Életmód

Belevaló világban ismerkednek a gyerekek a nagybetűs élettel Bari Tanyán

Egy fecske nem csinál nyarat, de sok kicsi sokra megy.

Való Világ ez Kisnánán, méghozzá belevaló. A falu központjában, a gyönyörűen felújított várral szemközt áll Bari Tanya a maga állatseregével, régi paraszti portából kialakított, minden igényt kielégítő vendégházával és Tari Tünde gazdaaszony őszinte kedvességével.

A hely sokaknak nyújtott az elmúlt években felejthetetlen kikapcsolódást. Bár jellemzően gyerekcsoportok a vendégek, számos visszatérő család választja pihenése helyéül az idilli környezetet. Megesett ugyanakkor az is, hogy kínai televíziósok és színészek egy készülő reality-show felvételeit forgatták a tanyán.

A nyár közeledtével már most készülnek az év legmozgalmasabb időszakára, a nyári táborokra, melyek június 16-án kezdődnek és összesen nyolc – minden hét vasárnapján kezdődő és a következő hét péntekén záruló – turnusban augusztus 16-ig tartanak.

Ezek a táborok azonban nem „azok” a táborok. Itt nincs hamburger, kóla, chips, szempilla igazítás, tévézés, van viszont lekvárkészítés, sütés-főzés, szénagyűjtés, tyúkól-meszelés, trágyahordás. Ahogy közhelyesen mondani szokták: a nagybetűs életet ismerik meg a tanya táboraiban a gyerekek. A való világot, az igazán belevalót.

A táborokkal az az álmom, hogy a gyerekek személyében olyan magocskákat ültessek el, amik idővel hasznos és értékes növényekké cseperednek. Minden táborozó gyerekünkre úgy tekintek, mint egy lehetőségre, aki nagy dolgokra képes, és értékes felnőtt válik majd belőle. Hiszem, hogy a Bari Tanya táboraiban edződő fiatalok lelkében elültetjük a valódi értékek felismerésére való képességet. Tudom, hogy köztük vannak a jövő környezetvédői, mérnökei, szóvivői, természetgyógyászai, s ki tudja még mi minden. Célom, hogy elhiggyék magukról: értékesek és sokra vihetik, de azért tenni kell, és sosem szabad feladni

– mondta el hitvallását Tari Tünde.

A táborozóknak napi ötszöri étkezést biztosít a ház asszonya. A többségében városokból érkező nebulók bekapcsolódnak a sütésbe-főzésbe. Ha éppen chipset kívánnak, pucolhatják, vékonyra szeletelhetik, majd házi zsírban kisüthetik a krumplit – ebből lesz a kisnánai természetes chips. Amennyiben palacsintát ennének, kikeverhetik a tésztáját és süthetik, mert palacsintasütő is van bőven. Adott esetben maguk készíthetik el a bográcsgulyást, a pörköltet és a túrós csuszát, illetve bármit, amihez kedvet éreznek.

Az elmúlt években azt tapasztaltam, hogy kevesen engedik időben a napi teendők közé a gyerekeiket, aztán pedig már késő lesz… A táborokban igyekszünk vegyes csoportokat kialakítani, így tanulják meg a gyerekek a férfi-női szerepeket. A fiúk fát hasogatnak, a bogrács alá tüzet raknak, a lányok tésztát gyúrnak, nokedlit szaggatnak. Van lehetőségük saját recepteket megkóstoltatni a többiekkel. Mindenkinek nagyon fontos az elismerés, a biztatás, igyekszem ebből adni a legtöbbet

– említette Tünde asszony.

A vegyes korcsoportokban a gyerekeknek tudniuk kell alkalmazkodniuk a másikhoz, és van lehetőségük segíteni egymásnak, hiszen a napi feladatok megkövetelik az összhangot. Teendő ugyanis akad az udvarban, az ólak és az istálló körül is. A fiataloknak  a legkedvesebb elfoglaltság természetesen az állatok – lovak, juhok, kecskék, tyúkok, libák, kacsák – ellátása, etetése, takarítása, de szükség esetén kimeszelik a tyúkólat, és a trágya összegyűjtésétől sem ódzkodnak.

Merthogy ez a tábor nem „az” a tábor

A munka során gyorsan megnyílnak a gyerekek, beszélnek nehézségeikről, az álmaikról, aztán előjönnek az igazi értékek. A sok visszatérő gyerek között például van olyan lány, aki két éve még énekesnő szeretett volna lenni, ma viszont legnagyobb álma, hogy egyszer saját lova legyen.

Esténként tévézés helyett a tűz körül beszélgetünk. Nagyon sokat tanulok tőlük ilyenkor. Olyan egyszerű témákról csevegünk, mint például miért jó a természetnek, ha esik az eső, mennyi víz kell egy fának, ami oxigénnel lát el minket. De rendszeresen szóba hozom a pazarlást, a felesleges csomagolóanyagok kérdését, az évente keletkező több milliárd tonna szemét sorsát, az esőerdők pusztítását, az állatvilág lemészárlását, ezekben az emberi felelősség szerepét. És fogékonyak, érdeklődőek. Nem is gondolom, hogy egyetlen táborozó gyerekünk az itt töltött egy hét után képes lenne valódi szőrmebundát felvenni

– ecsetelte a gazdaasszony.

Tari Tündének „profi” segítője is van. Lexa lánya – aki turizmus-vendéglátás szakos egyetemista – a táborozó gyerekekhez hasonlóan minden munkából kiveszi a részét, alkalmasint pedig elmondja és megmutatja, hogyan néz ki egy ünnepi vacsora, a menüsor, miként kell ahhoz megteríteni és az alkalomhoz illően felöltözni.

Bari Tanyán júniusban megkezdődik a belevaló világ, melynek részleteiről Facebook oldalukon találhatók bővebb információk.

Egy fecske nem csinál nyarat, de sok kicsi sokra megy

– vallja a házigazda táboroztató, aki ezúttal is várja a visszatérő nebulókat és az új arcokat Kisnánán.

Fotók: Bari Tanya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik