Virágzó vidékünk

Magas lombkoronák között vezet a Mecsek új tanösvénye

Erdei iskolai programoknak is kiváló helyszíne lesz.

Augusztus utolsó napjaiban átadták a Mecsekerdő Zrt. új közjóléti létesítményét a Nyugat-Mecsekben. A lombkorona sétány és tanösvény a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola és Erdő Háza mellett épült a Sás-völgyben – olvasható a Mecsekerdő weboldalán.

Páratlan szépségű a kaszói lombkorona-tanösvény
Hosszát és magasságát tekintve is egyedülálló Magyarországon.

Dél-dunántúl első, fák koronája között haladó sétánya az Erdő Háza mellett 2014-ben kialakított madármegfigyelő toronyhoz kapcsolódik: a fiatalos, sűrű erdőben mintegy 50 méter hosszú, 6 méter magas járószintű, a terep emelkedésének következtében a talajszintre érkező, tiszta faszerkezetű lombkorona sétány épült. A kihelyezett tájékoztató táblák révén létrejött tanösvény az erdészeti erdei iskolai programok tematikájával összehangoltan segíti az erdő alsó szintjeiről nem látható lombkorona szint jellegzetes élővilágának megismerését.

Fotó: pecsma.hu

A fejlesztéshez kapcsolódva egy odú- és fészektanodát is kialakítottak, ahol a gyerekek az ő méretükre szabott cinke- és denevérodúba vagy gólyafészekbe mászva próbálhatják ki az élőlények lakhelyeit. A társaság – a Mecsextrém Parkban működő hasonló játéktérrel együtt – az egykori kárászi Első Magyar Fészekodú- és Madáretető-készülék Gyárnak állít emléket.

A lombkorona sétány harmonikusan illeszkedik az erdei környezetbe, szinte az egész építmény fából készült. A sétányt a Mecsekből származó, 40 centinél vastagabb tölgyfarönkök tartják, az oszlopok mellett a korlátokhoz és egyéb elemeihez pedig égerfa került felhasználásra.

Kiemelt kép: Mecsekerdő

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik