Virágzó vidékünk

Sárkány őrzi a szerelmesek álmát Kisnánán

Megerősített várfalak között, a kicsinosított Öreg-torony árnyékában mondhatják ki a házasulandók a boldogító igent.

A kisnánai vár a későközépkori magyar nemesi rezidenciák egyik legszebb emléke. Az 1400-as évektől kezdődően a történelem viharait megélt építmény romjait az 1940-es években takarították ki, amikor leventék gyakorlóteret alakítottak ki a helyén. A múlt század hatvanas éveiben a régészeti feltárások után műemléki helyreállítására került sor.

Fotó: kisnanavar.hu
Fotó: kisnanavar.hu

A valamikori erőd legendái a múltat őrzik, melyek gyökerei az 1400-as évekig nyúlik vissza. A számos legendából legismertebbek a sárkány legendák, közülük a hely szellemét a szerelmesek álmának története idézi meg.

Sárkány őrzi a szerelmesek álmát

Fotó: kisnanavar.hu
Fotó: kisnanavar.hu

“A huszita mozgalom (Csehországból induló egyházi mozgalom Husz János vezetésével) egyik csapata Tomás alvezér vezetésével elfoglalja Nánát. Kompolti István kéri a királyt, hogy szerezze vissza a várát. Zsigmond király tárgyalás ürügyével érkezik Nánára, ahol serege kívül marad, a király bemegy Tomáshoz. Nagy vacsorát adnak a király tiszteletére, ahol Zsigmond bódítót önt Tomás szeretőjének, Katkának a borába, amitől az neki engedelmeskedik, s megszerzi a kulcsot Tomástól. Az alvó őrök nem veszik észre, mikor Katka kinyitja a vár kapuját és Zsigmond serege beoson, s ott mindenkit megölnek. A legtovább a kijózanodott Tomás védekezik a toronyban. Végül elfogják, s ledobják, Katka utána ugrik, s mindkettejük teste egy-egy nagy kőre esik. A kövek azon nyomban kidomborodnak ott, ahol rájuk esett a szerelmes pár. Zsigmond egy sárkányt fektet a holttestek fölé, hogy az 1000 évig őrködjék fölöttük, nehogy az eretnekség feltámadjon. A sír helyét pedig a két emberalakot ábrázoló kőlappal jelöli meg, hogy senki se háborgassa a sárkány nyugalmát. 1000 év múltán Zsigmond és lovagjai újra visszatérnek, a sárkány újra felkél, s együtt vigyázzák a hitet és a békét.”

Fotó: kisnanavar.hu
Fotó: kisnanavar.hu

21. századi kihívások

„A kisnánai vár komplex turisztikai hasznosítása, a XXI. század kihívásainak megfelelően” elnevezésű, uniós támogatással megvalósult program keretében 2010-11-ben megerősítették a várfalakat, kicsinosították az Öreg-tornyot, melynek teraszáról gyönyörű panoráma tárul a látogatók elé. A kronoszkóp segítségével az országban harmadikként itt csodálkozhatnak rá a régmúltra az érdeklődők: megtudhatják, milyen lehetett több száz évvel ezelőtt a vár. A vár melletti színpad és mobil nézőtér nagyobb létszámú rendezvényekhez biztosít kiváló körülményeket, és a várba új felvonóhíd is vezet.

kisnana2
Fotó: kisnanavar.hu

A megújult kisnánai vár terei nagyobb rendezvényekre is alkalmasak, s talán nem véletlen, hogy a hagyományos nyári programok – várjátékok, baracknap – mellett céges rendezvények, családi összejövetelek, házasságkötések kedvelt helye a vár komplexuma.

Amit pedig az építménnyel összefüggésben érdemes tudni: Kisnánán találták hazánk legnagyobb, négymázsás opálját, és ez a várban látható.

Címfotó: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik