Mozaik

A 10 legidősebb fa a világon

A fák elnyelik a szén-dioxidot, a szén-monoxidot, a kén-dioxidot és más a környezetre káros gázokat és oxigént bocsátanak ki helyettük. Az oxigén miatt tud az ember és állat létezni a Földön. Egy olyan ökoszisztémát képesek létre hozni, melyben élőhelyet és táplálékforrást biztosítanak az élőlények számára.

Ennek fényében jöjjön a címben ígért 10 legidősebb fa:

10. Kongeegen Dániából

KONGEEGEN

A Kongeegen szó jelentése: a tölgyek királya, amely egy ősi tölgyfa Dániában. Ez a fa a becslések szerint több mint 1500 éve él Észak-Európában.

9. A szicíliai gesztenyefa

castagno100cavalli

Más néven a „Száz ló fájának” is hívják. Saint Alfiotól néhány kilométerre található Szicíliában, a világ egyik legöregebb fája, feltételezhetően 2000 évnél is idősebb. A világrekordot 57 méteres kerületével tartja.

8. Jōmon Sugi

36601130

A Jōmon Sugi, egy megközelítőleg 25 méter magas japánciprus Jakushima szigetén, amely japán legnedvesebb területe. Az évgyűrűkből ítélve a fa 2000 éves lehet, de egyesek szerint kora a 7000 évet is.

7. Jardine Juniper

before_after_project_002_m

1923. július 23.-án Maurice Blood Linford fedezte fel a Logan Canyonban, amit a vidék legidősebb fájának tartanak. A 12 méter magas fát kezdetben több mint 3000 évesnek becsülték, ám kutatások bebizonyították, hogy 1500 éves lehet.

6. Az abarkuhi ciprusfa

Cypress-of-Abarkuh

Ázsia legidősebb létező élőlénye címet viseli, 4000 életévével. A ciprusfa Közép-Iránban, azon belül Yazd tartományban található.

5. A Llangernyw-i tiszafa

widest-tree_1913241a

4000 évével Wales legidősebb fája. 2012-ben, a brit Tree Council beválasztotta az 50 legnagyobb brit fa közé.

4. Alerce Milenario

IMG_9726

A ciprusfák családjába tartozik, az Andokban található, Dél-Amerikában. Az évgyűrűk segítségével, pontosan megállapították, hogy 3640 éves ez a patagóniai ciprus, ami a sima tűjű szálkásfenyő után a második legidősebb fa a világon, amit le tudtak pontosan ellenőrizni.

3. Az Öreg Tjikko

oldest-tree-old-tjikko-sweden-14

A svéd Fulufjället hegységben található az Öreg Tjikko. A 9500 éves norvég lucfenyőt Kullman, az umeåi egyetem földrajz professzora fedezte fel 2014-ben. Az életkorát az évgyűrűk megszámolásával határozták meg.

2. A Matuzsálem-fa

methuselah-tree-in-california-the-original-picture

Ez a sima tűjű szálkásfenyő a kelet-kaliforniai Fehér-hegységben nő, a pontos helyét viszont titokban tartják a nyilvánosságtól, így nehéz a róla készült képeknek hinni. A fából vett minták alapján 4847-48 éves lehet.

1. Pando

Autumnally Aspen Trees
Autumnally Aspen Trees

Tényleg önálló fának kellene neveznünk a pandot? A válasz: nem. A pando –ami több mint 1 millió éve létezik- a reszkető nyárfa masszív, egyedüli klónjának a hajtásai Utahban. A „remegő óriásként” is ismert fának grandiózus földalatti gyökérrendszere van, ami óvja az erdőtüzekben való elpusztulástól.

Kovács Ádám (via loveandmind.com)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik