Virágzó vidékünk

Emléket állít a hitvesi szeretetnek a magyar Tádzs Mahal

Emléket állít a hitvesi szeretetnek a magyar Tádzs Mahal

Ezt a kincset mindenkinek érdemes meglátogatnia.

A Bory-vár különlegesen ritka épületcsoport Székesfehérvár Öreghegy városrészében, a Mária-völgyben, melyet a székesfehérvári Bory Jenő (1879–1959) nagyrészt egymaga épített és díszített évtizedeken át, emléket állítva a hitvesi szeretetnek – feleségét,  Komócsin Ilona festőművészt rajongásig szerette –  és művészi álmainak.

A telket – amelyen szőlő és gyümölcsfák között eredetileg csak egy borospince állt a hozzá tartozó présházzal – 1912-ben vásárolta meg a művész, hogy a nyári szünetet családjával ott tölthesse. A présházat ekkor bővítette lakássá, s készített fölötte egy műtermet is.

A vár építésébe csak az első világháború után kezdett, amikor sokasodó szobrászi megrendeléseinek honoráriumából erre is tudott költeni – olvasható a vár weboldalán.

Fotó: Bódi Katalin

Bory, a tervező építész volt az építésvezető, a pallér, a kőműves is. Néhány egyszerű munkással 1923-tól haláláig építette, bővítette, 40 nyáron át csinosította ezt a csodás alkotást. A Guinness Rekordok Könyve is jegyzi az „erődítményt”, mint a világ legnagyobb olyan épületét, melyet tulajdonképpen egyetlen ember alkotott.

Fotó: Bódi Katalin

Való igaz, hogy kevés olyan művészt ismerünk, aki még életében felépítette saját emlékművét és múzeumát – Bory Jenő azonban közéjük tartozik. A várat székesfehérvári Tádzs Mahalként is emlegetik, hiszen az indiai épülethez hasonlóan ez is a hitvesi szeretetnek állít emléket.

Fotó: Bódi Katalin

A lassan felnövő falak, tornyok formái, az általuk ölelt terek ugyanannak a művészi elképzelésnek lettek az eredményei, mint a szobrok, így a Bory-vár nem más, mint egy építészeti formákat és méreteket öltő szobrászati műalkotás.

A számos díszítménnyel ellátott, túlméretezett lakóház a magyarországi szimbolikus építészet különös példája. A vár alaprajza is szimbolikus, két eszmei centruma: a hitvesi szeretet kápolnája és a műterem, Bory Jenő életének két sarkalatos pontját jelképezik. Az épületben több száz, a legváltozatosabb technikával készült szobor található, a falakat elborítják a festmények, a külső és belső terekben a legváratlanabb helyeken tűnnek fel a mozaikok, üvegfestmények, díszkutak.

Fotó: Bódi Katalin

A vár ma már nem csupán látványos turisztikai attrakció, hanem házasulandó párok kedvelt fotózási helye is.

Fotó: Bódi Katalin

Képgalériánkban a magyar Tádzs Mahal sok gyönyörűsége tekinthető meg.

Galéria
Fotó: Bódi Katalin

Fotók: Bódi Katalin

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik