Virágzó vidékünk

7 templommal büszkélkedhet a 250 lakosú Balaton-felvidéki falu

Dörgicsét nyugodtan nevezhetjük templomfalunak.

A helyieknek elég körbesétálniuk Dörgicsén, ha templomot szeretnének látni, mert az alig 250 fő lélekszámú faluban négy műemlék templom és három Árpád-kori romtemplom is található.

A település négy 4 kilométerre fekszik a Balatontól. Jelenlegi közigazgatási területen valamikor három Dörgicse utónevű falu létezett: a mai Kisdörgicse, Felsődörgicse és Alsódörgicse. Ezek „összeolvadásából” lett mai valóságában Dörgicse.

Az egyes falurészek „vitték” magukkal vallási építményeiket is, így mondhatják el ma a helyiek, hogy Dörgicsének hét temploma van.

Íme a Balaton-felvidéki templomfalu 7 vallási építménye

Alsódörgicsei evangélikus templom (műemlék)

1794-ben késő barokk stílusban épült, XIX század végi a szószékoltár és az orgona is. Egy kőtábla Zsédenyi, lelkész emlékét őrzi, akit hitéért börtönbe, majd gályarabságra ítéltek.

Alsódörgicsei római katolikus templom (műemlék)

1820 körül késői barokk stílusban épült. Tornya a déli oldalon magasodik. A torony alatt orgonakarzat XIX. század végi orgonával. Apszisában álló oltárán Szent Imre képet festettek. A keleti falon késő barokk szószék épült. Jellegzetessége a szecessziós-népies festés.

Felsődörgicsei evangélikus templom (műemlék)

A XVIII. század végén épült. Egyszerű teremtemplom, oszlopokon épült kétoldalú karzattal, valamint orgonakarzattal. Nyugati homlokzatán magasodik a kétemeletes barokk formájú tornya.

Kisdörgicsei evangélikus templom (műemlék)

A XVII. század végén épült. Egyszerű szószékoltárán Munkácsy Mihály, Krisztus Pilátus előtt című nagy képéből másolt Krisztus kép látható.

Kisdörgicse műemlék templomromja

Szent Miklós tiszteletére szentelték fel. Árpád-kori, román stílusú falusi kőtemplom. A felújítás során a téglacsík feletti rész lett újjáépítve. Déli homlokzatán 3 román kori lőrésablakot alakítottak ki. Építészeti érdekessége a nyugati bejáratnál egy 165 cm széles boltozati indítás. Az oltár fedőlapja is az eredeti helyére került.

Felsődörgicse műemlék romtemploma

Szent Péter tiszteletére szentelték fel. A legrégebbi építésű templom a faluban. A honfoglalás után megtelepedett Bogát-Radvány nemzetség építette. A XIII. században szükségessé vált a templom bővítése. Ezt egyedülálló módon, 3 fal hozzáépítésével oldották meg. A régi templom falába ajtót törtek, a régi ajtót befalazták.

Alsódörgicse műemlék romtemploma

Boldogasszony tiszteletére szentelték fel. A XIII. században a fehérvári őrkanonokság kegyúri templomaként épült. A XVI. század közepétől az evangélikusok használják. A templom akusztikája ma is kitűnő, több zenei műsort, sőt operaelőadást is rendeztek már benne.

Dörgicse egyébként ma is híres borászatáról, ez sok embernek ad megélhetést. Az idegenforgalmat segíti a minden év július végén rendezendő dörgicsei kulturális napok sorozata.

A faluról és a templomokról fotókat IDE KATTINTVA találsz.

Fotók: Osbáth Tünde

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik