Virágzó vidékünk

A kisnánai tanya már külföldön is népszerű lett

Alig hitték el, hogy a cica az őzike legjobb barátja.

Kínai televíziósok és színészek egy készülő reality-show felvételeit forgatták a napokban Magyarország több helyszínén, így jutottak el Kisnánára. A falu központjában a vár helyett a Bari tanyára tértek be, ahol Tari Tünde, a vendégház tulajdonosa és lánya, Safranka Lexa fogadták a népes küldöttséget.

kína10

A falusi vendéglátással foglalkozó Bari tanyáról korábban már írtunk. Ennek a felújított tornácos parasztháznak a környezetében a nyári szünidőben a városi gyerekek megtanulhatják a falusi gazdálkodás csínját-bínját, s ha sikerül elsajátítaniuk – egyebek között – a trágyahordás, a szénagyűjtés és a fűnyírás rejtelmeit, „józan paraszti ész tanúsítvány” lesz a jutalmuk.

kína8

Ebben a mesevilágban állatok hada várja a vendégeket. Az őzike családtagnak számít, kézből eszik liba, táncot jár a ló, kutya és macska jó barát, a különleges csibék és kacsák békésen totyognak a mindenkori látogatók előtt.

Régen voltak ennyien a portánkon, kínai filmesek pedig soha – mondta érdeklődésünkre Tari Tünde. – A reality-show több jelenetét nem is kellett megrendezni, mert azt látni kellett volna, ahogy a színészek tágra nyílt tekintettel nézték a velük gyorsan barátságot szövő állatainkat, rácsodálkoztak a régi idők hangulatát idéző sparheltre, fészerre és a vendégházra. Az külön öröm volt számukra, hogy sok helyi gyermeket hoztunk el a forgatásra, akikkel több közös jelenetet filmre vettek.

kína9

A reality-show szereplői természetesen megismerkedtek a Bari tanya mindennapi munkájával. Először csizmát húztak, szerszámokat ragadtak, majd következett a nagy produkció. Bár ők nem kapták meg a „józan paraszti ész tanúsítványt”, de szorgalmasan hordták a trágyát, tisztították a karámot, etették az állatokat. Amikor pedig megtudták, hogy ezt a munkát a háziasszony és lánya évek óta maga végzi, csak annyit mondtak: ők valódi amazonok, akik megcsinálnak mindent, amire szükség van.

kína7

A két napos forgatás első estéjén a színészek és a technikai személyzet néhány tagja arra is vállalkozott, hogy magyar gulyást készítenek – mesélte Tari Tünde. – Az ízesítésben természetesen kaptak segítséget, és olyan jól sikerült a bográcsos, hogy nem győztek betelni azzal. Közben olyan fényárban úszott az udvarunk, mint a szemközti vár szokott a Múzeumok éjszakáján.

A végeredményt, a reality-show felvételét elküldik majd a Bari tanyára. Akkor lesz igazán látványos, „mit hoznak össze” a kínaiak az eseményekből, és milyen fogadtatása lesz a kisnánai kalandnak az ázsiai országban.

bari

Kisnána várja a kínai turistákat

A sanghaji Dragon TV 2015 májusában, kínai, hongkongi és taiwani sztárokkal Törökországban forgatta a ’Sisters over Flowers’ filmsorozatot, amely akkor 460 milliós (!) nézettséget ért el Kínában, és azóta a legjobb 10 szórakoztató műsor között tartják számon. A forgatás eredményeképpen abban az évben mintegy négyszeresére nőtt a Törökországba látogató kínai turisták száma. Lehet, hogy hamarosan a kínai turisták kedvelt helye lesz Kisnána is?

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik