Virágzó vidékünk

Misztikus ősbükkös magasodik az erdők katedrálisában

Mesés a táj, mely minden évszakban páratlan szépségű.

A Zala megyei Tormafölde határában elterülő vétyemi erdőrezervátum 1976 óta fokozottan védett természetvédelmi terület. A sötét erdőben, a hatalmas fák között sétálva az embernek könnyen olyan érzése támad, mintha a fák templomába, az erdők katedrálisába került volna.

bukkzalaerdo3

A magterületnek kijelölt erdőállomány több mint 160 éves, átlagosan 170 éves fái 40 méternél magasabbak, törzsátmérőjük több mint 1 méter. Ezek a természeti csodák állva halnak meg, némelyik gyökerével felfelé „áll”, mutatva óriási méretét, és idézve az elmúlást.

bukkzalaerdo4

Korábban a Föld 2 legidősebb fájáról is írtunk. EZEKRŐL ITT OLVASHATSZ.

A kidőlt faóriások milliónyi rovarnak adnak élőhelyet. Számos védett ritka gombafaj is él a területen, a harkályok által vájt odúkba pedig olyan ritka madarak költöznek be, mint a macskabagoly, vagy a kék galamb.

bukkzalaerdo6

A vétyemi ősbükkös különlegességét és szépségét annak köszönheti, hogy a terület kontinentális klímájában bizonyos szubmediterrán hatások érvényesülnek, valamint az agyagbemosódásos talaj kiváló életfeltételeket teremt az erdőségnek.

A világ legidősebb trópusi fájáról ITT ÍRTUNK.

bukkzalaerdo2

Az ősbükkösben 40 éve semmilyen fakitermelés nem történt, azt a természet formálta. A kidőlt, idős egyedek is ott pihennek az erdőben. A helyszín tiszteletet parancsol, az ember szinte eltörpül az óriás méretű fák között.

Akiknek a csendes, meghitt erdei séták örömet okoznak, azoknak az erdőrezervátum árnyas gyalogútjai lelki feltöltődést is nyújtanak. Mert ne feledjük: a vétyemi ősbükkös a fák temploma, az erdők katedrálisa.

bukkzalaerdo5

Kapcsolódó cikk: Íme a világ legidősebb 10 fája

Fotók: zalaerdo.hu

Olvasói sztorik