Mozaik

Földünk 2 legidősebb fája még a fáraók idejében cseperedett

A világ 2 legöregebb fája  Matuzsálem és Elnök. Mindkét fa rendkívüli a maga nemében, érdemes megismerni történetüket.

A Matuzsálem fa

A világ ma ismert legidősebb növénye, egy sima tűlevelű szálkásfenyő a kelet-kaliforniai Fehér Hegységben található. A fából vett minták szerint körülbelül 4700 éves lehet. Egy szálkásfenyő liget egyik fája, pontos helyét a fa védelmében a U.S. Forest Service (erdészeti szolgálat) titokban tartja. A Matuzsálemnél is öregebb volt az ugyanabból a fajból származó Prométheusz-fa, amelyet 1964-ben kivágtak.

Az Egyesült Államok délnyugati, hegyvidéki területein őshonos simatűjű szálkásfenyő a fenyőfélék családjába tartozó, esetenként nagyon hosszú életű fafaj.  A hegyekben, 2700 méteres magasságban és a felett találhatóak meg, az úgynevezett “fahatár” közvetlen közelében, ahol már a fák nem képesek megélni.

Növekedésük felettébb lassú, ami részben az alacsony átlaghőmérsékletnek, a viszonylag száraz talajnak és az erős szélnek köszönhető. A fafaj magassága 5-től 15 méterig terjed, törzsének átmérője a 2,5 méterestől a 3,6 méteres lehet.  Ahogy korosodik, szép lassan elhal, míg végül csak a szíve, a fa törzse marad életben, mely jobb esetben néhány még ép szövetfonal segítségével összeköti a gyökeret az ágakkal.

Fotó: Nolan Nichke

A híres President

Fotó: Nicolas Grey

Az óriás mamut fenyő a kaliforniai Sequoia Nemzeti Parkban található.  3200 éves, több, mint 74 méter magas. A hatalmas fáról a National Geographic készített fotót, ami valójában 126 mozaikból lett összerakva, lévén egy fotóval lehetetlenség lett volna megmutatni a monumentális, lenyűgöző fát.

A “President” ( Elnök ) néven ismert fa nem a legmagasabb fa a világon, – hiszen a kaliforniaiai Redwood  több, mint 116 méter magas -, hanem a legöregebb – a legnagyobb a közelében található General Sherman fa.  Az óriás mamut fenyőnek közel 2 milliárd levele van. Hatalmas méretének köszönhetően akár természeti katasztrófákat is túlélne. Folyamatosan nő fölfelé és keresztmetszetben is.

Fotó: http://www.michaelnicknichols.com/

Törzsének térfogata 1300 m³, átmérője pedig 8,2 méter. Bár rokona, az örökzöld mamutfenyő magasabbra nő, az óriás mamutfenyő törzse rendszerint vastagabb, ezért ezt tekintjük a Föld legnagyobb (tömegű) növényének. Bár rokona, az örökzöld mamutfenyő magasabbra nő, az óriás mamutfenyő törzse rendszerint vastagabb, ezért ezt tekintjük a Föld legnagyobb (tömegű) élőlényének.

Fotó: https://www.michaelnicknichols.com/
Fotó: http://www.michaelnicknichols.com/

Steve Sillett, a Humboldt Állami Egyetem munkatársa így fogalmazott:

“Tudjuk, hogy vannak olyan fák, amelyeknek nagyobb a törzse vagy a magassága, de ha összeadjuk a “President” törzsét, ágainak, gyökerének terebélyességét, akkor valószínű, hogy ismereteink szerint ez a Föld legnagyobb fája.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik