Mozaik

Bakancslistás látnivalók Hallstatt hegyei és házfalakra növő csodás gyümölcsfák

Az Alpok egyik gyöngyszeme, Ausztria világhírű városkája, Hallstatt a Salzkamerguti-tóvidéken fekszik.  Páratlan adottságait  annak köszönheti, hogy a Hallstatti-tó partja és a közeli hegyek között csak egy keskeny sáv építhető be.

A házak egy része pedig meredek lejtőre, mások a tófenékbe vert cölöpökre épültek

Forrás: Pixabay

Hallstatt főutcája is voltaképpen egyetlen utca, amely közvetlenül a tó mellett kanyarog. A lélegzetelállító környezet és a takaros polgárházak mellett az osztrák kisvároska figyelemreméltó látványossága, ahogy a szűk főutcáján a helybéliek a gyümölcsfákat nevelik.

Forrás: Pixabay

Mivel a házak között alig van szabad hely, a gyümölcsfákat közvetlenül a falak mellé ültetik, és ágait a házakhoz rögzítve nevelik.

Hallstattban így ültetnek, a házak falára futtatva, barack-, körte- és almafákat is. Káprázatos megoldás!

Fotó: Győrfi Nina

Ősszel csak ki kell nyúlni az ablakon,  és máris miénk a finom gyümölcs!

A Hallstatt sóbányájáról is híres. A városka felett, Salzbergen 7000 évvel ezelőtt kezdtek sót bányászni. A sikló felső állomásától 10 perces sétával érhető el a sóbánya bejárata, ami önmagában is megér egy bakancslistás túrát.

Egyébként a kínaiaknak annyira megtetszett ez a takaros, alig nyolcszáz lakossal bíró ausztriai kisváros, hogy 2011-2012 között lemásolták és felépítették a kínai Hallstattot, Hong Kongtól nem messze.

Végezetül kedvcsinálónak – egy videó az igazi Hallstattból:

Kiemelt kép kép: Europress/AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik