téglából.

Thinkstock

A miséket minden vasárnap délelőtt 11 órakor tartják. Többnyire egy helyi pap vezényli, de ha ő nincs, akkor az emberek csoportosan imádkoznak.

Bárki számára lehetőség nyílik egyébként, hogy ebben a minicsodában házasodjon meg, de természetesen még a kiutazás előtt mindent egyeztetni kell az illetékesekkel.

Temppeliaukio templom – Finnország

A finnországi sziklatemplomként ismert épület leginkább egy amfiteátrumra hasonlít kívülről, hiszen alacsony, kör alakú, a tetején pedig dóm van, szemben az európai templomok zömével, amelyek csúcsa már-már az égig ér.

Europress/AFP

A szentélyt rézkupola borítja, amit betongerendák tartanak meg. Ezeket ablakok választják el, és az egyházi orgonák csöveire emlékeztetnek. Reggel bámulatos árnyékot vetnek a templom falára, így ez lehet a legjobb időpont a meglátogatására.

Thinkstock

Bár rendkívül modernnek tűnik, a templomot még 1969-ben húzták fel. Ebből is látszik, hogy a finnek avantgárdok, ha az építészetről van szó.

A belépő mindössze három euróba kerül, ennyiért nézhetjük meg kontinensünk egyik legapróbb de legegyedibb templomát.

A Szentlélek hét ajándékát jelképezik a hévízi kék templom tornyai
A toronyegyüttes felülnézetből egy kitárt szárnyú galambra emlékeztet.

Ilyen színes hajókat csak a máltai kikötőkben lehet látni

Luzzukat ringat Marsaxlokkban a tenger - ez a tökéletes regény-nyitómondatnak is beillő néhány szó valójában a máltai valóság egy csodaszép szelete. Ozirisz szeme, különleges hajóroncsok és színes vízi taxik engednek betekintést Málta kultúrájának egy olyan részébe, amiről méltatlanul kevés szó esik.

Csodás tengerparti élmények, újra! (x)

Málta egyik büszkesége, hogy természetes fürdővizeinek köszönhetően az EU a vízminőség szempontjából értékelt országok három legjobbja közé sorolta.

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.