Virágzó vidékünk

Megvette, majd felújította a falu templomát a bábonymegyeri juhász

Megújult az ország talán egyetlen magánkézben lévő református temploma.

A hírt a dunántúli reformátusok lapjában Csanádi József, a somogyi egyházmegye világi főjegyzője tette közzé – írta a sonline.hu. A templom a Somogy megyei Bábonymegyer ékszere lett, köszönhetően Ágh János helyi nagybirtokos-gazdának.

A faluban gazdálkodó juhász, a helyi gyülekezet presbitere tíz éve vette meg a roskadozó, életveszélyesnek nyilvánított templomot. A somogyi egyházmegyei vezetők kikötése az volt, hogy a felújítás után is használhassák Isten házát.

Fotó: Facebook/Lőcserné Csörgő Edit
Fotó: Facebook/Lőcserné Csörgő Edit

A helyiek azt gondolták, hogy Ágh János magtárat csinál majd belőle, nem így történt. Az állagmegóvás után első dolga az volt, hogy a harangot újra megszólaltassa. Utána évekig kereste a megoldást, majd pályázati támogatással felújította az épületet, mely mára gyakorlatilag teljesen elkészült. Újraszentelésére 2016. május 14-én kerül sor.

Bár a reformátusoknak jelmondata, hogy egyedül Istené a dicsőség, a történtek szerint jó, ha élnek köztük templommentők is. Ágh János ilyen.

Sokan helyi oligarchának nevezik, ő nem érti ennek miértjét. Gazdának vallja magát, aki megoldást talált a templom felújítására.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik