Virágzó vidékünk
Ipolytarnóc, 2007. október 12.
A 8 millió éves mocsárciprusok a megújult Ipolytarnóci Õsmaradványok Természetvédelmi Terület látogatóközpontja elõtt.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor

10 éve kerültek elő a 7 millió éves bükkábrányi ősfák

Sokszínű Vidék
Sokszínű Vidék

2017. 09. 02. 12:26

Hatvan méter mélyen találtak a fákra a bányászok.
Korábban a témában:

Tíz éve kerültek elő a bükkábrányi ősfák, az évforduló alkalmából e leletek köré szervezi programjait az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület – tájékoztatta az MTI-t Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Az évfordulóhoz kapcsolódóan Ipolytarnócon már augusztusban elkezdődtek a bemutató programok, és minden hétvégén több százan voltak kíváncsiak a témához kapcsolódó tematikus túrákra, de az igazi programkavalkád szeptember közepén, a Kulturális Örökség Napjaihoz időzítve kezdődik – írják a közleményben.

Ipolytarnóc, 2007. október 12.
A 8 millió éves mocsári ciprusok a megújult Ipolytarnóci Õsmaradványok Természetvédelmi Terület látogatóközpontja elõtt.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
7 millió éves famatuzsálemek, melyeken nem fogott az idő vasfoga
Az ősmaradványok ma Ipolytarnócon láthatók.

Október végéig minden hétvégére más-más programot kínálva filmvetítésekkel, gyerekfoglalkozásokkal és VR-szemüveges bemutatókkal idézik meg a 7 millió évvel ezelőtti Pannon-tenger világát. Az Ősfenyő Belépő Látogatóközpontban szeptember közepétől – az MTA SZTAKI szakmai támogatásával – érintőképernyős terminálok segítségével, játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a gyerekek és a felnőttek a Pannon-tenger korát, de interaktív bemutatókat és feladatokat kínálnak azoknak is, akik a természetben szeretnék próbára tenni tudásukat.

Ipolytarnóc, 2007. október 12.
A 8 millió éves mocsári ciprusok a megújult Ipolytarnóci Õsmaradványok Természetvédelmi Terület látogatóközpontja elõtt.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Fotó: MTI

A bükkábrányi bányából tíz éve, mintegy 60 méter mélyről kerültek elő azok az ősfák, amelyekből öt az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen, három a miskolci Pannon-tenger Múzeumban tekinthető meg.

A bükkábrányi lelet őslénytani világszenzáció, hiszen szerves anyagként maradt meg az egykor a Pannon-tenger partján álló, 300-400 éves korukban elpusztult fák néhány része. Az öt-hat méter magas, másfél-három méteres átmérőjű tizenhat fatörzs eredeti, álló helyzetében konzerválódott.

Ipolytarnóc, 2010. július 17.
A Bükki Nemzeti Park Ipolytarnóci Õsmaradványok Természetvédelmi Területén találhatók a 7 millió évesnek becsült õsfenyõk, melyek törzsére a bükkábrányi lignitbánya területén 60 méter mélyen a föld alatt, meddõtakarítás közben bukkantak a bányászok.
MTI Fotó: Czimbal Gyula
Fotó: MTI

A programok sorában Ipolytarnócon szeptember 10-én nyitják meg Galbács Tamás fotókiállítását, 23-án pedig Palóc Termelői Napot tartanak, ahol a környék termelői és termékei mutatkoznak be. Az igazgatóság közölte: az őszi időszakban a 4DX mozivetítés és a kombinált belépők díját is csökkentették a Nógrád megyei területen.

Kiemelt kép: MTI

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.