Virágzó vidékünk

4 lépcsősor, melyek végén csodák várják a turistákat

Felejthetetlen kalandokat és látványt kínálnak.

Csak néhány lépcső, azt mondta édesapám, mikor gyerekkori kirándulásaink egyik helyszínén hirtelen egy végtelennek tűnő lépcsősor alján találtuk magunk. Az ajkai Parkerdő girbegurba fokait akkor csak hosszú percek kemény munkájával bírták megmászni 5 éves, cérnácska lábaim, de arra emlékszem, micsoda fantasztikus élmény volt, mikor felérve lepillantottam.

Azóta eltelt jó néhány év, s bár kirándulni nagyon szeretek, továbbra sem lettem nagy lépcsőmászó, ennek ellenére van néhány olyan helyszín és élmény, amelyért érdemes nekivágni. Hiszen vannak lépcsők, amiknek a végén csodák várják az embert.

Balatoni kilátók, ahonnan a legszebb panoráma nyílik a magyar tengerre
A tó körül meglepően sok kilátó épült az északi és a déli parton egyaránt.

A Szent György-hegyi bazaltorgonákhoz vezető lépcső

A balatoni táj ezer látvánnyal szolgál, kimeríthetetlen élményt tartogat akár a fürdőzés, akár a kirándulás szerelmeseinek. Az egyik ilyen úti cél lehet a Szent György-hegy, ami a Balaton-felvidék egyik jellegzetes tanúhegye, oldalán a hatalmas bazaltoszlopokkal. A tanúhegy földtörténetével ismerteti meg a látogatót a majd 4 kilométer hosszú tanösvény, mely a Bazaltorgonákhoz vezet.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rita Pfeffer / Budapest (@felholany) által megosztott bejegyzés, Ápr 24., 2019, időpont: 10:36 (PDT időzóna szerint)

A tanösvényen haladva érünk el a jégbarlanghoz, majd a kulcsosházhoz, ezután pedig következik a lépcsősor, amit taposva elhaladunk a 30-40 méter magas, impozáns bazaltorgonák mellett, majd megmászva őket felérünk a 414 méteres csúcsra, ahonnan csodálatos kilátás tárul elénk: a Keszthelyi-hegység, a Balaton-felvidéki tanúhegyek és a Somló panorámája vár minket szép, tiszta időben.

Kopasz-hegyi bazaltlépcsők

A Balaton-felvidék egyik legcsodásabb kilátópontja a Kopasz-hegyen található. A Kopasz-tetői túra kicsit több, mint 2 kilométer, aminek végén vár a jutalom, azonban nem adja magát könnyen.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

welovebalaton (@we_love_balaton) által megosztott bejegyzés, Aug 17., 2019, időpont: 2:43 (PDT időzóna szerint)

A szintkülönbség jelentős, így egészen meredek emelkedőt kell leküzdeni a kirándulóknak. A túra része az izzasztó lépcsősor, 277 fokkal, amin felkapaszkodva a kilátópont tetején lógathatjuk a lábunk és csodálhatjuk a felejthetetlen látványt. Letekinthetünk a mindszentkállai templomra, távolabb Szentbékkálla, felette a Fekete-hegy látható, keleten pedig Köveskál és a Hegyestű.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Somogyi Bíborka (@bariczbiborka) által megosztott bejegyzés, Nov 3., 2018, időpont: 2:44 (PDT időzóna szerint)

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kálmán Mária (@kalmanmarcsi) által megosztott bejegyzés, Febr 2., 2020, időpont: 11:29 (PST időzóna szerint)


Bujdosók lépcsője

Ha az előző lépcsősorok megmozgatták a lábizmokat, akkor a most következő tényleg igazi kihívás elé állítja azokat, akik elhatározzák, hogy megmásszák. Az 1936-ban épített Bujdosók lépcsője ugyanis 464 fokból áll, nem kímélve a gyalogosokat. A lépcsősor a Badacsony nyugati oldalán a Kuruc-körút nevű turistautat kapcsolja össze az Országos Kéktúra útvonalával. Természetesen nem kell egy levegővétellel megmászni ezt a sok bazaltfokot, az út alatt számos pihenőhelyet találunk. Ezek ismert személyiségek után kapták nevüket, így lett Zrínyi Ilona, Bercsényi Miklós, Mikes Kelemen, Csáky Krisztina, Lorántffy Zsuzsanna pihenő. Aki elég kitartó és eljut a lépcsők tetején lévő kilátóhelyig, nem fogja megbánni, páratlan panoráma lesz a jutalma.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Csáfordi Zoltán (@csafordizoltan) által megosztott bejegyzés, Dec 11., 2018, időpont: 11:29 (PST időzóna szerint)

Útközben itt is megcsodálhatunk bazaltorgonákat, amelyek bár nem olyan híresek, mint a Szent György-hegyen találhatóak, ám hasonlóan impozánsak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Huszár Andrea (@h.andi_) által megosztott bejegyzés, Okt 23., 2019, időpont: 6:58 (PDT időzóna szerint)

Odvaskői barlanghoz vezető lépcső

Már nem egy cikket írtunk a Bakonyról és Bakonybélről, és most ebben a cikkben is helyet kap a Bakony, mivel itt is található egy lépcsősor, amit mindenképpen érdemes végigjárni. Ha valaki felkeresi a Hubertlaki ,,Gyilkos-tavat”, és utána még van kedve kirándulni egy kicsit, annak mindenképpen érdemes elmennie az Odvaskői barlanghoz, amihez két út is vezet, az egyik egy lábakat és tüdőt derekasan igénybe vevő 284 fokos lépcsősor. Ennek tetején található a barlang, ami már magában is érdekes, ám mellette pár lépésre olyan kilátás tárul az ember szeme elé, ami megéri a kemény küzdelmet felfelé. A Bakony erdei minden évszakban szívet melengető látványt nyújtanak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@gyezse által megosztott bejegyzés, Nov 2., 2019, időpont: 3:55 (PDT időzóna szerint)

Maga a barlang bejárat 8-10 m széles, 2-3 m magas, a dolomitban kialakult belső ürege körülbelül 20 m hosszú, 10 m széles és 3-4 m magas. Régészeti kutatások szerint a barlangot már nagyon régen is lakták az emberek. Odvas-kő sziklája még utolsó áldozati helyül szolgált a kereszténység elől menekülő, a Bakony erdeiben megbúvó pogányoknak, de a híres bakonyi betyárok is meghúzták magukat itt.

A barlangtól lefelé egy másik útvonalat is lehet választani, az már egy kellemes séta az erdőben, nem érdemes kihagyni levezetésképp.

Kiemelt kép: Sokszínű vidék saját

Római-fürdő, a Bakony legvadregényesebb szurdoka
A látvány igazán lélegzetelállító.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik